Dereglarile menstruatiei

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Dereglarile menstruatiei

 

Ciclul menstrual reprezinta totalitatea fenomenelor fiziologice care au loc regulat. El se caracterizeaza prin doua fenomene : ovulatia si sangerarea numita si mentruatie.O menstruatie normala cuprinde (in medie) 28 de zile, uneori mai mult, alteori mai putin. Daca intervalul dintre sangerari este frecvent mai scurt sau mai lung, se poate vorbi despre dereglari menstruale. Acest lucru este valabil si cand vine vorba de sangerari puternice sau foarte slabe. Chiar si atunci cand menstruatia este insotita de dureri puternice sau daca in afara ei apar sangerarile intermediare putem vorbi despre aceleasi dereglari menstruale.

Ce sunt dereglarile de menstruatie?

Daca ciclul se abate frecvent cu mai mult de 7 zile de la durata normala de 28 de zile atunci aceasta abatere este considerata ca fiind o dereglare, nefiind vorba de o sarcina. Acest lucru este valabil si pentru sangerarile deosebit de puternice sau slabe, precum si pentru durata prea scurta sau prea lunga de sangerare. Dupa cercetarile facute de aproximativ un sfert din dereglarile de menstruatie se bazeaza pe modificarea uterului sau a mucoasei uterului. Administrarea unui tratament, a anumitor medicamente, o hipertiroidie sau hipotiroidie pot la randul lor sa aiba efect negativ asupra menstruatiei. Deseori femeile constata ca dupa intreruperea tratamentului cu diferite medicamente, protectoare hormonale precum si anticonceptionalele sau spirala, apar in nenumarate cazuri aceste dereglari ale menstrei. Dar si stresul de durata si toxinele din mediul inconjurator pot ataca echilibrul hormonal. Acelasi lucru este valabil si cand vine vorba de suprasolicitarea fizica adusa de sportul de performanta sau un program de alimentare, odihna neregulat.

In unele cazuri , in spatele acestor dereglari se pot ascunde boli, precum endometrioza, chisturile ovariene, fibroamele (excrescente ale tesutului conjunctiv),miomuri(tumori benigne in uter) sau o inflamatie pelviana. Este necesar ca in momentul descoperirii acestor dereglari sa mergeti sa lamuriti cauzele cu medicul ginecolog.

[ad#articol]

Cum recunosc dereglarile menstruale?

Se face diferenta intre diverse, care se fac sesizabile in mod diferit:

  • sangerari de menstruatie rare (oligomenoree): distanta dintre sangerari se ridica la mai mult de 35, dar mai putin de 90 de zile;
  • sangerari de menstruatie dese (polimenoree): durata menstruatiei este scurtata la mai putin de 21 de zile;
  • sangerari de menstruatie absente (amenoree): sangerarile sunt absente in mai multe luni de zile consecutive, fara sa fie prezenta o sarcina
  • sangerari de menstruatie cu durata lunga (menoragie): menstruatia dureaza mai mult de 7 zile
  • sangerarea de menstruatie foarte puternica (hipermenoree): sunt necesare mai multe absorbante pe zi sau mai mult de 20 de bucati/menstruatie
  • sangerari de menstruatie dureroase (dismenoree): simptomele tipice sunt dureri contractante de spate si de abdomen
  • sangerari intre menstruatiile normale

Durerile de cap, sentimentul de satietate, greturile/voma si diareea sunt simptomele insotitoare cele mai frecvente. Daca va regasiti intr-una din descrierile precedente, iar aceste afectiuni va influenteaza viata de zi cu zi in perioada menstruatiei, atunci ar trebui sa va consultati medicul ginecolog. Acesta poate stabili sau exclude boli, sarcina sau perioada climaterica. Din cauza riscului de osteoporoza, femeile care ajung la climateriu prea devreme , necesita un tratament.

Un mod de viata sanatos

Activitatea sportiva regulata ( excluzand sportul de performanta) poate nu doar sa aline dereglarile de menstruatie, ci chiar sa le combata. Prin miscare, bazinul are o circulatie sangvina mai buna iar crampele abdominale se reduc.

 

 

Sursa de inspiratie: Sanatatea sexuala a femeii. Ghid complet (Dr.Mary Jane Minkin, Carol V.Wright)

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.