Boli ale aparatului locomotor

Aparatul locomotor format din oase, muschi, tendoane si articulatii asigura mobilitatea corporala. Orice limitare a acesteia, resimtita in timpul desfasurarii activitatilor noastre cotidiene ne creeaza o senzatie de disconfort, afecandu-ne in mod evident calitatea vietii si a sanatatii.

Cum functioneaza aparatul locomotor?

Peste 200 de oase ne ofera soliditate si structura. Corpul nostru devine mobil cu ajutorul muschilor, tendoanelor si articulatiilor. Comanda de contractie a muschilor porneste de la creier si este transmisa fiecarui organ in parte prin traiectul nervului motor

Oasele

Oasele sunt alcatuite, in proportie de 85% din hidroxiapatite, compusi de claciu care sunt produsi de celule osoase tinere, numite osteoblaste. Alimentarea celulelor osoase cu substante nutritive are loc prin vasele de sange, care se afla in oase ca o impletitura fina. In interiorul oaselor mai mari exista cavitati in care se gaseste maduva, care este responsabila cu formarea de sange. In plus, oasele sunt acoperite de o membrana fibroasa(periost), care este foarte sensibila la durere.

Articulatiile

Prin articulatie intelegem legatura dintre doua sau mai multe oase, prin intermediul unui aparat fibros si ligamentar. Dupa definitia data de Testut, articulatia este “un ansamblu de parti moi si dure, prin care se unesc doua sau mai multe oase vecine”. Pentru a se evita frecarea terminatiilor oaselor, acestea sunt acoperite cu un strat de cartilaj. Daca acest strat protector se erodeaza din cauza suprasolicitarii sau a sarcinilor unilaterale, se va ajunge la imbolnaviri dureroase degenerative ale articulatiilor ( artroza).

Anatomistii au facut o serie de clasificari ale articulatiilor, dintre care o vom cita numai pe aceea folosita in prezent.
Bichat a efectuat o clasificare mai mult fiziologica a articulatiilor, impartindu-le in articulatii mobile si imobile. Acestea au fost denumite de Galien diartroze, respectiv sinartroze. Alaturi de aceste doua clase mai intilnim si articulatii cu mobilitate foarte redusa, pe care Winslow finaintea lui Bichat) le-a numit articulatii semimobile sau amfiartroze.

Muschii

La randul lor, muschii sunt alcatuiti din celule musculare alungite, care sunt cuprinse in legaturi de fibre. Muschiul efectueaza miscari scurtandu-se ( contractie) si destinzandu-se ( antonie). Atat contractarea, cat si atonia muschilor depind de energie. Astfel, daca in cazul unei suprasolicitari un muschi nu se mai intinde, urmarea este o crampa musculara, binecunoscutul carcel.

[ad#articol]

Boli ale aparatului locomotor

Cu toate ca suprasolicitarea poate duce la artroza timpurie, cele mai multe boli ale aparatului locomotor iau nastere din cauza lipsei de miscare.Cealalta extrema este sportul de performanta unilateral, care suprasolicita ligamentele de sprijin, si astfel duce la tablouri de boala similare.

Afectiunea musculo-scheletala (AMS)

Articulatiile

Artrita

Artrita reumatoida

Artroza

Bunion

Bursita

Cancer osos

Cifoza

Chist osos

Contractura Dupuytren

Cotul jucatorului de golf

Crampe musculare

Displazia de sold

Durerea lombara joasa

Entorsa gleznei

Fibromialgia

Fracturile

Guta

Hernie de disc

Intindere musculara

Osteoporoza

Osteoartrita

Platfus

Poliomelita

Polimialgia reumatica

Reumatismul

Scolioza

Sindromul de tunel carpian

Sindromul Ekbom (sindromul picioarelor nelinistite)

Spondiloza

Spondilita anchilozanta

Tendinita

Umar dureros

Your email address will not be published.

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.