Astmul, remedii si tratamente

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Astmul, remedii si tratamente

Termenul de “astm” provine din limba greaca si inseamna ” nevoie imperioasa de aer”. Copii sunt cei mai afectati de aceasta boala, ce are ca simptom senzatia de sete de oxigen. Criza de astm apare ca un atac. Factorii declansatori ai atacului fiind contactul cu alergene ( par si scuame de animale, fulgi, fructe, polen), dar si stresul, agentii patogeni infectiosi si extenuarea fizica.

Ce este astmul?

Astmul este o boala inflamatorie cronica a cailor respiratorii.

Cite feluri de astm bronsic exista?

Se cunoaste un astm alergic, atopic si neinfectios si un alt tip , astmul non-alergic, neatopic si infectios.

Astmul bronsic alergic isi are debutul de obicei in copilarie sau la varste tinere pe cand astmul non-alergic are de obicei debutul la o virsta adulta , cu antecedenten familiale reduse, declansat de obicei de infectii repetate, si cu imunoglobuline Ig E la nivel normal, cu teste cutanate de obicei negative la alergeni.

Stimulul declanseaza o reactie inflmatorie la nivelul mucoasei bronsice, care se manifesta prin edem (retentie patologica de lichid in tesuturile organismului, in particular in tesutul conjuctiv) si secretie bronsica mucoasa. Bronhiile se ingusteaza si intra in spasme constrictive. In urma ingustarii bronhiilor, apar dificultati in inspiratie si mai ales in expiratie.

Factorii declansatori ai unei crize de astm sunt in mare parte alergeni: polen, particule de praf, spori de mucegai sau alti fungi, par si scuame de animale, alimente, aditivi alimentari, fum de tigara ( mai ales la fumatorii pasivi) sau diverse chimicale.

Astmul nu are doar o cauza alergica. O raceala sau o gripa, pot determina senzatia de “sete de oxigen” la persoane cu predispozitie la astm.

[ad#articol]

Un efort fizic mare, care survine brusc, frecventa respiratorie ( hiperventilatia), practicarea de sporturi in aer rece sau stresul pot fi, de asemenea, factori declansatori ai unei crize de astm. Atacurile pot fi usoare, moderate sau severe.Aceasta stare poate dura intre cateva minute pana la 2 h, dupa care pacientul in cauza incepe sa expectoreze o sputa vascoasa, abundenta, cu aspect perlat; aparitia expectoratiei anunta sfarsitul crizei de astm. Daca accesele se repeta, fara o perioada de liniste, este vorba de o stare de rau astmatic.

Cum recunoastem astmul?

De obicei aceste crize debuteaza de cele mai multe ori noaptea, dupa 2-3 ore de la adormire, sau in timpul zilei, dupa expunerea la factorii alergici , la noxe, la stresuri psihice sau la efort fizic.

Daca resimtiti brusc o senzatie de lipsa de aer, asociata cu dificultati de inspiratie si, mai ales, de expiratie sau cu zgomote respiratorii asemanatoare unui suierat, atunci ar putea fi vorba de o criza de astm. Lipsa de aer poate declansa o adevarata firca de sufocare, pulsul este accelerat, apar accese de transpiratie.

Manifestarile tipice de insotire a unei reactii alergice includ ochii inlacrimati, secretie nazala abundenta si accesele de tuse. Dupa ce criza de astm trece, dispare total dificultatea in respiratie, pana la aparitia unei noi crize.

Cu ajutorul unui test alergenic, medicul poate stabili cauza pentru astmul de tip alergic. Masuratori ale functiei respiratorii, cu ajutorul unui peak-flow-meter, in care trebuie sa expirati profund, arata gradul de ingustare a bronhiilor.

Ce poate face medicina traditionala?

Pentru sanatatea pacientului ,se poate face si un tratament profilactic, mai ales pentru pacientii cu antecedente personale sau familiale favorizante care traiesc sau lucreaza intr-un mediu in care sa existe factori declansatori.Este recomandabil in acest caz sa se evite contactul cu factorii iritanti, cu pulberile industriale, cu praful de casa , iar la nevoie schimbarea locului de munca sau a locuintei.Tratamentul de fond al astmului consta din identificarea alergenilor sau a celorlalti factori favorizanti  de natura neuropsihica sau neuroendocrina. Medicina traditionala cunoaste atat metode de alinare a suferintei astmatice, cat si proceduri de reducere a susceptibilitatii alergice.

  • spray-urile bronhodilatatoare cu substante antihistaminice au un efect promt decongestionant in criza acuta de astm si, astfel, sunt indicate in formele acute de astm. Preparate similare sunt disponibile si dub forma de tablete, in scop profilactic
  • medicamentele cu stabilizatori mastocitari care previn reactia de hipersensibilizare a sistemului imun
  • spray-urile pe baza de cortizon limiteaza inflamatia
  • asa- numitii antagonisti ai receptorilor de leucotriene sunt administrati sub forma de tablete si au efect de limitare a inflamatiei
  • in vederea unei hiposensibilizari, care se desfasoara pe o perioada de minim 3 ani, se incearca, pe cat posibil, obisnuirea lenta a corpului cu alergenul, prin cresterea treptata a dozei, prin administrare orala sau injectare intradermica

Etichete populare:

astmulcaile respiratoriiORL

2 comentarii la articolul "Astmul, remedii si tratamente"

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.