Sexul oral creste riscul cancerului la gat

Sexul oral

Oamenii de stiinta ne avertizeaza ca raspandirea virusului HPV in timpul sexului oral este principala cauza de cancerĀ la gat, in cazul persoanelor sub 50 de ani.

Un studiu recent arata ca Human Papilloma Virus – HPV, raspandit prin transmitere sexuala, cauzeaza un numar mai mare de forme de cancer oral decat tutunul, scrieĀ Daily Mail.

Pentru sanatatea oamenilor, medicii britanici considera ca ar fi indicat ca alaturi de femei sau tinere adolescente sa fie vaccinati si barbatii tineri impotriva virusului HPV, pentru a preveni astfel raspandirea bolii.

Virusul HPV este cunoscut ca fiind cauza aparitiei cancerului de col uterin, in proportie de 70%, in randul tinerelor, dezvoltand in acelasi timp si alte tipuri de cancer cu o rata a mortalitatii foarte mare. Cancerul de gura si orofaringe, in randul barbatilor tineri este cauzat de transmiterea virusului prin sexul oral, numarul celor diagnosticati fiind cu mult mai mare decat al barbatilor mai in varsta, care beau sau fumeaza.

Echipa de specialisti de la Ohio State University din Columbus considera ca raspandirea virusului HPV in timpul actului sexual oral neprotejat este de vina pentru cresterea ingrijoratoare a cazurilor mortale de cancer oral in ultimele decenii.In Marea Britanie, numarul cazurilor de cancer de gat a crescut brusc in ultimii ani, in timp ce in SUA incidenta cancerelor orale legate de virusul HPV s-a dublat in ultimii 20 de ani, arata directorul institutului Cancer Research UK, Sara Hiom.

In Suedia, daca in 1970, aproximativ un sfert din cazurile de cancer al amigdalelor au fost legate de HPV, dupa anul 2000, rata este in crestere ajungand la peste 90%.

O persoana infectata cu HPV 16 are un potential de risc de peste 14 ori mai mare de a avea un cancer de orofaringe. Cei mai expusi sunt persoanele care au facut sex oral cu un numar mare de parteneri.

Studiul a fost prezentat la Conferinta Asociatiei Americane pentru Progresul Stiintei de la Washington DC. Cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins au descoperit inca de anul trecut ca HPV reprezinta un risc cu mult mai mare in contractarea unui cancer oral, decat fumatul sau alcoolul.

 

Nu sunt comentarii momentan. Fii primul care comenteaza.

Lasati un comentariu


Calculator ovulatie. Perioada fertila.

Selecteaza prima zi a ultimului ciclu menstrual:

  /  
  /  

Durata ciclului menstrual este de:
zile

Calculati BMI (Body Mass Index)Check your Body Mass Index »

Articole recente

Acest site este oferit doar cu titlu informativ. Informatiile gasite aici NU sunt un substitut pentru o ingrijire medicala profesionala a unui medic calificat.

INTOTDEAUNA sa discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti preocupari cu privire la starea dumneavoastra de sanatate sau pentru un tratament ce trebuie administrat in scopul insanatosirii. AcademiaPacientului.ro nu este responsabila sau raspunzatoare, direct sau indirect, pentru orice forma de daune care rezulta din utilizarea (sau abuzul) informatiilor continute in acest site.