Popcornul poate cauza boli grave

Un cetatean american diagnosticat in prezent cu o boala grava la plamani, cauzata de unul din aromatizantii pentru floricelele de porumb, a fost despagubit in instanta de producatorul si distribuitorul produsului cu suma de 7,2 milioane de dolari.

Ingredientul folosit pentru aromatizarea floricelelor de porumb de pe piata, se numeste  diacetil si poate provoca aparitia bronsitelor obliterante, o maladie respiratorie ireversibila.

Aceasta descoperire facuta cu ani in urma, mai exact in anul 2008, cand a fost prezentata Institutului national de sanatate a mediului (NIEHS) din SUA, ne arata pe cobaiul folosit la experiment, ca diacetilul poate provoca bronsita obliteranta.

Un cetatean in varsta de 59 de ani,pe numele lui Wayne Watson, din statul american Colorado, a fost diagnosticat cu aceasta boala cronica in anul 2007, a primit despagubiri in valoare de 7,2 milioane de dolari, dupa ce s-a dovedit ca s-a imbolnavit din cauza floricelelor de porumb care le consuma zilnic in cantitati mari. El a inhalat mirosul artificial de unt al floricelelor de porumb, timp de ceva ani, dat de diacetil, ne informeaza guardian.co.uk

Bronsita obliteranta cauzeaza probleme respiratorii ireversibile, facand dificila scoaterea aerului din plamani. Simptomele bronsitei obliterative sunt nespecifice, precum tuse si dificultatea de a respira, potrivit Centrului pentru controlul si prevenirea bolilor din SUA. Evolutia bolii este lunga (luni, ani) cu perioade de exacerbari sau rapid progresive spre deces. Tratamentul, de cele mai multe ori, este ineficient, transplantul pulmonar reprezentand cea mai buna metoda.

Kenneth McClain, avocatul lui Watson, a reprezentat mai multi muncitori care au lucrat in fabrica de floricele de porumb,care au inceput sa intenteze procese angajatorilor din 2004 si au primit despagubiri considerabile.

Verdictul in favoarea lui Watson este cel mai recent dintr-o serie de procese din ultimii 15 ani si a fost dat dupńÉ noua zile de deliberari.

Producatorul floricelelor de porumb consumate de acesta, Gilster-Mary Lee, din Illinois, trebuie sa ii plateasca 80 la suta din suma de 7.217.961 de dolari, iar restul despagubirii trebuie platita de lantul de supermarket-uri King Soopers detinute de compania Kroger, care a anuntat ca va face apel.

 

“Sanatatea inainte de toate”

Nu sunt comentarii momentan. Fii primul care comenteaza.

Lasati un comentariu


Calculator ovulatie. Perioada fertila.

Selecteaza prima zi a ultimului ciclu menstrual:

  /  
  /  

Durata ciclului menstrual este de:
zile

Calculati BMI (Body Mass Index)Check your Body Mass Index »

Articole recente

Acest site este oferit doar cu titlu informativ. Informatiile gasite aici NU sunt un substitut pentru o ingrijire medicala profesionala a unui medic calificat.

INTOTDEAUNA sa discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti preocupari cu privire la starea dumneavoastra de sanatate sau pentru un tratament ce trebuie administrat in scopul insanatosirii. AcademiaPacientului.ro nu este responsabila sau raspunzatoare, direct sau indirect, pentru orice forma de daune care rezulta din utilizarea (sau abuzul) informatiilor continute in acest site.