Emotiile copilariei.1-4 ani

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Emotiile copilariei.1-4 ani

 

Dezvoltarea emotionala a copilasului dumneavoastra este foarte rapida. Emotiile copilariei incep cand el cunoaste deja sentimentul vinovatiei, rusinii, geloziei si al aversiunii, putand sa devina atat de suparat incat toate aceste emotii sa-l faca sa izbucneasca in plans. Frica sta la panda chiar si in sufletul celui mai protejat si mai iubit copil, putand sa-l faca sa izbucneasca pe neasteptate in lacrimi.

Cum tratam frica?

Fricile cele mai obisnuite ale copiilor sunt de intuneric si de tunete. Cea mai buna metoda de a risipi frica este sa vorbiti despre ea, asa ca incurajati copilul sa vorbeasca deschis si direct despre ce il sperie. Acordati-i atentie si puneti intrebari, ca sa stie ca il luati in serios. Adesea copilu, nu gaseste cuvintele potrivite pentru a-si exprima frica- incercati sa ghiciti ce se ascunde in spatele spuselor sale. Ajutati-l sa se explice, furnizandu-i cateva exemple si marturisiti-i ca si pe dumneavoastra va  cuprinde uneori teama. Nu-l luati in ras si nu il tachinati in legatura cu spaimele lui. Daca ii este teama de apa, de pilda, linistiti-l aratandu-i ca inotul este un sport foarte distractiv.Increderea in dumneavoastra il va face pe copil sa prinda curaj. Cand este mai mare, incercati sa ii explicati cum functioneaza lucrurile de exemplu, ca fulgerul nu este decat o scanteie uriasa de lumina, asemenea celei scoase de un chibrit inainte de a se aprinde.

[ad#articol]

Un nou nascut in familie

Copilul se simte destul de stresat la gandul ca va avea un fratior ori o surioara si ca va fi “detronat” din drepturi. Luati-va toate masurile de precautie ca sa-l faceti sa se impace cu venirea pe lume a unui nou-nascut. Cand vorbiti despre viitorul copil, referiti-va la el ca la un frate sau o sora mai mica si permiteti-i copilului sa puna mana pe burtica dumneavoastra ca sa simta cum creste si da din picioare noul bebelus. Aratati-i locul unde o sa doarma nou-nascutul si invatati-l tot felul de lucruri pe care paote sa le faca ca sa aiba grija de nou-nascut. Cand ajungeti acasa dupa ce nasteti, oferiti-i un cadou din partea bebelusului.

Epuizare

La aceasta varsta copilul devine epuizat inaintea orei de culcare. Va incerca sa amane momentul somnului cat poate de mult, lucru care il va face sa fie tot mai nervos si nemultumit. Copilul poate sa devina atat de sensibil, incat cel mai mic discomfort sau frustrare il vor face sa planga. In cazul in care copilul are program pentru o seara prelungita, cu ocazia aniversarii unui copil sau a unui spectacol la scoala, lasati-l sa doarma in timpul zilei ca sa aiba energie pe timpul serii. Daca devine surescitat si il copleseste oboseala este foarte important ca dumneavoastra sa ramaneti calmi si linistiti. Vorbiti-i cu blandete, imbratisati-l, fiti foarte rabdatori in timp ce il duceti la culcare. Fredonati un cantecel sau cititi-i o poveste pana cand se linsiteste si este gata sa adoarma.

Etichete populare:

copilfricasentimenteteama

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.