Boala lui Buerger

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Boala lui Buerger

 

Boala lui Buerger, numita si trombangeita obliteranta, este o inflamatie a peretilor vaselor de sange, cu formarea de cheag, ingrosare si cicatrizare a peretilor vaselor, si in final, inchiderea vaselor.
Picioarele sunt, in general, primele afectate, insa schimbari se petrec si in vasele sangvine de la maini si in cele din urma, in tot corpul.

Simptomul initial este adesea o raceala persistenta a extremitatilor. Pot fi simtite, de asemenea, amorteala, sensibilitate si dureri. Picioarele se pot invineti cand sunt coborate pentru mult timp. Mai poate fi prezent si fenomenul Reynaud, claudicatia intermitenta si gangrena.

Din cauza atrofierii, se poate inregistra o scadere in marimea piciorului.

Evreii au cea mai mare incidenta a bolii lui Buerger, dar aceasta este comuna si in Orient. Raportul in Statele Unite este de cca 75 de barbati afectati pentru fiecare femeie. A fost observata la toate varstele, dar cea mai frecvent o intalnim intre 20 si 45 de ani.

Boala lui Buerger poate necesita amputarea ambelor extremitati inferioare si, uneori, si a extremitatilor superioare daca nu se renunta la fumat.

Tratament

 1. Tutunul NU trebuie folosit sub nici o forma, intrucat produce vasoconstrictie si favorizeaza, se pare, existenta bolii. Boala Buerger apare rar la nefumatori.
  [ad#articol]
 2. Coagularea crescuta a sangelui joaca, dupa unii, un rol important in producerea bolii. Folositi o dieta saraca in grasimi si o hidratare buna. Ceapa poate fi folositoare, deoarece produce o reducere a coagularii sangelui.
 3. Imbracati-va bine, acordand atentie in special extremitatilor. Picioarele si bratele trebuie sa aiba tot atatea straturi de imbracaminte ca si trunchiul, pentru a asigura o circulatie fluctuanta. Frigul duce la vasoconstrictie si inrautateste simptomele. Iarna purtati manusi si incaltaminte calduroasa.
 4. Tensiunea nervoasa accentueaza uneori durerea. Exercitiul fizic neutralizeaza stresul si imbunatateste totodata circulatia. Faceti din exercitiile fizice o obisnuinta zilnica.
 5. Extremitatile trebuie protejate de infectii si traume. Nu umblati descult. Ranile se vindeca mai greu si se poate produce gangrena sin cauza fluxului sangvin scazut.
 6. Exercitiul fizic si nivelurile de activitate ale unui individ, pot avea un efect benefic sau daunator asupra circulatiei sale. Exercitiul fizic duce la cresterea fluxului sangvin in artere, printr-o contractare si o relaxare alternativa a muschilor, acest lucru, ducand la randul lui, la o contractare si dilatare a vaselor de sange. El este, in acelasi timp, unul dintre cei mai importanti factori in mentinerea circulatiei colaterale(“inmugurirea” unor noi arteriole si capilare din arterele din care provin pentru a ajuta la suplinirea irigatiei sangvine intr-o zona de blocaj). Mersul pe jos este unul dintre cele mai bune exercitii pentru a stimula fluxul sangvin in picioare.
  Exercitiile Buerger sunt adesea prescrise pacientilor cu tulburari vasculare:
  a) Stand in pat intins pe spate, ridicati picioarele deasupra nivelului inimii timp de 2 minute sau pana incep sa se deschida la culoare.
  b) Stati pe marginea patului, astfel incat sa puteti balansa picioarele fara a atinge podeaua. Miscati picioarele si gleznele timp de 3 minute sau cat e nevoie pentru ca picioarele sa se coloreze usor in roz.
  c) Stati intins timp de 5 minute.
  Repetati exercitiile – fiecare de cate 5 ori- de 3 ori pe zi.
  Forta gravitationala goleste si umple vasele de sange, alternativ, incurajand dezvoltarea de colaterale.
 7. Scaunele trebuie sa fie de o inaltime la care sa nu produca o flexiune a genunchilor intr-un unghi ascutit. Nu stati multa vreme fara a va ridica si umbla. Adancimea scaunului trebuie sa ingaduie 2-3 cm de spatiu intre marginea lui si locul de flexiune a genunchilor.
 8. Femeile ar trebui sa nu poarte centuri si, de asemenea, sa evite pantofii stramti.
 9. Ar trebui folosita o saltea tare in locul in care va odihniti. O saltea moale poate ingadui o flexiune a trunchiului in solduri, intr-o masura suficienta pentru a starni circulatia sangelui catre picioare.
 10. Pacientul nu trebuie sa stea niciodata picior peste picior, intrucat aceasta produce presiune asupra vaselor sangvine popliteale.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.