Bursita – Tratament

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Bursita – Tratament

Bursita este o inflamatie a bursei, un saculet umplut cu un lichid care se afla in incheieturi pentru a scadea frecarea intre piele, tendoane, ligamente, muschi si oase.

Cea mai obisnuita cauze ale bursitei este trauma (bursita traumatica), insa pot provoca aceasta boala si infectiile (bursita septica), folosirea excesiva a incheieturilor, alergiile si un numar mare de alte boli.

Bursita este ceva mai des intalnita la femei, deoarece umerii lor aluneca mai repede decat la barbati, cand au o presiune sporita asupra bursei. Umarul este incheietura cel ami frecvent afectata de bursita.

Din  cauza suprastimularii, membrana sinoviala produce fluid in exces, ducand la dilatarea bursei. Cauzele neplacerii sunt dilatarea si acest fluid in exces.

Daca un anumit sport cauzeaza bursita, pacientului i se vor arata miscarile adecvate, se va verifica echipamentul pentru a fi potrivit marimii, fortei si abilitatii pacientului. Articulatiile si zonele de presiune trebuie protejate.

[ad#articol]

Simptome bursita

Simptomele bursitei sunt urmatoarele: senzatie de tensiune, roseata, durere locoregionala, caldura sau cresterea in volum a zonei invecinate cu bursa inflamata.Simptomele pot iradia in afara ariei articulare. Durerea poate fi accentuata dimineata la trezire sau in timpul noptii.

Tratament bursita

  1. Multe cazuri de bursita se datoreaza suprasolicitarii incheieturii. Activitati cum ar fi vopsitul, aplicarea tapetului si calcatul indelungat, pot sa provoace bursita si trebuie evitate. Activitati cu care nu suntem obisnuiti, nu ar trebui desfasurate decat pentru perioade scurte de timp. Caratul unei plase mari in mana, intr-un tur de cumparaturi, poate provoca bursita.
  2. In faza initiala a busitei, putem alege ca tratament compresele cu gheata. Aplicati pachetul cu gheata timp de 30 de minute la fiecare doua sau trei ore.
  3. Cand durerea scade, folositi comprese fierbinti. Aplicamd comprese fierbinti, cand boala abia debuteaza, facem durerea mai acuta, intrucat se produce o acumulare de fluid in bursa. Compresa fierbinte ar trebui aplicata 45-60 minute si urmata de o serie de exercitii de miscare, cel putin o data pe zi. Fierbanteala trebuie sa fie atat de ridicata, cat o putem tolera.
  4. Evitati frigul!
  5. Exercitiile fizice, pentru activarea circulatiei sangelui si prevenirea “inghetarii” incheieturilor, sunt adesea folositoare. In bursita umarului se recomanda urmatoarele exercitii:
    a) Stati in picioare cu fata spre perete, la o distanta de un brat. Puneti ambele brate pe perete cu putin deasupra nivelului taliei si “mergeti” cat puteti de sus pe zid, inaintand cat puteti succesiv cu o mana inaintea celeilalte. Repetati de patru pana la cinci ori pe zi.
    b) Aplecati-va de la mijloc pana cand pieptul va este paralel cu podeaua. Miscati trunchiul astfel incat bratele sa se miste in cerc. Incercati sa mariti cercul descris astfel de brate, de la o zi la alta. Faceti 15-20 de rotiri complete.
    c) Ridicati bratul cu pricina in fata si apoi in sus, coborati-l in spate si iar in sus, coborati-l lateral si sus. Ridicati bratul cat de sus puteti de fiecare data. Repetati exercitiul de cinci ori, zilnic.
    d) Foarte folositor este un scripete, deasupra capului, cu o greutate de 2 kilograme si jumatate. Trageti greutatea cat de sus puteti. Incepeti cu 5 tractiuni de trei ori pe zi, apoi cresteti gradat pana ajungeti sa faceti 50 de tractiuni, de fiecare data.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.