Ouale, toxice sau benefice pentru organism?

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Ouale, toxice sau benefice pentru organism?

 

Odionioara criticate pentru ca ar fi fost rele pentru inima si ficat, in prezent ouale si-au castigat titlul de aliment sanatos pentru organism, pe masura ce unele studii ne-au prezentat beneficiile nu numai pentru muschiul cardiac cat si pentru pierderea kilogramelor in plus.

Cercetatorii canadieni au publicat, insa recent, un studiu care ar putea afecta din nou “reputatia ” oualelor, ne informeaza dailymail.co.uk.

Acest studiu, la care au participat 1.200 de voluntari cu varsta medie de 61 de ani, ne sugereaza ca ouale contribuie la crearea placii de aterom, o substanta ceroasa care este responsabila de  blocarea circulatiei in vasele sangvine si este asociata bolilor cardiace. Astfel, prezenta acestei placi era mai probabila la persoanele care consumau cel putin două oua pe saptamană. Cercetatorii dau vina mai ales pe galbenusuri care pot dauna de asemnea ficatului.

Sunt ouale cu adevarat toxice pentru organism, din punct de vedere al colesterolului?

Studiul despre care discutam in randurile de mai sus, contrazice actualele teorii stiintifice, ne spune Helen Bond, de la British Dietetic Association. Bruce Griffin, profesor nutritionist de la Universitatea din surrey, a realizat 30 de studii care au avut ca subiect oul si a ajuns la concluzia ca acest aliment nu are impact semnificativ asupra nivelului de colesterol din organism.

Anul trecut, cercetatorii de la Universitatea din Alberta, au descoperit ca galbenusul de ou contine doi aminoacizi foarte importanti, triptofanul si tirozina, galbenusul continand mai multi antioxidanti decat marul. Sfatul nostru este sa consumati galbenusul crud, pentru a putea pastra nivelul de antioxidanti.

Care este cantitatea maxima admisa de oua care le putem consuma?

Specialistii britanici spun in prezent ca oamenii pot consuma cate oua doresc, atat timp cat au o dieta sanatoasa si echilibrata in restul timpului. Nu exista o limita superioara decat pentru persoanele in a caror familie s-au înregistrat cazuri frecvente de niveluri crescute de colesterol in sange.

Ouale ingrasa?

In zilele noastre, ouale contin cu 20% mai putine grasimi, cu 13% mai putine calorii si cu 10% mai putin colesterol decat cu 30 de ani in urma. Un studiu publicat anul trecut stabilea faptul ca ouale pot ajuta la scaderea in greutate. Astfel, voluntarele supraponderale care au participat la acest studiu au avut de ales pentru micul dejun intre a manca oua sau un corn. Cele care au ales ouale au consumat, in medie, mai putine calorii in restul zilei. Helen Bond spune ca acest lucru se intamplă pentru ca proteinele din ou ofera o senzatie de satietate mai mult timp.

 

 

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.