Aftele bucale (Ulcere aftoase)

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Aftele bucale (Ulcere aftoase)

 

Ulcerul sau sancrul aftos este o leziune de forma ovala ssau rotunda, inconjurata de o zona rosie. Cuvantul grecesc “aftae” inseamna “a da foc”. Aftele sunt intalnite de obicei in zonele mobile a cavitatii bucale, pe obraz, limba, gingii si partea dinauntrul buzelor.

Cel putin una din cinci persoane dezvolta afte bucale de-a lungul vietii, ele aparand de obicei la persoanele cu varste cuprinse intre 10-40 de ani si au un caracter recurent. Perioada de remisiune intre aparitia aftelor poate fi de zile, saptamani, luni sau chiar ani

Cauza este necunoscuta, desi s-au luat in consideratie infectiile virale, alergiile, stresul, deficienta in vitamine si dezechilibrul endocrin. Copiii celor cu ulcere aftoase au un risc crescut de a le contracta.

Aftele incep ca o umflatura mica, rosie care da senzatia de arsura. Ele sunt acoperite cu o membrana alba sau galbuie, vindecandu-se singure intr-o saptamana sau doua, fara cicatrici. Pot aparea cate una sau in grupuri mai mari.

Tratament afte bucale

  1. Aveti grija sa nu provocati rani in gura. Folositi o periuta de dinti moale, fara pasta de dinti; evitati alimentele ca arahidele, nucile etc; evitati muscarea limbii sau a obrazului. Nu vorbiti in timp ce mestecati, intrucat poate duce la muscarea accidentala a limbii.
  2. Spalarea repetata a gurii cu o solutie din apa cu sare, poate ajuta.
  3. Vaccinurile si antibioticele nu s-au dovedit a fi de ajutor. Nitratul de argint si acidul cromic pot usura temporar durerea, dar pot intarzia vindecarea, pot intinde ulcerele si pot lasa cicatrici.
  4. Renuntati la fumat.
  5. Fiti atenti la hidratare. Beti suficienta apa pentru a avea tot timpul urina deschisa la culoare.
  6. Eliminati din dieta cei mai comuni alergeni alimentari. Dintr-un grup de oameni din cadrul unui studiu legat de alimente alergenice, 56% au avut ulcer aftos.
  7. Trebuie evitate bauturile alcoolice, ciocolata, guma de mestecat, drajeurile. apa mentolata de gura, pasta de dinti, alimentele tari si picante, cafeaua, cartofii, branzeturile, si mai ales, citricele.
  8. Infectiile virale au fost asociate cu dezvoltarea de afte bucale: virusul herpetic, cateva specii de Helycopbacter, streptococi, Epstein-Barr virus.

[ad#articol]

Unii pacienti nu raspund la terapiile farmacologice, asadar pot apela la terapia cu laser. Studiile ne arata ca aceasta amelioreaza durerea imediat, accelereaza vindecarea.

Terapia cu ultrasunete este si ea recomandata in asemenea leziuni bucale.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.