Cataracta

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Cataracta

 

Pe masura ce inaintam in varsta, cataracta (pierderea transparentei cristalinului) devine cauza cea mai intalnita a defectelor de vedere. Cataracta se formeaza din cauza schimbarilor produse la nivelul  fibrelor proteice, extrem de sensibile ale cristalinului exact de aceeasi maniera in care albusul unui ou se solidifica atunci cand este gatit.

Daca transparenta incepe sa se diminueze, claritatea si nivelul de detaliu pe care il percepem incep, progresiv, sa scada.  Cataracta apare de obicei la ambii ochi, dar un  ochi este de regula mai grav afectat decat celalalt.

Aproape toate persoanele trecute de varsta de 65 de ani sufera de cataracta intr-o masura mai mare sau mai mica, dar de regula problemele sunt minore si se limiteaza la extremitatile cristalinului, fara sa impiedice in nici un fel vederea. Majoritatea oamenilor de 75 de ani insa au probleme de vedere din pricina cataractei.

Care sunt cauzele?

Nu trebuie sa va temeti de cataracta – este o afectiune atat de comuna, incat poate sa fie considerata  parte a procesului natural de imbatranire.

  • Expunerea la radiatii ultraviolete, atunci cand soarele este foarte puternic, sporeste riscul de aparitie a cataractei, iar acestea sunt mai frecvente in tarile tropicale decat in Europa sau America de Nord. Apare mai des la persoanele care petrec marea aprte a vietii lor in aer liber, mai ales daca nu isi protejeaza ochii.
  • Cataracta poate sa apara si in urma expunerii la alte tipuri de radiatii, mai ales la infrarosii si razele X.
  • Cataracta poate fi provocata si de leziuni directe ale ochiului si este aproape inevitabila daca o particula straina, cum ar fi o bucata de metal sau sticla ajunge la cristalin.
  • Persoanele cu diabet sunt mai predispuse la cataracta, care poate evolua rapid daca diabetul nu este bine controlat si nivelul de zahar din sange creste foarte mult.
  • Tratamentul de lunga durata cu corticosteroizi faciliteaza aparitia cataractei, ca si intoxicarea cu substante ca naftalina (aflata in bulgarii de naftalina) sau cornul de secara (care se formeaza in cerealele depozitate, contaminate de un anumit tip de ciuperca).
  • Combinatia intre expunerea solara si antidepresivul iarba Sfantului Ioan (salvia), poate conduce a aparitia cataractei. Hipericinul, ingredientul activ al acestei plante reactioneaza la radiatiile vizibile si ultraviolete, producand radicali liberi, care dauneaza cristalinului. Daca proteinele au fost afectate, produc incetosare la nivelul cristalinului, dand nastere la cataracta. Hipericinul nu dauneaza proteinelor atunci cand nu exista expunere solara, prin urmare cei care se trateaza cu aceasta planta trebuie sa poarte palarie si ochelari de soare.

Care sunt simptomele?

  • Cataracta este complet nedureroasa
  • Setul de simptome vizuale este aproape imperceptibil, iar progresul afectiunii este lent.
  • Principalul simptom este tulburarea vederii si miopia care treptat se inrautateste. Daca o persoana a suferit anterior de hipermetropie, poate citi acum fara ochelari.
  • Perceptia culorilor se degradeaza: albastrul devine mai sters, iar rosul, galbenul si portocaliul se accentueaza; dupa interventia chirurgicala insa perceptia culorilor se remediaza pe deplin.
  • Aveti grija! Condusul masinii pe timpul noptii poate pune probleme. Opacitatea cristalinului provoaca dispersia razelor de lumina si chiar intr-o faza incipienta aceasta poate afecta in mod serios capacitatea de a conduce pe timpul noptii.

Care este tratamentul?

Daca cataracta s-a instalat, schimbarile la nivelul cristalinului sunt ireversibile. In prezent, nevoia de a purta ochelari cu lentila groasa poate fi inlocuita de un implant din plastic mic, fixat permanent in ochi in timpul interventiei chirurgicale. Interventia chirurgicala da rezultate excelente.

Interventia chirurgicala pentru cataracta

Operatia se efectueaza de obicei sub anestezie locala si probabil ca veti putea merge acasa a doua zi. Cristalinul este mai intai lichefiat prin ultrasunete, iar acest tesut este apoi extras. Partea posterioara a capsului cristalinului natural este lasata la locul sau, iar in aceasta se plaseaza cristalinul artificial. Incizia la nivelul corneei este fie suturata, fie lasata sa se vindece de la sine.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.