Sfaturi pentru proaspetii parinti

Sfaturi pentru proaspetii parinti

Trecerea de la viata de cuplu la cea de familie este un pas urias. Putine cupluri isi dau seama ce impact va avea noul-nascut asupra vietilor lor, asupra muncii, asupra emotiilor si sentimentelor pe care le au unul pentru celalalt.

Sfaturi pentru proaspetii tati

Ca proaspat tata va puteti simti rupt de partenera dumneavoastra. Cel mai bun antidot este implicarea in viata copilului si oferirea de sprijin de cate ori este nevoie. Chiar daca la inceput partenera vi se poate parea distanta, intelegerea si ajutorul pe care i le acordati vor elimina orice bariere.

Ce puteti face pentru a ajuta

 • Preluati initiativa: nu asteptati sa fiti rugat sa participati la ingrijirea copilului.
 • Incercati sa va cunoasteti copilul. Folositi aceste zile pentru a stabili o relatie stransa cu el, schimbandu-l si ingrijindu-l. Tineti-l cat mai aproape de dumneavoastra, pentru ca sa va poata studia fata. Incercati sa fiti prezent la prima baie si la momentele hranirii si schimbarii.
 • Fiti pregatit pentru schimbarile de stare ale partenerei dvs. La un moment dat, in prima saptamana, partenera va traversa asa-numitul “baby-blues” (depresie post-natala), care apare ca reactie la intreruperea brusca a activitatii hormonale din timpul sarcinii si a epuizarii in urma travaliului. Aceasta stare este temporara, de obicei, dispare dupa o saptamana sau zece zile
 • Nu minimalizati niciodata sentimentele partenerei si tineti seama de nevoile ei. Daca depresia post-partum dureaza mai mult de doua saptamani, ajutati-o sa mearga sa consulte un medic.

Sfaturi pentru proaspetele mame

Ca mama,chiar daca de abia asteptati sa ajungeti acasa, incercati sa profitati de timpul petrecut la maternitate pentru a va putea recastiga puterile si nu ezitati s acereti sfatul moasei sau medicului oridecateori simtiti nevoia sa o faceti. Nu va jenati sa apelati la rude sau prieteni- acestia abia asteapta sa va dea o mana de ajutor.

Cum va puteti adapta la noul rol de mama

 • Impartasiti orice aspect al ingrijirii copilului cu partenerul, pornind de la cele invatate in timpul sederii in maternitate
 • Pregatiti-va pentru momentul in care veti ramane singura cu copilul. Creati-va o retea de sprijin sau activati-o pe cea creata in timpul claselor antenatale
 • fiti pregatita pentru schimbarile de dispozitie. In prima saptaman de dupa nastere veti trece prin stari emotionale puternice- de fapt este posibil si chiar normal, sa treceti printr-o perioada scurta de timp de depresie post-partum. Aceasta este reactia normala la incetarea brusca a productiei de hormoni ai gravitatii, dar de obicei, dispare intr-o saptamana sua zece zile. Nu va ascundeti sentimentele, impartasiti-le partenerului dumneavoastra.
 • Faceti-va timp pentru partener si incercati sa pastrati o relatie de cuplu armonioasa.

Proaspetii parinti

Ce vrea o mama de la partenerul ei

 • Sa isi dea seama ca este vulnerabila
 • Sa inteleaga profunzimea sentimentelor ei. Un tata trebuie sa accepte forta coplesitoare a implicarii mamei in viata copilului si sa nu o priveasca ca pe o respingere a propriei lui persoane
 • Sa ii protejeze intimitatea

Ce vrea un tata de la partenera lui

 • Sa ii inteleaga dificultatile. Sa isi dea seama, ca pentru un barbat care devine tata, nasterea copilului, inseamna inceputul unei noi etape in viata, in care se vede confruntat pentru prima oara cu emotiile si nelinistile pe care le presupune asumarea acestui nou rol
 • Sa ii permita sa faca greseli si sa nu-l critice daca va vedea ca la inceput este cam neindemanatic.

Nu sunt comentarii momentan. Fii primul care comenteaza.

Lasati un comentariu


Calculator ovulatie. Perioada fertila.

Selecteaza prima zi a ultimului ciclu menstrual:

  /  
  /  

Durata ciclului menstrual este de:
zile

Calculati BMI (Body Mass Index)Check your Body Mass Index »

Articole recente

Acest site este oferit doar cu titlu informativ. Informatiile gasite aici NU sunt un substitut pentru o ingrijire medicala profesionala a unui medic calificat.

INTOTDEAUNA sa discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti preocupari cu privire la starea dumneavoastra de sanatate sau pentru un tratament ce trebuie administrat in scopul insanatosirii. AcademiaPacientului.ro nu este responsabila sau raspunzatoare, direct sau indirect, pentru orice forma de daune care rezulta din utilizarea (sau abuzul) informatiilor continute in acest site.