Arsurile solare

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Arsurile solare

 

Dorinta de a avea un bronz impecabil, seduce multi oameni, cu toate ca doctorii avertizeaza asupra urmarilor radiatiilor solare intense. Pielea reactioneaza cu o arsura cauzata de soare, cu o inflamatie, care poate fi foarte dureroasa. In plus, exista pericolul unor leziuni de durata ale pielii, putandu-se ajunge intr-un final la cancer de piele.

Ce este o arsura solara?

In cazul unei arsuri solare, este vorba de o inflamatie acuta a pielii, declansata de razele mult prea puternice ale soarelui. Acesta emite lumina de unde scurte, numite si raze ultraviolete. Cand acestea dau de piele, la nivelul celulelor pigmentare se formeaza colorantul melanina, care se depune in stratul exterior al pielii si aceasta capata o culoare cafenie. In plus, pielea se ingroasa.

Pe langa aceasta, razele UV elibereaza din piele asa-numitii radicali de oxigen, care, printre altele, dauneaza colagenului fibrelor tesutului conjunctiv, provocand imbatranirea prematura a pielii.

Chiar si materialul ereditar al celulelor (ADN-ul) este atacat. Efectul razelor UV asupra acestora poate sa dispara odata cu incetarea expunerii excesive la soare. Daca acest proces nu se produce sau este doar incomplet, atunci mostenirea genetica a celulelor individuale se schimba, ceea ce duce la marirea riscului de cancer de piele.

Foarte predispuse la arsurile solare sunt persoanele cu piele mai deschisa la culoare. In cazul administrarii de antibiotice, remedii pentru reumatism sau antidepresive, se poate ajunge la o sensibilitate mai marita la actiunea luminii soarelui.

Cum recunoastem o arsura solara?

Aria unei arsuri solare se intinde de la o inflamatie usoara pana la o arsura grava. Pielea inrosita ustura, arde, se tensioneaza si prezinta mancarimi. In functie de puterea arsurii, apar suplimentar umflaturi si basici.

De cele mai multe ori, primele simptome se fac simtite la putine ore dupa baia de soare. Dupa cateva zile, stratul superior de piele se cojeste de pe locurile afectate. In plus, pot aparea febra, durerile de cap, ametelile si voma.

Aceste simptome generale indica o insolatie si trebuie tratata cu mare seriozitate.

[ad#articol]

De cele mai multe ori, dupa una sau doua saptamani, arsura de soare se vindeca. In cazul arsurilor mai grave, pot ramane in urma cicatrice. In cazul arsurilor dese si puternice, creste riscul cancerului de piele.

Un mod de viata sanatos

Pentru prevenire este important sa folositi o crema de soare cu un factor de protectie mare si sa acordati atentie protectiei solare recurgand la palarie de soare, ochelari de soare, imbracaminte adecvata si, eventual, umbrela de soare. In zilele insorite alegeti locurile umbroase, mai ales la pranz, cand razele UV au intensitate maxima. Atentie, chiar si in zilele innorate de vara, trece foarte multa lumina UV prin patura de nori. Deosebit de intensa este iradiatia UV la munte, deoarece acolo patura atmosferica protectoare este mai subtire. In special pielea copiilor, care este mult mai subtire si mai sensibila decat cea a adultilor, trebuie ferita foarte bine de soare. La ora actuala nu exista creme hidratante cu factor de protectie mare, care sa aiba efect pe tot parcursul zilei.

Pentru a evita deteriorarea pielii, nu se recomanda vizitele exagerate la solar!

Daca insa ati exagerat deja si aveti o arsura solara, corpul dumneavoastra are o nevoie deosebit de mare de lichide. Astfel ca trebuie sa beti lichide din abundenta.

Terapii naturiste

Palaria de soare (echinaceea), intern si extern, reduce pericolul de infectii in cazul pielii ce se decojeste. Foarte recomandat este un unguent cu extracte din muguri de plop.Acest unguent pentru arsurile solare contine substante active antiinflamatorii, vindecatoare, care sunt totodata antibacteriene. Asemanator au efect si preparatele din flori de musetel.

Extractul din coaja de stejar contine substanta tananta naturala, care impiedica inflamatiile dureroase si accelereaza vindecarea. Acesta trebuie pus ca supliment de baie, in apa cel mult calduta.

Aloe Vera este un remediu verificat impotriva urmarilor arsurilor de soare. Cel mai bine e ca, dupa baia racoritoare, sa folositi, de pilda, un gel Aloe Vera, care nu este gras.

Terapia nutritionala

Radicalii liberi, produsi ca urmare a iradiatiilor solare exagerate, pot provoca mari daune pielii. Impotriva acestora ajuta vitaminele A si E. Totodata este nevoie de vitamina C si de bioflavonoide pentru formarea de colagen, o albumina care este componenta principala a tesutului pielii si care este atacata in caz de arsuri solare. Zincul intareste sistemul imunitar si sprijina astfel procesul de vindecare.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.