Sindromul ADHD

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 4 minute

Sindromul ADHD

Sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie sau ADHD. Pentru unii parinti, diagnosticul de ADHD este mai intai un soc, in timp ce pentru altii reprezinta o usurare, deoarece dificultatile prin care trece copilul lor poarta, in sfarsit, un nume. ADHD nu este un motiv de disperare, exista multe modalitati de a-l ajuta pe micut sa se acomodeze mai bine cu sine si cu mediul inconjurator.

Ce este ADHD?

ADHD – Sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie- reprezinta o tulburare congenitala de metabolism al creierului, care devine manifesta in anumite circumstante. Baietii sunt mai afectati de 5 ori mai mult decat fetele. Diagnosticul de ADHD nu trebuie sa va sperie- in Germania 1 din 10 copii sufera de acest sindrom, nu sunteti singurii care au aceasta problema.

Cea mai cunoscuta forma este cea hiperactiva, cand copiii sunt neastamparati si agitati. ADHD se poate manifesta si ca o totala incapacitate de concentrare, iar copilul pare atunci linistit, retras si visator (aceasta forma este mai putin raspandita). In afara de predispozitia ereditara, incidenta ADHD este favorizata si de anumite conditii de viata. Dintre acestea fac parte : o viata de familie dezordonata, mese neregulate si multa agitatie, suprasolicitare scolara, prea mult privit la televizor, ore in sir petrecute in fata calculatorului si prea putina miscare. Alti factori declansatori pot fi poluarea din mediul inconjurator si alergiile alimentare.

Diagnostic ADHD?

De cele mai multe ori, diagnosticul de ADHD poate fi stabilit abia dupa intrarea in scoala- copiii se fac remarcati deoarece nu se adapteaza la cerintele scolare. Dar nu numai copiii sufera de aceasta boala, caci doua treimi dintre ei vor pastra simptome ADHD pana la varsta adulta. Tabloul manifestarilor ADHD se modifica in diferitele etape ale vietii.

[ad#articol]

Simptome ADHD

  • Sugarii cu acest sindrom ADHD plang mult, resping contactul fizic cu parintii, sufera de agitatie motorie, precum si de tulburari de somn si de alimentatie
  • ADHD la copii se remarca prin comportamentul lor asocial, sunt imprevizibili si foarte recalcitranti. Nu leaga prietenii de durata, nu pot ramane multa vreme sa se joace intr-un anumit loc, nici singuri si nici in grup. Sunt haotici si neobositi. Se ranesc usor. Pot prezenta uneori probleme cu auzul si vazul, sau in zone motrice.
  • Copii de scoala primara cu ADHD au mari dificultati in a accepta regulile sociale. Ei deranjeaza lectia, au iesiri necontrolate si nu pot pastra ordinea. Manifesta deseori dificultati de scriere, citire si calcule aritmetice, care vor lasa urme in constiinta de sine a copilului. Acesti copii sunt marginalizati si nu ating obiectivele comune ale clasei.
  • Adolescentii cu ADHD resping orice solicitare si corespund tipului de “Gica-contra”. Comportamentul lor este agresiv si neatent. De aici, rezulta numeroase accidente de circulatie. In plus, acesti tineri dezvolta o tendinta spre consumul necontrolat de droguri si de alcool. In cazul in care doriti sa stiti daca copilul sau adolescentul dvs sufera de sindromul ADHD, consultati un medic pediatru.Prin intermediul unor teste ADHD complete, copilul dvs poate fi diagnosticat in sensul acesta.
  • ADHD la adulti. Pentru cei ce sufera de acest sindrom au frecvente probleme in a-si aminti diferite momente din viata, probleme cu concentrarea si in a urma diverse indicatii, in a-si organiza activitatile pe zile sau in a duce la bun sfarsit  differite sarcini. Daca aceste probleme nu sunt tratate la timpul lor pot degenera foarte usor in probleme de ordin psihologic, cu implicatii sociale ,comportamentale si emotionale. Frecvent apar starile de anxietatesi de depresie.

Un mod de viata sanatos

Pentru un copil cu ADHD, un ritm diurn regulat este esential. In agitatia si tensiunea lui fara sfarsit, mesele regulate si momentele de liniste ii dau pauze copilului. Ajutati-l sa introduca structura in haos. Aratati-i cum se descompun sarcinile majore in unitati mai mici, faceti impreuna cu copilul planuri clare de activitate, organizate in timp. Interveniti prompt daca nu sunteti de acord cu comportamentul copilului dumneavoastra. Incurajati-l si laudati-l cu masura. Aceasta metoda va avea un efect pozitiv asupra sentimentului valorii de sine a copilului. Atrageti-i atentia asupra trairilor lui de succes.

Copii cu ADHD au nevoie de foarte multa miscare. Activitatea sportiva stimuleaza nu numai echilibrul si coordonarea, dar contribuie si la innodarea unor relatii de prietenie. Artele martiale sunt o buna supapa de evacuare a excesului d eenergie. Este extrem de important ca impulsul spre miscare sa nu fie reprimat, pentru ca altfel se poate esua in situatii inadecvate. Copiilor cu ADHD le vine foarte greu sa stea linistiti si sa invete. Daca au voie sa se miste in timp ce invata, le va fi mult mai usor: invatati-l alfabetul in timpul plimbarii sau al unui joc. Daca dumneavoastra insiva va vine greu sa ramaneti calm, aduceti-va aminte ca acest comportament suparator al copilului nu reprezinta o slabiciune de caracter, ci este rezultatul unei tulburari  neurologice.

Remedii naturale

Tratamentul medicamentos al ADHD nu este intotdeauna indicat, mai ales daca medicamentele implica o transformare a personalitatii copilului. Incercati sa aplicati mijloace alternative de vindecare. Dar chiar si atunci cand i se administreaza vreun medicament, este de preferat sa aveti in vedere si un tratament suplimentar prin remedii naturale. Este recomandata terapia Ayurveda, Homeopatia (terapia integrala stimuleaza echilibrul psihic la copiii cu ADHD).

Fitoterapia (prin ceaiurile calmante sau preparatele cu grad de dilutie mare ), relaxare si meditatie, terapia nutritionala, psihoterapia ( numeroase procedee psihoterapeutice faciliteaza adaptarea sociala a copiilor cu ADHD)

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.