Negii si bataturile

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Negii si bataturile

 

Negii arata inestetic, de aceea majoritatea oamenilor doresc sa scape cat mai repede de acesti musafiri nepoftiti. Aparitia negilor este provocata de virusi. Aceste mici excrescente sunt contagioase dar, de obicei, nu produc dureri. De regula, verucile dispar de la sine la un moment dat, o terapie nefiind de fapt necesara. Bataturile sunt ingrosari ale pielii la degetele de la picioare si apar la oamenii care poarta de obicei pantofi stramti.

Ce sunt negii si bataturile?

Negii

Negii sunt acumulari de celule moarte care ies la suprafata pielii. Ei sunt cauzati de virusi – cel mai des intalnit fiind virusul Papilloma.

Exista diverse tipuri de negi:

  1. in cazul verucilor plantare, tesutul infectat ajunge pana in profunzime, sub straturile de piele. Se formeaza pe talpile picioarelor si provoaca o durere intepatoare la fiecare pas.
  2. Verucile plane – apar de cele mai multe ori la copii, iar in cazuri extreme se pot raspandi pe intreg corpul. Pe suprafata lor se poate observa o usoara adancitura.
  3. Verucile obisnuite (veruce vulgaris) – numite si negi juvenili, apar atat pe fata, cat si pe maini si brate. Insa, atentie: negii din zona genitala (condyloma acuminata) pot degenera si se pot transforma in abcese maligne. Cele mai afectate sunt persoanele a caror sistem imunitar este slabit.

Bataturile

Bataturile sunt locuri dureroase, ingrosate ale startului cornos superior, care se formeaza cel mai des lapicioare datorita pantofilor prea mici.

Cum recunoastem negii si bataturile?

Negii

Proeminente mici, rotunde, intarite in piele. Cel mai adesea, negii apar pe maini si pe picioare. In majoritatea cazurilor, negii cauzeaza afectiuni grave – cu exceptia verucilor plantare de pe talpile picioarelor. Verucile plane pot aparea insotite de mancarimi.

Bataturile

Daca la degetul mic de la picior sau pe alte zone ale picioarelor, ia nastere o zona sensibila la apasare, ar putea fi vorba de bataturi.

Ce poate face medicina alopata?

Folosind o pensula, negii si bataturile sunt unsi cu un acid salicilic. Acidul inmoaie pielea cornoasa, astfel ca aceasta se decojeste in straturi. Alternativ, sunt folosite si alte remedii precum acid lactic si acetic, acid acetic si nitrat de argint. exista si plasturi speciali pentru negi, care ii inmoaie si, in acelasi timp, au efect antiviral. Verucile plantare, supravietuiesc deseori acestui tratament si sunt indepartate prin operatii.

Atat negii, cat si bataturile pot fi tratate cu ajutorul laserului, prin radere sau inghetare sub anestezie locala. De cele mai multe ori este efectuata o etapa pregatitoare cu acid salicilic.

Sanatatea are prioritate!

Negii sunt contagiosi. Acordati atentie igienei adecvate, pentru a evita inmultirea negilor sau transmiterea lor la alte persoane. Daca aveti negi la picioare, trebuie sa schimbati zilnic sosetele, iar prosopul pentru stergerea picioarelor sa nu il folositi pentru restul corpului. Pentru a nu contamina si pe altii, este recomandat sa nu mergeti descult.

Pentru bataturi, preventiv, puteti purta pantofi suficient de mari si sa umblati descult cat mai des. In plus, puteti opri dezvoltarea lor prin aplicarea in jurul bataturii a unui plasture de protectie in forma inelara, care stopeaza presiunea de pe batatura.

Remedii naturale

Cine doreste sa isi trateze in mod naturist negii sau bataturile, are nevoie de ceva rabdare. Dar exista posibilitati de tratare complete, fara chimicale.

Uleiul de tamaie, aplicat zilnic de mai multe ori pe negi sau pe bataturi, le face sa dispara, dupa cateva saptamani.

Uleiul de arbore de ceai are efect antiviral astfel ca este recomandat pentru negi.

Solutia sau rasina de radacina de Podophyllum Peltatum prezinta, in cazul tamponarii regulate pe negi, sanse bune de vindecare.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.