Calatoriti inteligent! Sanatate inainte de toate

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Calatoriti inteligent! Sanatate inainte de toate

Fie ca este vorba de afaceri sau de vacanta, calatoriile au devenit o necesitate in viata cotidiana a fiecarui individ si de aceea uitam sa acordam o atentie deosebita sanatatii noastre cand plecam in voiaj. Riscul de a ne imbolnavi in timpul unei calatorii este ca se poate de real. Pe deasupra, este mai greu sa aveti acces la serviciile medicale din alte tari si se pot dovedi a fi extrem de scumpe daca nu detineti o asigurare de sanatate valabila pe teritoriul unde ati efectuat calatoria.

Exista cateva metode prin care puteti evita riscul de a va imbolnavi si de a plati facturi uriase pentru serviciile medicale puse la dispozitie. Luati in calcul urmatoarele:

  • Cautati informatii despre posibilele acorduri incheiate intre Romania si alte tari cu privire la furnizarea serviciilor medicale– in aceste tari puteti primi ingrijiri medicale gratuite sau la un pret mic. Depuneti cerere pentru a vi se elibera cardul european. In baza acestui document, romanii care calatoresc in tarile membre ale Uniunii Europene beneficiaza de aceleasi servicii medicale oferite cetatenilor din tarile respective de sistemul public al asigurarilor de sanatate. Din data de 1 iunie 2004, toti cetatenii europeni, inclusiv tinerii, care calatoresc in Spatiul Economic European, adica Uniunea Europeana, Elvetia si tarile membre ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb (Islanda, Lichtenstein si Norvegia) primesc cardul european de asigurare medicala. Nu uitati sa luati la dumneavoastra cardul sau formularul corespunzator(E111, E111B, E128). Pentru a afla mai multe detalii, conactati biroul national de asigurare sociala sau filialele sale locale. Nu uitati ca acesta nu inlocuieste asigurareaobisnuita de calatorie. El se refera la asistenta necesara in caz de accident sau in situatii medicale deosebite. Cardul nu acopera cheltuielile cuiva care alege sa beneficieze de tratament medical intr-un alt stat membru.
  • Intrebati medicul dumneavoastra de familie daca necesitati vaccinari suplimentare pentru tarile pe care le puteti vizita. Vaccinati-va cu cel putin doua luni inainte de a pleca, pentru ca vaccinul sa poata sa isi faca efectul. Daca trebuie sa plecati de urgenta, contactati medicul si vaccinati-va. Orice masura de protectie este binevenita.
  • Nu stati prea mult la soare. Expunerile prelungite pot provoca arsuri si insolatii, copiii fiind cei mai vulnerabili. Evitati sa faceti plaja intre orele 11 si 16, mutati-va la umbra de fiecare data cand simtiti nevoia si folositi crema cu factor de protectie ridicat. Copiii, fiind cei mai sensibili, trebuie sa foloseasca o crema cu factor de protectie maxim si palarie de soare care acopera ceafa. Consumati lichide multe, apa plata si ceaiuri cele acidulate nefiindu-va de mare ajutor.

[ad#articol]

  • Fiti cu bagare de seama la insecte si  animale. Muscatura acestora poate fi extrem de periculoasa. Capusele pot fi purtatoare de malarie chiar si in zonele considerate sigure. Daca va plimbati prin zone cu vegetatie deasa sau prin paduri, purtati ciorapi si pantaloni lungi, iar bratele sa fie deasemenea acoperite. Aveti grija de copii, imbracati-i adecvat pentru astfel de plimbari. Folositi spray-ul impotriva insectelor. Daca vi s-au prescris medicamente anti-malarie, asigurati-va ca le luati in fiecare zi. Muscaturile animalelor pot fi foarte periculoase, chiar fatale daca nu sunt imediat tratate. Fiti precauti cu animalele chiar daca par blande. Indemnati copiii sa fie de asemenea atenti. Daca un membru al familiei a fost muscat, cautati imediat ajutor de specialitate.
  • Daca aveti indoieli cu privire la calitatea apei din locul unde sunteti cazat, consumati numai lichite imbuteliate. Folositi tablete dezinfectante daca trebuie sa utilizati apa pentru a spala alimente sau pentru igiena personala. Consumati bauturile fara gheata.
  • Asigurati-va ca mancarea gatita este proaspata si corect facuta.Evitati legumele si fructele decojite; daca doriti sa mancati fructe, crutati-le chiar dumneavostra de coaja. Evitati fructele de mare, mai ales cele servite crude, cum sunt stridiile. Nu consumati lapte nepasteurizat.
  • Nu inotati singur si supravegheati intodeauna copiii cand sunt in apa. Nu lasati copiii singuri langa piscina sau pe plaja langa apa, acestia fiind in pericol de a se ineca chiar si intr-o piscina amenajata special pentru ei
  • Fiti foarte atenti atunci cand conduceti sau va plimbati cu bicicleta pe strazile din tara pe care o vizitati. Folositi un GPS pentru a va orienta in directia dorita. Este de preferat sa cunoasteti regulile de circulatie a tarii respective.
  • Daca zborul dumneavoastra este unul foarte lung, faceti miscare cel putin o data pe ora pentru a mentine circulatia sangelui la un nivel normal- astfel reduceti riscul de aparitie a trombozei venoase profunde.
  • Mergeti la un dentist pentru un consult de rutina. Astfel de consultatii sunt foarte scumpe in strainatate.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.