Raul de miscare – Kinetoza

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Raul de miscare – Kinetoza

 

Multe persoane sufera de rau de miscare la inceputul unei calatorii. Mai ales cei care navigheaza pe mare sunt deseori afectati de miscarile puternice ale navelor. Kinetoza este reactia corpului la stresul produs de miscari neobisnuite. Intr-un sens mai larg, suferinta dupa o calatorie mai indelungata cu avionul (numita si Jetlag) poate fi considerata una dintre formele de kinetoza.

Ce este raul de miscare?

De fapt, kinetoza apare atunci cand perceptia sistemului vestibular din urechea interioara nu coincide cu imaginile vazute cu ochii. In acest caz, apare o alarma de eroare in creier, care declanseaza greata.

Pana la varsta de 6 luni, sugarii sunt protejati de acest fenomen, pentru ca sistemul vestibular nu este inca dezvoltat.

Din acelasi motiv, kinetoza cedeaza cu inaintarea in varsta: la persoane peste 50 de ani, sistemul vestibular devine tot mai insensibil. Conform unor cercetari recente, persoanele cu un nivel de histamina in sange mai ridicat sunt afectate de kinetoza. Histamina este o substanta semnalizatoare, care are diverse misiuni in corpul nostru- printre altele regleaza activitatea stomacului. Frica si stresul ridica nivelul histaminei, iar tendinta de kinetoza este accentuata.

Cum recunoastem raul de miscare?

Daca vi se face rau si aveti ameteli in timpul calatoriei, iar simptomele trec cand atingeti pamantul, suferiti cu certitudine de kinetoza.

In calatoriile pe apa aceste simptome sunt mult mai accentuate.

Marinarii mai invarsta spun ca prima data apare frica de moarte, dupa care indiferenta fata de moarte, iar la sfarsit nu ne mai dorim nimic altceva decat sa murim.

[ad#articol]

In realitate, kinetoza poate provoca greturi si stari neplacute extreme, ducand pana la intentia de sinucidere.

Disconfortul dupa o calatorie cu avionul mai indelungata se manifesta prin oboseala, apatie si somn deranjat. Poate dura mai multe zile, pana cand corpul se obisnuieste din nou cu ritmul zi-noapte.

Ce poate face medicina alopata?

  • antihistaminicele sunt mijloacele cele mai eficiente pe care le ofera medicina in cazul kinetozei.
  • “plasturele pentru calatorii” contine scopolamina, un drog alcaloid puternic, cu efect sedativ pentru sistemul nervos. Plasturele este lipit pe o portiune cu piele subtire (spre ex: in spatele urechii). Din cauza efectelor secundare puternice, cum ar fi gura uscata, tulburarile de vedere si bataie accentuata a inimii, acesti plasturi trebuie folositi cu precautie.
  • cinarizina intareste circulatia sangelui urechii interne si amelioreaza simptomele. Efectele ei secundare sunt gura uscata, tulburari de vedere si oboseala.
  • Metoclopramidul este un neuroleptic, utilizat doar in caz extrem de greturi.
  • Administrarea melatoninei inainte de culcare, amelioreaza deranjamentele somnului rezultat in urma unei calatorii obositoare cu avionul. Melatonina este o substanta semnalizatoare cu efecte de somnolenta, care este formata si varsata in creier, imediat ce se intuneca. Melatonina nu este permisa in Germania, dar in SUA este un supliment alimentar care se poate cumpara fara reteta.

Un stil de viata sanatos

Cateva sfaturi despre cum am putea evita raul de miscare:

  • In trenuri si autobuze asezati-va cu fata spre directia de mers.
  • Nu cititi in timpul calatoriei.
  • Mai bine priviti pe geam, fixandu-va privirea spre orizont.
  • O conversatie cu vecinul va va atrage atentia la simptome.
  • La calatoriile pe mare, ar trebui sa va petreceti timpul pe punte. La mijlocul vasului miscarile sunt cel mai putin accentuate.

Remedii naturiste pentru raul de miscare

Ghimbirul este un mijloc utilizat de mai multa vreme pentru tratarea greturilor. Ati putea mesteca o bucatica de ghimbir proaspat sau ati putea consuma un ceai de ghimbir. Pentru acestea, radeti o bucata de ghimbir cat degetul mare in 1/2 l apa, puneti apa cu ghimbirul la fiert, dupa care lasati 10 minute la foc mic. La simptome puternice, puteti incerca un preparat din ghimbir de la farmacie.

S-a dovedit ca persoanele care au tendinte spre frica si nervozitate sufera cel mai tare de kinetoza. Relaxarea prin antrenamentul autogen sau meditatia inainte de a pleca amelioreaza raul din timpul calatoriei.

Inainte de a pleca la drum ar trebui sa luati o masa usoara. Un stomac gol, intareste greata!

Evitati alimentele care contin histamina, cum ar fi cascavalul, rosiile, spanacul, salamul, vinul rosu si berea. Acestea cresc valoarea histaminei din sange si favorizeaza aparitia raului. Alcoolul, cafeaua si tigarile pot intari simptomele. In afara de acestea, alimentarea suficienta cu urmatoarele vitamine este necesara:

  • complexul de vitamine B intareste nervii si ajuta la suportarea miscarilor;
  • vitamina C ajuta la descompunerea histaminei. Mancati inaintea calatoriei suficiente legume sau fructe proaspete si luati suplimentar un preparat cu vitamina C.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.