Boli ginecologice

Corpul femeii are capacitatea sa indeplineasca 3 misiuni care nu ii sunt date barbatului: sarcina, nasterea si hranirea unui sugar. Legate de acestea, in cursul vietii, femeia trece prin doua procese importante de transformare hormonala: pubertatea si menopauza.

Intre aceste episoade sunt anii de fertilitate, in care corpul femeiesc produce in fiecare luna ovule mature si pregateste uterul pentru primirea unul ovul fecundat. Aceste procese sunt dirijate, printr-un sistem complex, de diferiti hormoni.

Functionarea mecanismului de reglare a acestor procese poate fi afectata de accidente si chiar grav perturbata din cauza stresului.

Organele genitale femeiesti

Ele pot fi impartite in 2 categorii: organe interne si organe externe.

Cele externe ( vulva), care este compusa din labiiile mari si labiile mici, vestibulul, himenul, glandele Bartholin, clitorisul, iar cele interne sunt : vaginul, ovarele, trompa uterina si uterul. Vaginul este legat de uter prin cervix. La stanga si la dreapta uterului se afla cele doua ovare, de forma ovoida, in general cu marimea unei migdale verzi, volumul lor variind cu varsta si cu starea fiziologica.

Fiecare ovar contine la nastere aproximativ 400.000 de foliculi din care, pe parcursul activitatii ovariene, se vor matura doar 300-400 foliculi primari ce vor ajunge sa fie ovulati, restul degenereaza. Dezvoltarea foliculului si a ovarului se face sub influenta foliculostimulinei (FSH) produsa de glanda hipofiza.

Toate procesele , atat cel al marii transformari hormonale de la pubertate la perioada de menopauza, cat si reglarea ciclului lunar, sunt dirijate de catre hormoni.

Cum actioneaza hormonii?

Odata cu venirea pubertatii in viata unei femei, incepe faza fertila- corpul dobandeste capacitatea de a concepe un copil, a purta sarcina, de a naste si a alapta. In aceasta perioada, care cuprinde cei aproximativ 35 de ani, corpul femeii se supune ciclului lunar cu ovulatie si menstruatia ce urmeaza acesteia.

Ovogeneza si ovulatia

La varsta ,de 11 sau 12 ani, la unele fete chiar mai tarziu, hipotalamusul, sistemul de ghidare al creierului, incepe sa produca un hormon, care stimuleaza glanda pituitara( hipofiza) sa produca hormoni- de exemplu, hormonul de stimulare foliculara (HSF). Sub influenta lui si a hormonului luteinizat (HL), produs de asemenea tot de hipofiza, in ovare este declansata ovulatia: la fiecare menstruatie, se maturizeaza cate un ovul si este eliberat in oviduct, pentru a se indrepta catre uter.

Restul foliculei care ramane in ovare, se transforma sub influenta LH in corpus luteum. Acesta produce acum progesteron, care asigura ca membrana mucoasa a uterului sa fie pregatita pentru receptia ovulului fecundat. In acelasi timp, scade productia de estrogen. Daca ovulul nu este fecundat, atunci corpul luteal descreste in urmatoarele 10 zile si inceteaza sa mai produca progesteron. Mucoasa uterului, care nu mai este necesara, este eliminata odata cu menstruatia lunara- si apoi ciclul se va relua de la inceput.

Menopauza

Odata cu atingerea varstei de 45 de ani, ovulatia devine mai rara iar fertilitatea scade, pana cand sangerarea inceteaza definitiv. Aceasta faza, care poate dura 10 ani sau chiar mai mult, se numeste menopauza.

[ad#articol]

Boli ginecologice

Complicata interactiune a hormonilor este extrem de sensibila la accidente. Anumite boli  si stresul vietii cotidiene, pot da peste cap mecanismul de reglare si pot slabi sistemul imunitar. Posibilele urmari pot fi de ex -scurgerile vaginale; dereglarile de fertilitate si endometrioza.

Amenoree

Andropauza

Boala Peyronie

Balanita

Candidoza vaginala

Clamidia

Chisturile ovariene

Dereglarile de fertilitate

Dereglarile menstruatiei

Durere mamara

Durere cronica pelvina

Dismenoreea

Dispareunia

Ejacularea precoce

Endometrioza

Fibroamele uterine

Frigiditate

Ginecomastia

Gonoreea

Herpes genital

Histerectomia

Impotenta

Infertilitatea

Leucoreea

Lumpectomia

Mamografie – ecografia mamara

Menopauza

Menoragia

Negi genitali

Nodulii mamari

Prolaps uterin

Sifilis

Sindromul premenstrual (PMS)

Testul Babes Papanicolau

Tricomoniaza

Vaginismul

Vaginoza bacteriana

Your email address will not be published.

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.