Amigdalita

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 4 minute

Amigdalita

 

La inceput, nu este decat o raceala inofensiva, cu dureri la inghitire. Dar, in cazul in care durerile de gat devin din ce in ce mai acute, este foarte probabil sa fie vorba de o amigdalita (Angina tonsillaris) – denumita si angina. In cazul in care infectia coboara mai mult si ramaneti fara voce, atunci este vorba de laringita(Laryngitis). Indeosebi in cazul copiilor cu dureri mari in gat, cu febra si supuratie purulenta in gat, trebuie sa va ganditi la scarlatina.

Ce este amigdalita?

Fiindca spatiul bucalo-faringian este o poarta de intrare a diferitilor ageti patogeni, sistemul imunitar este foarte activ in aceasta zona. Inelul limfatic faringian, compus din amigdalele limbii, palatului si a faringelui, are grija ca potentialii intrusi sa fie identificati rapid si eliminati. Aceasta are drept consecinta faptul ca tesuturile limfatice, numite pe scurt amigdale, sa se umfle in cazul unei infectii acute si sa prezinte semnele tipice unei inflamatii.

In cazul unei amigdalite, sunt afectate cel mai des cele doua amigdale ale palatului. De cele mai multe ori, este vorba de o infectie bacteriana, careia ii precede in multe cazuri o infectie virala a cailor respiratorii superioare, astfel incat tesutul este deja afectat si nu se poate opune bacteriilor invadatoare. Oamenii predispusi sunt in special cei cu sistem imunitar slabit si fumatorii. Odata inflamate amigdalele, infectia se extinde relativ rapid la laringe, trahee si bronhii: efectele sunt pierderea vocii, tusea si bronsita.

O amigdalita poate deveni cronica atunci cand se creeaza un focar continuu de inflamatie, ceea ce recomanda operatia (tonsillectomie).

Cum recunoastem o amigdalita?

Printre simptomele tipice se numara durerile in gat, dificultate la inghitire, fluxul salivar abundent, cefaleea, eventual febra si toropeala. In faringe se formeaza o secretie galben-verzuie densa, purulenta si vocea se modifica.

La o privire in faringe se poate observa, de cele mai multe ori, un omusor marit si vizibil inrosit, precum si fistule supurente in mucoasa faringelui.

Analizand un frotiu, medicul poate descoperi agentii patogeni. De cele mai multe ori, este vorba de streptococi. In cazul inflamarii laringelui, va pierdeti vocea si nu puteti decat sa soptiti.

Ce poate face medicina alopata?

In cazul unei  amigdalite acute, din cauza suspiciunii de streptococi betahemolizanti, medicul va preleva un frotiu si, in cazul unui rezultat pozitiv, va prescrie antibiotice timp de 10 zile, pentru a inlatura posibilitatea unei imblonaviri a inimii sau a rinichilor.

In afara de aceasta, medicina clasica poseda o serie de masuri si medicamente pentru a ameliora simptomele:

  • alifii cu mentol impotriva tusei, aplicate pe gat, amelioreaza durerile de gat (nu sunt recomandate pentru copiii sub 2 ani)
  • bomboanele sau pastilele contra tusei reduc stimulul tusei si usureaza inghitirea.
  • medicamentele care scad febra si alina durerea, ca paracetamolul sau aspirina, ele pot imbunatati simptomele de la primele administrari. Pentru ca au contraindicatii, acestea trebuie administrate doar in caz de nevoie si la prescriptia medicului.

Cum sa duci o viata sanatoasa?

In caz de febra, este importanta odihna in pat. Beti multe lichide, evitati efortul fizic si stresul.

Consumul cantitatilor mari de ceai racit are efect eliberator si alina prin racoare durerile in gat. Mucoasele sunt mai predispuse la infectii, in special in lunile de iarna, din cauza aerului uscat provenit de la incalzire.

Asigurati preventiv o umiditate optima a aerului.

[ad#articol]

Aerul proaspat este benefic pentru caile respiratorii afectate.

Aerisiti camera de mai multe ori pe zi si faceti o plimbare, asta in cazul in care febra a scazut.

Fumatul irita mucoasa, asadar incercati sa rariti tigarile sau chiar sa le opriti.

Remedii naturale

Multe remedii naturale ajuta la ameliorarea durerilor unei amigdalite, previn inflamarea regiunilor invecinate si accelereaza vindecarea.

Puteti face gargara cu lamaie si praf de chili, repetand de mai multe ori pe zi gargara cu aceasta solutie antibacteriana.

O alta solutie pentru gargara este apa de gura cu smirna, este recomandata datorita proprietatilor de inhibare a inflamatiei si de alinare a durerilor.

Se poate folosi si picaturile dintr-un extract din radacini ale muscatei Capetowmn.

Ceaiul de musetel si cel de salvie actioneaza inhiband inflamatia si ameliorand durerile in cazul unei infectii faringiene: inhalati aburul ceaiului inca fierbintecu gura deschisa, sub un prosop. In final puteti folosi ceaiul racit pentru a face gargara si pentru a-l bea.

Daca faceti gargara incet cu un ceai din frunze de cimbru, patlagina sau cistroza, puteti ameliora durerile de gat.

Atentie! Gargara facuta prea puternic poate provoca o alta iritatie a faringelui. Ca alternativa, puteti folosi si mijloace de acoperire a mucoasei cum ar fi ceaiul din flori si frunze de nalba, dar si extractele din radacina de nalba-mare, patlagina si muschi islandez.

Eucaliptul pentru frectie, administrat oral sub forma de capsule sau pentru inhalare, are efect inhibitor al inflamatiei, inlaturand mucusul si crampele.

Pentru intarirea sistemului imunitar puteti folosi usturoi, sirop de soc, telina si echinaceea. Substantele expectorante pentru tusea productiva sau pentru amigdalita in faza finala sunt preparate din frunze de trifoi si de cimbru, dar si din radacina de ciubotica cucului, radacina rosie de sapunel, flori de blid si radacinii de senega.

 

 

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.