Raceala si gripa

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 5 minute

Raceala si gripa

 

In medie fiecare om se imbolnaveste de raceala insotita de tuse, stranut sau bronzita de doua ori pe an. Raceala la copii, se manifesta pana la 8-10 imbolnaviri pe an. In timp ce o banala raceala evolueaza fara complicatii, in cazul gripei virale apar febra mare si starea generala alterata. Anual, intre lunile decembrie si aprilie, apar adevarate epidemii de gripa. Cei mai expusi sunt persoanele in varsta, copiii mici si persoanele cu imunitate scazuta.

Ce sunt raceala si gripa?

Desi nu are componenta virala, raceala este adesea considerata o infectie gripala. Numai ca in cazul celei din urma este vorba despre un tablou clinic mult mai amplu si mai grav.

Raceala

Este declansata de virusuri, de exemplu, rinovirusuri, care afecteaza mucoasa nazala si faringiana. Raceala obisnuita la bebelusi trebuie privita cu multa seriozitate, pentru ca simptomele minore ale racelii, cuma r fi nasul infundat, pot provoca dificultati de hranire sau respiratorii.

Organismul reactioneaza printr-o supraproductie de mucozitati, pe care incearca sa le elimine din corp, prin stranut. Apoi, se activeaza celulele implicate in raspunsul imunitar si se formeaza anticorpi specifici antigenului viral declansator. Virusurile sunt astfel omorate si deveniti din nou sanatos si imun fata de tulpina de virus respectiva dar nu si fata de numeroasele tulpine inrudite, asa ca puteti sa va imbolnaviti iar in fiecare luna.

Simptome raceala

O raceala este neplacuta,dar inofensiva. Un proverb spune ca: “in trei zile apare, persista inca trei zile si in trei zile dispare”. Asta inseamna ca in zece zile ati depasit boala. Primul semn este o senzatie usor iritanta,care induce stranutul si apare o secretie transparenta. Se asociaza ochii inlacrimati,durerile de gat,raguseala,ulterior si tuse.In faza incipienta, tusea este seaca si neproductiva. In urmatoarele zile, devine productiva, expectoratiile se accentueaza. Tusea se poate complica si ea cu o bronsita , adica o inflamatie la nivel bronsic. Daca, dupa cateva zile, secretia nazala devine galbuie sau verde, acest lucru indica o suprainfectie bacteriana.

Tratament pentru raceala

Medicul va trata toate complicatiile care pot aparea ca urmare a racelii.

  • atunci cand temperatura exterioara este scazuta, mentineti-va corpul, in special gatul, urechile si picioarele, la temperaturi normale;
  • spalati-va regulat pe maini, fiindca acestea sunt o cale uzuala de transmitere;
  • evitati consumul de tutun si fumul de tigara, deoarece fumatorii sunt mai predispusi la raceala decat nefumatorii;
  • aerul provenit din sistemele de climatizare usuca mucoasele;
  • consumati cel putin 2 litri de lichide pe zi: apa, ceai de plante (ceai verde, de musetel, urzica, patlagina, cimbru, salvie, maghiran, etc.) si sucuri de fructe si legume proaspat stoarse; in acest mod toxinele care au cauzat aparitia simptomelor pot fi indepartate mai repede; nu beti ceaiurile fierbinti, intrucat usuca mucoasele iritate si favorizeaza patrunderea bacteriilor in organism;

Gripa

Declansatorii gripei sunt virusurile gripale, saua le influentei. Asemanatori rinovirusurilor, acestia afecteaza mucoasa nazala si pe cea faringiana. Contrar racelii, gripa debuteaza cu un tablou clinic semnificativ.

[ad#articol]

Bolnavul are febra mare, stare generala proasta si nu se poate ridica din pat. Daca infectiei virale se asociaza una bacteriana, se poate ajunge la complicatii. Bacteriile se cantoneaza in mucoasele afectate de virusuri. Urmarile sunt: sinuzita, amigdalita, conjunctivita si boli ale urechii medii. Adesea, infectia nu se limiteaza doar in caile respiratorii superioare, ci coboara pana in bronhii. In acest caz, corpul reactioneaza prin tuse , pentru a elimina prin expectoratie “oaspetii nepoftiti”.

Contagiozitate gripa

Virusurile care provoaca raceala si gripa sunt foarte contagioase si se transmit prin mici particule contaminate. Pentru ca, in ciuda tusei si racelii, bolnavii merg pe strada printre ceilalti oameni, ei devin o sursa importanta de virusuri.

In lunile de iarna este momentul prielnic pentru epidemiile de gripa: odata cu racirea picioarelor, amigdalele si mucoasele cailor respiratorii devin slab vascularizate, fapt ce creste sensibilitatea la bacterii si virusuri. Aerul uscat din interiorul incaperilor cu sistem de climatizare irita suplimentar caile respiratorii. In acelasi timp, in anotimpul rece, oamenii isi petrec mai mult timp in incaperi inchise, ceea ce creste riscul de transmitere virala.

Simptome gripa

Se caracterizeaza printr-un debut clinic semnificativ. La scurt timp de la debut, apar febra, durerile musculare, oboseala, debilitatea fizica si dureri de cap.Simultan apar simptome similare celor din raceala : durerile de gat si tusea iritativa. Complicatiile cele mai frecvente sunt infectiile bacteriale ale cailor respiratorii (bronsita) si ale plamanilor (pneumonia).Virusul poate fi identificat printr-un test rapid- exudatul nazo-faringian.

Tratament pentru gripa

Indiferent daca suferiti de o raceala sau de o gripa, trebuie sa aveti un aport suficient de apa. Daca apare febra, este important repausul la pat. Incercati sa va odihniti pe cat posibil, permiteti familiei sa va ingrijeasca si sa va rasfete. Fiti prevazatori cu privire la umiditatea aerului: carpele umede pe calorifer, plantele de interior si dispozitivele de umezire a aerului pot imbunatati climatul interior si pot proteja mucoasele. Aerul proaspat are un efect benefic asupra cailor respiratorii afectate si stimuleaza vindecarea. Aerisiti regulat si faceti plimbari zilnice, dupa ce a disparut febra. Picaturile de nas pe baza de saruri umezesc mucoasa nazala, au efect antiinflamator si usureaza respiratia.

Ar trebui sa consultati imediat medicul daca dificultatea la respiratie sau febra dureaza mai mult de 2 zile. Ati putea efectua o radiografie toracica pentru a exclude posibilitatea existentei unor alte infectii la nivelul acestuia, cum ar fi pneumonia. Daca nu apar complicatii, majoritatea simptomelor gripei dispar, de obicei, dupa 6-7 zile, cu toate ca o tuse poate persista timp de doua saptamani.

Vaccinarea este o forma de protectie eficienta. Este recomandat,in special persoanelor din grupuri cu riscuri sporite, cum ar fi salariatii din sanatate sau asistenta, persoanelor in varsta, persoanelor la care riscul de a fi expuse virusului este mare.Cu toate acestea, vaccinul nu poate fi niciodata total eficient deoarece virusul sufera mutatii frecvente, iar diferite forme noi sunt responsabile pentru epidemiile din fiecare an.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda tipurile de vaccinuri iesite din laboratoare in fiecare toamna, in functie de ce tip nou se asteapta sa fie cel mai predominant intr-o anumita regiune.

Ce poate face medicina alopata?

In prezent,paleta de medicamente impotriva racelii este foarte larga, dar eficienta lor este limitata. Ele nu modifica durata persistentei simptomelor, ci intensitatea lor.Multe medicamente au efecte benefice asupra simptomelor, dar au si efecte adverse semnificative.

  • unguentele cu substante mentolate se aplica pe piept. Linistesc tusea si senzatia de sufocare. ATENTIE! Nu se recomanda copiilor sub doi ani;
  • tusea seaca, iritativa, se trateaza cu substante antitusive;
  • medicamentele expectorante dizolva secretiile din bronhii si faciliteaza expectoratia;
  • picaturile pentru nas au efect antiinflamator, ce actioneaza benefic maia les in timpul noptii. Se vor utiliza doar pentru o scurta perioada de timp, in caz contrar pot crea dependenta;
  • tabletele pentru gat ajuta impotriva durerilor de gat si a raguselii.

Pentru gripa se pot adauga urmatoarele medicamente:

  • aspirina, utilizata in scaderea febrei si diminuarea durerilor, la o utilizare indelungata, poate avea efect daunator asupra functiei hepatice si renale;
  • inhibitorii de neuraminidaza apartin grupei de virusuri statice, impiedicand multiplicarea virala. Trebuie administrate din primele doua zile de la aparitia febrei;
  • antibioticele se administreaza in cazul unei infectii bacteriene.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.