Jack Kevorkian, promotorul sinuciderii asistate, a murit

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Jack Kevorkian, promotorul sinuciderii asistate, a murit

 

Jack Kevorkian, medicul american care a promovat conceptul de sinucidere asistată, pentru care a fost supranumit “Doctorul Moarte” (Dr. Death), a murit vineri (03.06.2011), la vârsta de 83 de ani, într-un spital din Michigan, informează Mediafax.

Mayer Morganroth, avocatul său, a spus că medicul Jack Kevorkian a murit în dimineaţa de vineri, la Beaumont Hospital din Michigan.

[ad#articol]

Kevorkian a murit din cauza unui cheag sangvin format la nivelul piciorului, care a ajuns la inimă , informează Detroit Free Press.

Jack Kevorkian, supranumit “Doctorul Moarte” (Dr. Death), a ajutat peste 130 de pacienţi să se sinucidă. El a ieşit de multe ori învingător în procesele intentate împotriva lui de statul american Michigan, dar a fost, în cele din urmă, condamnat pentru crimă în 1999, după ce a filmat o casetă video cu sinuciderea asistată a unui bolnav aflat în faza terminală a maladiei de care suferea, pe care a expediat-o apoi spre a fi difuzată în emisiunea de televiziune “60 Minutes”.

Tribunalul american l-a găsit vinovat de crimă şi l-a condamnat iniţial la o pedeapsă cu închisoarea de la 10 la 25 de ani. În iunie 2008, după opt ani petrecuţi după gratii, el a fost eliberat. Jack Kevorkian s-a aflat în ultimii ani în regim de eliberare condiţionată.

Multe dintre sinuciderile asistate la care a participat Kevorkian au fost puse în practică cu ajutorul aşa-zisei “maşini a milei” (mercy machine), care administrează pacienţilor, intravenos, o doză letală de medicamente.

Inspirat din romanul “Between the Dying and the Dead: Dr. Jack Kevorkian’s Life and the Battle to Legalize Euthanasia”, scris de Neal Nicol şi Harry Wylie, filmul “Doctorul «Moarte»”/ You Don’t Know Jack”, un proiect produs de HBO, prezintă povestea vieţii lui Kevorkian, interpretat de Al Pacino, cu momentele cheie, de la construirea maşinii milei la prima sinucidere asistată şi la imensul scandal mediatic stârnit în momentul în care a început procedura legală prin care a încercat să apere dreptul pacienţilor de a se sinucide.

Integral pe Mediafax.ro

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.