Depresia

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 4 minute

Depresia

Pentru persoanele deprimate chiar si trezitul de dimineata se poate transforma intr-o adevarata corvoada. Ei se simt obositi si iritati, lipsiti de motivatie si de entuziasm fata de orice activitate. Multe persoane sufera de stari de spirit foarte proaste, mai ales in lunile de iarna.Dar si durerea cronica provocata de pierderea unei persoane dragi poate deveni declansatorul deprimarii.

Ce este depresia?

Depresiile sunt printre cele mai des intalnite probleme psihice, cele mai afectate fiind femeile. Fiecare fiinta umana trece prin perioade in care nu ii merge prea bine. Daca  tristetea devine permanenta, din ea se poate dezvolta foarte usor o depresie.

Depresia este traita de pacienti sub forma unui vid emotional si a unei lipse de interes fata de tot ce ii inconjoara. In cazul persoanelor care sufera de depresie cronica, zonele creierului responsabile cu sentimentele pozitive sunt mai putin active. Ca reactie, zonele care produc sentimente negative fiind activate mai puternic.

Acest lucru conduce la un mai puternic flux de hormoni de stres in sange, Substantele mesager, sunt utilizate la controlul sentimentelor, nu usnt produse in cantitati suficiente.

Predispozitia la depresie pare sa fie conditionata genetic in sensul ca riscul de apartitie al acesteia este mai ridicat datorita unor trasaturi ereditare. In acest caz trebuie luate in considerare si cauzele psihice.

Printre acestea se numara experientele negative din copilarie, confruntari cu persoane dragi sau cu probleme in relatie care nu au fost rezolvate. Pe parcursul maturizarii, aceste cauze pot duce la o atitudine anormala fata de probleme si pot determina aparitia unei incapacitati de rezolvare a conflictelor.

Administrarea de medicamente pentru boli precum Parkinson, dementa sau scleroza multipla poate cauza o depresie.

Cum recunoastem depresia?

Aparitia depresiei se poate produce in foarte multe feluri: incepand de la un refuz general, pierderea poftei de viata, insomnii si lipsa de initiativa, pana la un sentiment de gol paralizant. In cazul persoanelor adanc depresive, nu trebui excluse nici tentativele de sinucidere. De asemenea pot aparea multe alte probleme fizice.

[ad#articol]

Adesea persoanele depresive se plang de insomnii, sau trezirea dificila de dimineata, somn nelinistit sau dureri de cap, ameteli sau pierderea apetitului. Numerosi pacienti au acuzat o senzatie de presiune si apasare in zona pieptului.

Ce poate face medicina alopata?

Din punct de vedere medical, se poate vorbi despre existenta unei depresii daca cel putin doua dintre simptomele specifice sunt prezente timp de cel putin doua saptamani.

In cadrul unei discutii detaliate si cu ajutorul unor chestionare specifice, doctorul curant trebuie sa determine daca este vorba de o depresie de durata sau “doar” de o faza depresiva.

Aprecierea pericolului de sinucidere intra in atributiile medicului curant. In cazul variantei cronice, dupa incercari esuate de tratament, poate aparea abuzul de alcool sau de sedative ( Dependenta).

Adesea, antidepresivele sunt folosite pentru a regulariza producerea de substante mesager catre creier. Efectul se face simtit abia peste cateva saptamani, Pot aparea efecte secundare precum tulburari de vedere sau dureri de cap. De aceea multi pacienti renunta rapid la tratament.

Terapii altenative

Nu trebuie neaparat sa recurgeti la medicamente chimice in cazul iritarii depresive. Dozele mari de extract de sunatoare si-au dovedit de multe ori utilitatea si sunt recomandate si de catre practicantii medicinii traditionale.

Preparatele de sunatoare impotriva depresiilor sunt printre cele cateva preparate ce pot fi achizitionate fara reteta, dar care sunt compensate de casele de asigurari de sanatate daca exista o reteta a doctorului pentru ele.

Aceste preparate sunt disponibile in farmacii sub forma de pastile, capsule, tablete filmate si sirop.

Terapia nutritionala.

Lipsa de vitamina B12, datorata unei boli gastrointestinale sau unei  alimentatii vegetariene stricte, poate duce la aparitia depresiilor. Midiile, ficatul de vitel, somonul si carnea de vita sunt bogate in vitamina B12.

Carenta de acid folic, aparuta datorita diabetului sau a utilizarii pastilelor anticonceptionale, poate cauza si ea stari depresive.

Alimentele bogate in acid folic sunt germenii de grau, fasolea rosie, spanacul, broccoli.

Si lipsa de magneziu favorizeaza aparitia depresiilor.

Magneziul se regaseste in faina de soia, orzul si orezul nedecorticat, in tarata de grau si in ciocolata.

Terapia cu lumina

Toata lumea stie ca lumina soarelui ridica starea de spirit si stimuleaza producerea anumitor hormoni si substante mesager in creier.

In timpul iernii, lipsa de lumina solara naturala poate fi compensata cu ajutorul tratamentului cu lumina ultravioleta artificiala (helioterapia).

Psihoterapia

Pe baza diferitelor simptome, un psihiatru sau un psihoterapeut poate pune adesea un diagnostic corect in privinta tipului de depresie.

Inainte de a incepe psihoterapia, trebuie excluse toate cauzele fizice posibile. Este indicat sa se administreze medicamente antidepresive inainte de inceperea terapiei.

Atat terapia comportamentala cat si cea conversationala pot ajuta la vindecarea depresiei. Prin exercitii de comunicare si interpretare de roluri pacientul invata sa aiba iar o atitudine pozitiva fata de propria-i persoana.

Este foarte utila elaborarea in comun a unui plan zilnic care sa cuprinda multe activitati placute.

In cadrul terapiilor orientate spre psihologia absiala se discuta mai ales experientele traumatizante din trecut si problemele interpersonale rezultate din acestea.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.