Fructele de vara si efectele lor.

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Fructele de vara si efectele lor.

In cotidianul francez Le Figaro este prezentat un articol in care ne sunt prezentate beneficiile fructelor de vara asupra sanatatii noastre.

Cercetatorii, au repetat-o de mai multe ori : “In zilele caniculare hidratarea organismului este indispensabila”. Asadar apa ramane cea mai buna solutie, cand vine vorba de hidratarea corpului nostru. Insa si hrana solida reprezinta la randul ei o sursa bogata de lichide, mai ales in cazul fructelor intregi, care sunt compuse din cel putin 85% apa.Acest procent poate sa depaseasca 90% in cazul perelor, al pepenilor galbeni si al pepenilor verzi.

Fructele verii prezinta numeroase avantaje nutritionale. Ele sunt bogate in nutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului: vitamine, antioxidanti, minerale si oligoelemente.

Ele contin si fibre, care favorizeaza digestia si incetinesc absorbtia zaharului adus in organism chiar de fructul in sine, in timp ce alte alimente bogate in zahar sunt de obicei digerate rapid, in partea superioara a intestinului. Toate aceste avantaje fac din fructele intregi un tip de alimente care trebuie privilegiat in regimurile alimentare si in lupta contra obezitatii. Absorbtia incetinita a zaharului protejeaza ficatul si pancreasul in rolul lor de descompunere a alimentelor si de regularizare a glicemiei.

Ca sfat venit de la noi : sucurile naturale din fructe nu prezinta aceleasi avantaje ca fructele intregi.

Forma lichida antreneaza o digestie foarte rapida: in conditiile in care este nevoie de cateva minute pentru a manca o piersica, doar cateva secunde sunt suficiente pentru a bea un pahar cu suc de piersici, care contine echivalentul in zahar a cel putin doua sau trei fructe. Se pierde totodata avantajul oferit de fibre si adeseori cel al vitaminelor concentrate in coaja. In loc sa beti un pahar cu suc de fructe, ar fi mai bine sa mancati doua fructe intregi.

 Oamenii de stiinta de la centrul de cercetari stiintifice preventive de la Universitatea Yale dau urmatorul sfat: “Mancati un curcubeu de fructe: mure, prune, pere, struguri, piersici, capsuni si cirese”.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.