Sindromul burn-out

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Sindromul burn-out

Activitati care inainte puteau fi realizate usor, nu mai pot fi desfasurate acum decat cu mare efort, iar motivatia pentru ele a disparut cu desavarsire. Nici somnul si nici timpul liber nu ajuta la atingerea relaxarii, iar in cele din urma se ajunge la o stare de “vid interior”. Toate rezervele energetice au fost epuizate si nu se mai lasa reincarcate. “Arderea completa” este un proces insidios, care duce la extenuare cronica si produce simptome fizice.

Ce este sindromul burn-out?

Prin sindrom burn- out se intelege o stare de extenuare afectiva si fizica, care apare pe nesimtire, din cauza suprasolicitarii cronice. Afectiunea, cunoscuta si sub numele de boala managerilor, apare adesea la persoanele active, care, de-a lungul anilor, datorita unei motivatii puternice, isi depasesc in activitate propriile limite psihice si fizice, se suprasolicita in permanenta, fara a-si acorda perioade de odihna.

De asemenea, grupurile de persoane cu puternica implicare sociala, precum doctorii si personalul de ingrijire, pot prezenta sindromul burn-out. Acelasi lucru este valabil si in cazurile mamelor tinere, care isi petrec toata ziua suprasolocitandu-se cu ingrijirea copilului si activitatile gospodaresti.

Desi sindromul burn – out este cunoscut de ani buni, acesta nu este considerat inca un diagnostic. Cunostintele solide despre motive, diagnosticele, posibilitatile terapeutice, metodele de prevenire si prognozare nu sunt inca disponibile pentru a face posibila cunoasterea si realizarea uneii descrieri stiintifice care sa demonstreze complexa interactiune despre presiunile din mediu, asteptarile personale si factorii psihici. Din aceste motive, conceptul, de origine americana, nu este privit ca diagnostic, ci doar ca un tablou foarte complex de simptome.

Cum recunoastem sindromul burn-out?

Sindromul burn-out, cunoscut si sub numele de sindromul oboselii cronice (=chronic fatigue sindrome – CFS) este rar acceptat.

Diagnosticele gresite si greseli de interpretare rezulta din diferite aplicatii ale cuvantului “oboseala”, in sensul unei dorinte accentuate de somn. Persoanele care se simt extrem de obosite sau extenuate sufera adesea de insomnii si nu se pot relaxa.

Simptomele sunt foarte variate si difera de la persoana la persoana. Caracteristicile principale sunt o stare permanenta de oboseala fizica si mentala, care afecteaza si activitatea.

Nimic nu mai pare sa functioneze, persoana simtindu-se extenuata, consumata, goala si lipsita de motivatie.

Sarcini minore si mici dificultati se transforma in obstacole insurmontabile, a caror depasire cauzeaza un stres foarte puternic. Primele semnale de avertizare apar sub forma unui cinism tot mai accentuat si o atitudine negativa fata de superiori, clienti si colegi, sau in cercul intim, fata de prieteni si cunoscuti. Sunt puse in pericol valoarea si sensul propriei activitati.

Inevitabil, motivatia, creativitatea si capacitatea de lucru scad. Problemele psihosomatice de genul susceptibilitatii crescute la infectii si predispozitia spre trecerea in stare cronica a bolilor existente sunt si ele urmarile sindromului burn-out.

Pacientii se retrag din ce in ce mai mult, nu mai au nici un fel de dorinte de a participa la activitati comune su prietenii sau familia, “vegetand” in schimb in fata televizorului.

Un mod de viata sanatos

Rezervati-va timp suficient pentru a lua masa in tihna si bucurati-va de mancaruri fara a va lasa distrasi de programele TV sau de ziare.

Rezervati-va momente pentru relaxare si faceti multa miscare, fiindca aceasta ajuta la reducerea tensiunilor.

Remedii naturale

Frunzele de mate au efect impotriva oboselii mentale si fizice. Capsulele, preparatele pentru ceai sau frunza propriu-zisa sunt disponibile in farmacii.

sunatoarea imbunatateste starile depresive. Pentru intarirea sistemului imunitar se foloseste Echinaceea, sub forma de tablete, drajeuri sau picaturi.

De asemenea, praful din radacina de gingseng pura sau extractele corespunzatoare in solutie de alcool cu apa maresc rezistenta corpului.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.