Cancerul de piele

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Cancerul de piele

 

Exista mai multe tipuri de cancer de piele, dar cel mai frecvent intalnit si mai periculos este melanomul, “cancerul negru al pielii”, denumit astfel datorita asemanarii cu o pata hepatica de culoare inchisa. Tumoarea consta din celule care se afla in stratul superior al epidermei si contin pigmentul melanina. Celulele tumorale cresc in plan orizonatal, fiind relativ vizibile cu ochiul liber, dar cresc si in profunzime.

Atunci cand cancerul de piele este depistat in stadii precoce si este indepartat chirurgical, inainte de a patrunde in profunzime, pronosticul este destul de favorabil. Un  melanom extern, de mici dimensiuni poate sa fi strapuns deja epiderma si sa se fi raspandit prin sange si sistemul limfatic in intregul corp. In fazele avansate, melanomul este un cancer malign.

Rata de imbolnavire de cancer de piele creste de la varsta de 60 de ani, dar se pot imbolnavi si oamenii tineri.

Persoanele cu pielea deschisa la culoare, cu par roscat sau blond, prezinta un risc sporit. Persoanele care se expun in mod frecvent la ultraviolete sau au suferit deseori de arsuri solare in copilarie sunt si ele considerate vizate. La lista se adauga si oamenii cu imunitate slabita si aceia care au antecedente familiale de cancer al pielii. Cel  mai bine ne protejam de melanoame daca evitam expunerea exagerata la soare. Expunerea la soare trebuie sa aiba loc numai atunci cand pielea este protejata in mod suficient impotriva razelor ultraviolete.

Cum recunoastem cancerul de piele?

Trebuie sa controlati cu regularitate petele hepatice si alunitele, pentru a identifica la timp eventualele modificari. Dat fiind faptul ca alunitele pigmentate sunt indeosebi cu contur regulat, rotunde sau ovale, orice neregularitate, dar mai ales cresterea intr-o anumita directie a alunitei, poate sa indice aparitia unui melanom.

Anormale pot fi si petele de pigment care au contur neregulat sau ramnificat. Un alt element definitoriu al melanomului este coloratia neomogena, care poate evolua de la negru-cafeniu, rosiatic, pana la cenusiu.

Alunitele pigmentate care cresc in inaltime, avand un diametru mai mare de 5 mm, trebuie sa fie, de asemenea, investigate.

[ad#articol]

Recunoasterea timpurie a carcinomului de piele are cea mai mare insemnatate pentru sansele de vindecare.

De aceea, de indata ce remarcati modificari, dar nu le puteti evalua, trebuie sa va adresati cu maxima urgenta medicului dermatolog. Daca aveti de la natura numeroase pete hepatice pe corp, este bine sa va aratati medicului dermatolog 1 data pe an.

Pe baza experientei sale, acesta este in stare sa puna diagnosticul, de cele mai multe ori, pe baza examinarii vizuale. Daca exista suspiciunea de melanom, se va preleva o proba de tesut, pentru un diagnostic cert.

Ce poate face medicina alopata?

O alunita pigmentata asupra careia planeaza suspiciunea de melanom va fi indepartata chirurgical, sub anestezie locala. Se va preleva si o portiune de tesut invecinat, care va fi investigat la microscop. Grosimea tumorii si nivelul de penetratie in tesut evidentiaza stadiul maladiei. Intr-o faza precoce, indepartarea pe cale chirurgicala a tumorii asigura o vindecare definitiva.

Daca nodulii limfatici sunt deja afectati de metastaze, trebuie sa fie eliminati chirurgical si acestia. Tratamentul postoperator este dificil, deoarece aceste celule de melanom nu reactioneaza la medicatia obisnuita. Nici roentgenoterapia nu da rezultate bune decat extrem de rar. De cele mai multe ori,  se incearca intarirea sistemului imunitar prin intermediul alfa-interferonului, pentru a se prelungi perioada asimptomatica.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.