Dezvoltarea copilului 0-1 ani (Partea 1)

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 5 minute

Dezvoltarea copilului 0-1 ani (Partea 1)

 

Sunteti emotionati de venirea pe lume a bebelusului dumneavoastra, si, ca majoritatea celor ce devin parinti pentru prima data, va simtiti cel mai adesea nesiguri in a manui mica fiinta care pare firava si vulnerabila. Dar inca de la nastere, nou-nascutul este mult mai viguros decat credeti si are un puternic instinct de supravietuire.

Importanta atasamentului emotional

Un nou-nascut isi petrece cea mai mare parte a primelor lui zile de viata dormind, asa ca incercati sa fiti acolo de fiecare data cand se trezeste. Cercetarile au demonstrat ca apropierea fizica a bebelusului de dumneavoastra, sunetul vocii si mirosul corpului dumneavoastra sunt foarte importante in primele zile de viata ale copilului. In toata aceasta perioada, intre mama si copilul ei se formeaza o legatura, care, daca este incurajata devine permanenta.

Pentru ca legatura dintre mama si nou-nascut sa devina mai puternica, bebelusul trebuie sa aiba contact cu pielea dumneavoastra cat mai des. Faceti din ora mesei un moment de intimitate fizica, tineti pruncul aproape de dumenavoastra si vorbiti-i cu blandete.

Cresterea si dezvoltarea

In primii ani de viata ai bebelusului dumneavoastra, cresterea si dezvoltarea acopera trei arii principale:

Creierul: isi va folosi creierul sa gandeasca si sa isi dezvolte limbajul.

Mobilitatea: va invata sa stea in picioare si sa mearga, incepand cu eforturi de a-si controla capul, chiar din prima saptamana de viata.

Indemanarea: bebelusul va dobandi control asupra degetelor de la maini, astfel incat, in jurul varstei de 10 luni, este pregatit sa ridice o pastaie de mazare intre degetul mare si cel aratator.

Tot ce trebuie sa faceti dumneavoastra, ca sa va ajutati copilul sa se dezvolte, este sa nu-l lasati pe el sa stabileasca termenii. Aceasta este legea de aur pe care trebuie sa o aplicati in cresterea bebelusului.

Bebelusul va va arata intotdeauna prin semne ca vrea si ca poate sa mearga mai departe. Este important sa il urmariti indeaproape, pentru ca astfel veti descoperi momentul cand este esential pentru bebelus sa-si insuseasca inca o abilitate. Bebelusul se va simti foarte multumit de el insusi (mai ales daca il laudati) si-l veti ajuta sa-si construiasca increderea si stima de sine inca de la inceput. Va creste si se va transforma intr-un copil increzator, echilibrat si afectuos. Iar temelia se construieste in primul an de viata.

Controlul emotional

De asemenea, este esential pentru bebelus sa invete “controlul emotional” in primul an din viata. Controlul emotional inseamna sa-ti controlezi emotiile, sa nu le lasi sa-ti scape din frau. Inseamna sa reusesti sa-ti controlezi emotiile puternice si sa le canalizezi catre un scop bun.

  • Bebelusii invata controlul emotional de la dumneavoastra
  • In cazul in care controlul emotional nu este invatat in primul an de viata, este foarte greu sa fie dobandit mai tarziu.

Fara aceasta capacitate, bebelusului ii va fi greu sa faca situatiilor de viata – cu alte cuvinte, bebelusul devine incontrolabil emotional. Rezultatul clasic al acestei situatii este un scolar laudaros, agresiv si chiar distrugator, acasa si la gradinita.

[ad#articol]

Aptitudinile nou-nascutului

In ciuda faptului ca nou-nascutul este neajutorat din punct de vedere fizic, el poseda o multime de aptitudini uimitoare:

  • Este apt sa comunice
  • Poate sa imite expresiile fetei dvs si sunetele pe care le scoateti cand vorbiti.
  • Adora sa se uite in ochii dumneavoastra si ii place contactul fizic.
  • Vede clar de la o distanta de 20-25 de cm (8-10 cm in apropiere) si raspunde nerabdator cand va vede, priveste intens.
  • La 20-25 de cm departare (8-10 cm in apropiere) poate “citi” emotiile si zambeste daca va vede facand acest lucru.
  • Va aude vocea foarte clar si  poate s-o recunoasca

Ce puteti face pentru a-l ajuta

  • Increderea, caldura si sociabilitatea se dezvolta in primele luni de viata si in aceasta perioada  trebuie sa va invatati bebelusul sa relationeze cu oamenii. Este esential sa aveti o atitudine pozitiva in tot ceea ce faceti si sa fiti sinceri si deschisi cand va exprimati.
  • Zambetul este cel mai important instrument prin care va puteti manifesta multumirea, aprobarea, dragostea si bucuria. Urmatorul este vocea. Bebelusii sunt sensibili la dragostea, aprobarea, bucuria si satisfactia din tonul usor pitigaiat sau ridicat al vocii dumneavoastra.
  • Contactul fizic, caldura, apropierea si mirosul corpului sumneavoastra sunt de asemenea foarte importante, deoarece este vorba de atingeri si demonstratii fizice de afectiune.

Noua infatisare a copilului tau

Cand tineti nou-nascutul in brate pentru prima data, veti fi surprinsi de infatisarea lui. Este fara indoiala o mare bucurie pentru dumneavoastra, dar probabil ca v-ati asteptat sa un ghemotoc curat si linistit, asemenea nou-nascutilor care apar in spoturile publicitare cu mancare pentru bebelusi. Viata reala (asa cum brusc veti descoperi) este putin diferita.

Pielea

  • Vernix caseoxa este un strat de substanta alb-cenusie, de consistenta grasoasa care acopera pielea nou-nascutului. Este un strat natural care-i protejeaza pielea de contactul  cu lichidul amniotic. Poate fi indepartat dupa nastere sau lasat pe pielea nou-nascutului pentru a-l proteja de iritatiile minore ale pielii, ca decojirea sau descuamarea.
  • Eritemul alergic neonatal (urticaria) este  o afectiune comuna la nou-nascuti in prima saptamana. Nu este nevoie de tratament, va disparea destul de repede.
  • Milia se manifesta prin puncte mici si albe care apar cu preponderenta pe varful nasului, pe fata si pe pielea capului. Miliaria sau alergia la caldura se poate manifesta prin puncte rosii pe fata.

Capul

Fontanelele sunt zonele neosificate, moi, ale capului unui nou-nascut, aflate in crestele capului. Oasele capului se vor imbina perfect cand copilul dumneavoastra va avea in jur de doi ani. Aveti grija sa nu apasati pe fontanele.

Ochii

S-ar putea ca nou-mascutul sa nu-si poata deschide ochii inca de la inceput, din cauza suflului provocat de presiunea asupra capului din timpul nasterii.  Este posibil ca aaceasta presiune sa fi spart cateva vase de sange din ochi, care se vad ca niste vinisoare rosii pe albul ochiului. Nu necesita ingrijire si dispar in cateva saptamani.

S-ar putea sa aiba “ochisori lipiciosi” – din cauza unei materii alb-galbuie care se aduna in coltul ochilor sau de-a lungul marginilor pleoapelor. Aceasta este o afectiune comuna a bebelusilor si chiar daca nu este serioasa, trebuie sa urmati tratamentul indicat de medicul pediatru.

Parul

Unii bebelusi se nasc cu capusorul acoperit de par, altii fara par. Culoarea parului pe care bebelusul o are la nastere se va schimba pe masura ce el creste. Puful fin de pe pielea nou-nascutului se numeste lanugo si va cadea curand dupa nastere.

Organele genitale

Este posibil ca organele genitale ale nou-nascutului sa fie marite sau umflate.

Picioarele si bratele

Picioarele si bratele nou-nascutului sunt inca indoite, adica asa cum erau in uterul mamei.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.