Osteoporoza

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 5 minute

Osteoporoza

 

Osteoporoza (atrofierea oaselor) este o boala osoasa,dureroasa si deformanta, tipica varstei inaintate. Ea se numara printre cele mai frecvente boli de oase si afecteaza aproape 7 milioane de persoane doar in Germania, 80% dintre acestea fiind femei aflate la menopauza. Ca urmare a lipsei de estrogen, se ajunge la o scadere a consistentei oaselor si, astfel, la un risc amrit de fracturare a lor. Puteti insa preveni osteoporoza inca de timpuriu, prin miscare regulata si o alimentatie adecvata.

Ce este osteoporoza?

Cuvantul “osteoporoza” provine din limba greaca si inseamna “os care are multe gauri”.

Cu toate ca oasele noastre constau in principal din minerale, precum calciu si fosfat, aceasta nu inseamna, in nici un caz, ca ele sunt elemente lipsite de viata. Materia osoasa este supusa unei cresteri si scaderi permanente. In timp ce osteoblastele asigura cresterea oaselor, osteoclastele au rolul de a le remodela.Echilibrul fin delimitat intre cele doua tipuri de celule este influentat de multi factori: daca de exemplu, la femeile care sunt in perioada menopauzei se ajunge la o scadere a nivelului de estrogen, aceasta poate cauza o activitate puternica a osteoclastelor, ceea ce duce la pierderea de substanta osoasa.

Si o lipsa de calciu activeaza osteoclastele: datorita faptului ca osul este cel mai mare inmagazinator de calciu al corpului nostru, el este intotdeauna afectat atunci cand nivelul calciului din sange scade( hipocalcemie).

Sunt predispusa riscului?

  • Daca sunteti la menopauza, da. Menopauza este principala cauza a osteoporozei.
  • Daca masa osoasa maxima este scazuta, da. Masa osoasa atinge maximumul la aproximativ 25-27 de ani. Daca maximumul masei dumneavoastre osoase este scazut, chiar si o mica pierdere de masa osoasa, declansata odata cu instalarea menopauzei, va duce la aparitia osteoporozei. Anorexia si regimurile repetate duc la scaderea densitatii masei dumneavoastra osoase, expunandu-va riscului de a face osteoporoza.
  • Daca mama dumneavoastra sufera de osteoporoza, sunteti expusa la un risc superior mediei, de a face, la randu-va, osteoporoza.
  • Osteoporoza apare la unele femei care prezinta amenoree (absenta ciclului menstrual) in perioada premenopauzala, datorita nivelului scazut de estrogen.
  • Femeile care se antreneaza excesiv in timp ce tin diete stricte, precum dansatoarele de balet, sunt expuse riscului.
  • Femeile cu tiroida hiperactiva sunt expuse riscului de osteoporoza.
  • Cu cat menopauza apare la o varsta mai putin inaintata, ceea ce duce la epuizarea estrogenului, cu atat riscul de osteoporoza  este mai mare.

Simptome osteoporoza?

  • Daca aveti 50 de ani sau peste, orice curbare a coloanei vertebrale (cifoza) sau pierdere de greutate merita o atentie deosebita.
  • Simtomele care pot semnala osteoporoza includ dureri de spate (in partea de jos sau de sus), dureri ale incheieturilor sau membrelor si incheieturi umflate la capetele degetelor.
  • Fracturile sunt simptome foarte frecvente ale osteoporozei, fiind adesea primul semn ca o persoana sufera de aceasta afectiune.
  • Daca aveti peste 40 de ani si va fracturati incheietura sau soldul ca urmare a unei simple cazaturi, acesta este un semn aproape sigur ca suferiti de osteoporoza (Regula de baza este : o fractura provocata de o trauma minora este un indiciu de osteoporoza).
  • Fracturile incheieturilor, numite fracturi Colles, la femeile ajunse la menopauza, apar atunci cand cad si intind mana sa atenueze socul.
  • Fracturile de sold reprezinta uan dintre cele mai serioase tipuri de fracturi, deoarece, pe langa suferinta si incapacitate temporara, ele pot constitui un factor important al mortalitatii la persoanele varstnice.
  • Fracturile vertebrelor prin compresiune aunt de asemenea un fapt obisnuit, conducand la o scadere in inaltime si o curbare inspre afara a coloanei vertebrale, cunoscuta sub denumirea de cifoza toracica.

Cum preveniti osteoporoza?

De vreme ce toate femeile sunt predispuse riscului de a face osteoporoza, este important sa adoptam masuri de autoajutorare din timp pentru a ne creste rezistenta impotriva acesteia.

[ad#articol]

  • Faceti exercitii regulate cel putin incepand cu varsta  de 35 de ani. Acest lucru este esential la menopauza. Beneficiile exercitilor fizice sunt: sporirea capacitatii musculare, imbunatatirea fortei si posturii coloanei, mentinerea rezistentei oaselor, reducerea durerii, cresterea tonusului muschilor perineului. Participati la cursuri de fitness. Femeile care fac exercitii regulate cu greutati- si mersul ar fi de-ajuns- de doua ori pe saptamana, au oase mai dense decat cele care fac exercitii odata pe saptamana, care, la randul lor, au o densitate osoasa mai mare decat cele care nu fac exercitii niciodata.
  • Consumati multe alimente bogate in calciu. Incepeti sa mancati ori de cate ori aveti ocazia alimente bogate in calciu, cum ar fi produsele lactate, pestele cu oase (sardine) si legume de culoare verde-inchis, inca de la o varsta frageda.
  • Luati in considerare TSH-ul. O modalitate practica de a preveni osteoporoza, odata ce ati ajuns la menopauza, este de a lua suficient estrogen pentru a mentine masa osoasa. TSH-ul in cadrul caruia luati estrogen in combinatie cu progestogen 10-13 zile pe luna pare sa imbunatateasca sanatatea osaturii si sa previna fracturile. In mod ideal, inainte de prescrierea TSH ar trebui sa faceti un test de osteoporoza ,de densitate osoasa pentru a evalua sanatatea acestora, insa acet lucru nu este obligatoriu. Ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra posibilitatea urmaririi unui tratament de substitutie hormonala, pe cale bucala sau cutanata, prin intermediul gelurilor sau a plasturilor.

Prevenirea fracturilor

Deoarece pericolul cel mai mare in cazul osteoporozei este fractura de oase, este esential sa faceti tot posibilul pentru a preveni acest lucru. Exercitiul regulat, un mediu echilibrat si agilitatea mintala pot ajuta la mentinerea unei bune conditii fizice generale, ceea ce reduce sansele tale de a experimenta cazaturi puternice. Pastrati-va vederea in conditii bune prin testare regulata a ochilor, in special pentru glaucom.

  • Evitati sedativele si alte medicamente care va pot diminua agilitatea, cum ar fi antihistaminicele si reduceti consumul de alcool.
  • Asigurati-va ca exista o balustrada solida la scari si fiti deosebit de atente cand pasiti pe suprafete alunecoase si neregulate.
  • Unele femei evita sa iasa afara si, ca rezultat, pot suferi de carenta de vitamina D (datorita lipsei de expunere la soare). Acest fapt le-ar putea agrava osteoporoza.
  • Consilierea, suportul emotional si duscutia cu alte femei aflate la menopauza cu probleme similare pot ajuta mult la creearea unei atitudini pozitive fata de viata si pot ajuta femeia respectiva sa devina mai sociabila si mai increzatoare.

 

 

 

Etichete populare:

osteoporoza

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.