Cancerul la san triplu negativ

Cancerul la san

Un nou studiu arata cele sase tipuri distincte de cancer la san triplu negativ care raspund total diferit la chimioterapie.

Cancerul la san triplu negativ, este una din formele cele mai agresive de cancer la san care poate pune in pericol viata femeilor. Fiind agresiv, este foarte putin receptiv la terapiile standard, rata mortalitatii fiind mult mai mare decat in cazul altor tipuri de cancer.Cancerul mamar triplu negativ reprezint─â 12-17% din totalul formelor de cancer.

In acest studiu, sase subtipuri distincte de cancer, au fost recunoscute de catre oamenii de stiinta de la Centrul  de Cancer Vanderbilt-Ingram. Caracteristicile moleculare ale acestor sase subtipuri de cancer la san au fost descrise de catre directorul Centrului ,Jennifer Pietenpol, Ph.D si colegii sai in jurnalul de investigatii ale Centrului. Dupa raportul din acest jurnal, raspunsul la tratarea cancerului si anume la  chimioterapie a acestor sase subtipuri de cancer la san a fost evaluat atat pe celulele de cultura cat si pe animale.

Dr. J. Pietenopol spune: “ Este o problema de sanatate destul de semnificativa, aratand ca 11% din caucaziene, 17% din hispanice si 25 % din afro-americane au acest tip de cancer la san“.

Chimoterapia in fazele incipiente ale bolii, da randament la unele paciente, insa tumoarea recidiveaza dupa o anumita perioada de timp.Cele mai folosite metode de tratament chimioterapic sunt docetaxel, paclitaxel, ixabepilon, cisplatin, carboplatin, antracicline, gemcitabin─â. ciclofosfamid─â, metotrexat ╚Öi fluorouracil. La acestea se mai adaug─â agen╚Ťi antiangiogenetici precum bevacizumab

Termenul de cancer la san triplu negativ este, spune Dr. Pietenopol ” doar o definitie a ceea ce cancerul NU este”.

Cele sase subtipuri distincte identificate de c─âtre cercetatori au fost – doua tipuri “mezenhimale” ┬á(M ┼či MSL) controlate de gene asociate cu diferentierea celulelor si cailor ┬áfactorului de crestere; doua tipuri de “bazale-ca” (BL1 ┼či BL2) legate de ciclul celular ┼či ADN-ul daune r─âspuns gene; un grup de “imunomodulatoare” (IM), controlate de genele sistemului imunitar; ┼či un subgrup “luminal” (LAR) condus de semnalizarea hormonului de sex “masculin” (androgeni).

Factori de risc

  • consumul de contraceptive orale
  • femei tinere, menarh─â la v├órst─â mic─â
  • obezitate ├«n perioada fertil─â
  • durat─â sc─âzut─â a al─âpt─ârii
  • femei care au n─âscut recent, multiparitate
  • muta╚Ťii genetice BRCA1

 

“Sanatatea inainte de toate”

Nu sunt comentarii momentan. Fii primul care comenteaza.

Lasati un comentariu


Calculator ovulatie. Perioada fertila.

Selecteaza prima zi a ultimului ciclu menstrual:

  /  
  /  

Durata ciclului menstrual este de:
zile

Calculati BMI (Body Mass Index)Check your Body Mass Index »

Articole recente

Acest site este oferit doar cu titlu informativ. Informatiile gasite aici NU sunt un substitut pentru o ingrijire medicala profesionala a unui medic calificat.

INTOTDEAUNA sa discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti preocupari cu privire la starea dumneavoastra de sanatate sau pentru un tratament ce trebuie administrat in scopul insanatosirii. AcademiaPacientului.ro nu este responsabila sau raspunzatoare, direct sau indirect, pentru orice forma de daune care rezulta din utilizarea (sau abuzul) informatiilor continute in acest site.