Cum sa depasesti emotiile unui examen?

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 4 minute

Cum sa depasesti emotiile unui examen?

Fie ca este vorba de primul examen cu care te confrunti, sau participi destul de des la diferite concursuri , este foarte posibil sa fii afectat uneori de ceea ce numim in general “emotiile dinaintea examenului. 

Cu siguranta, ai dori sa afli cum poti sa le depasesti si sa “îți intri in rol” cat mai ușor, pentru a te putea concentra.
Poate te intrebi de ce, in ciuda tuturor eforturilor tale, de a nu te gandi la examen, teama de examen ajunge sa te urmareasca tot timpul.
Iti propun un mic experiment pentru a vedea cum anume functioneaza mintea noastra.

Ai la indemana o foaie de hartie, un pix si un cronometru?

Te rog ca pe parcursul urmatorului minut sa NU te gandesti deloc la un tigru alb. Si acum, pornește cronometrul. Bifeaza pe foaia de hartie de fiecare data cand ti-a aparut in minte imaginea tigrului alb.
Daca ai realizat exercitiul, probabil ca acum zambesti. Nu ti-a fost deloc usor sa respecti cerinta!

[ad#articol]

Acest lucru se intampla in mintea ta de fiecare data cand iti spui “Nu trebuie sa ma gandesc la examen”.

Pentru a reusi sa depasesti emotiile dinaintea examenului, este util sa intelegi ce se intampla atunci cand acestea apar:

  • La nivel cognitiv, apar o serie de ganduri exagerate. Scenarii in care nu reusesti sa iti amintesti nimic din ce ai invatat, gandul de nereusita / esec, gandul ca ii vei dezamagi pe cei ce au avut incredere in tine, toate imaginile catastrofice cu tine in fata foii de examen fara nici macar un rand scris, iti creeaza ceea ce poarta numele de anxietate.
  • La nivel afectiv, apar emotii negative de genul: frica, spaima de nereusita, senzatia de a fi amenintat, de a pierde o serie de beneficii de care ai avut parte pana acum: aprecierea colegilor si a cadrelor didactice, iubirea si increderea parintilor etc.
  • La nivel comportamental, cu cateva zile inainte de concurs poti sa incepi sa mananci excesiv, sau dimpotriva, sa ai lipsa de apetit, de somn, sa te retragi din punct de vedere social (unele persoane se inchid in camera si nu mai ies decat pentru a-si satisface nevoile de baza).
    In ziua examenului e posibil sa ai o stare de nervozitate, in care sa simti ca nu mai ai rabdare, sa te uiti din minut in minut la ceas, sa pleci cu două ore mai repede din casă pentru a fi sigur ca nu intarzii etc.
  •  La nivel fiziologic, apar palpitatii, batai din ce in ce mai dese ale inimii, transpiratii reci, umezirea palmelor, uscaciune la nivelul gurii, senzatie de oboseala si de lesin.
    Majoritatea participantilor la examene sau diferite concursuri resimt intr-un fel sau altul aceleasi stari ca cele de mai sus. Ceea ce face diferenta intre ei este intensitatea cu care ei traiesc situatia de examinare.

 

Iata cateva sugestii care te vor ajuta sa faci parte din randul celor ce simt neliniste inaintea unui examen, insa nu traiesc anxietate (spaima si neliniste mult mai accentuate).

  1. Aminteste-ti ca nu esti singurul caruia i se intâmpla asta!
  2. Este natural sa ai anumite reactii la nivel fiziologic, asa ca nu pune prea mare accent pe ele.
    Si ce daca se vede ca ai transpirat? Si ce daca simti ca-ti tremura picioarele? Stai linistit, sunt reactii normale, care insa nu te vor impiedica sa ai succes, decat daca permiți tu acest lucru.
  3. Foloseste un gand sau o imagine care sa te ajute sa te relaxezi inaintea examenului. Poate ai planuit dupa concurs o iesire in oraș sau o activitate care iti face placere.
    Gandeste-te mai degraba la aceste lucruri decat la cum vor “suna” subiectele.
    Fereste-te de concurentii tai care elaboreaza astfel de posibile subiecte, deoarece iti creeaza si mai multa neliniște.
  4. Incearca sa inveti atat cat sa te simti multumit de tine insuti. Indiferent ce s-ar intampla in cadrul situatiei de testare, daca esti impcaat cu tine fiindca ai depus tot efortul de care ai fost capabil la momentul respectiv, te vei simti mai bine.
  5. Inainte de a intra in sala de examen, repeta-ti in minte faptul ca ai invatat, deci vei sti sa rezolvi subiectele. Cu cat vei incerca sa-ti reamintesti ceva, cu atat mai mult spaima ta va creste si vei avea senzatia ca nu mai știi nimic. O senzatie ca si cum cineva ar fi sters totul din mintea ta. Cu cat te concentrezi mai mult pe ideea ca nu stii, atentia ta se concentreaza doar pe acest gand.
  6. Incearca sa ierarhizezi lucrurile importante din viata ta. Gandindu-te astfel, probabil ca nu mai e atat de groaznic daca nu te vei descurca atat de bine cum ti-ai dori.
  7. Aminteste-ti ca esti un om valoros, indiferent ce rezultat ai obtine la finalul examinarii. Spre exemplu, asociaza fiecare deget de la o mana cu o calitate pe care o ai sau cu o reusita.
    Pe degetul mare ai putea pune faptul ca-ti iubesti fratele si ai grija de el; pe aratator, faptul ca esti cel mai bun din familie la limba engleza; pe mijlociu – calitatea ta de a te imprieteni foarte repede cu alti oameni; inelarul poate reprezenta hobby-urile pe care le ai; iar degetul mic poate fi purtatorul iubirii fata de parintii tai. Intotdeauna cand vei simti ca nu ai valoare, ca nu vei reusi, ca altii sunt mai buni decat tine, aminteste-ti de faptul ca ai pumnul tau de valori.

In final, este important sa intelegi ca anxietatea face parte din situatia de concurs, iar concursul la care participi este doar una dintre multele experiente din viata ta.

Psiholog Adriana Boicu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.