Otita medie

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Otita medie

 

Otita medie acuta este cea mai des intalnita cauza a durerilor de ureche. Ea este provocata de o infectie a urechii medii. In multe cazuri, este efectul unei raceli. Ea poate aparea si ca urmare a unei alte boli infectioase. Cei mai afectati sunt copiii mici si prescolarii. Desi otita medie se instaleaza cu dureri mari, ea se vindeca de cele mai multe ori de la sine si se poate trata efectiv prin mijloace naturiste.

Ce este otita medie?

Intre cavitatea rino-faringiana si urechea medie exista o legatura: canalul lui Eustachio, denumit si trompeta urechii.

In cazul unei infectii a cailor respiratorii superioare, agentii patogeni pot ajunge prin trompa urechii in urechea mediana si se pot inmultii acolo. Rezultatul este o otita medie acuta (Otitis media), in cazul careia se inflameaza mucoasa trompei urechii.

[ad#articol]

Corpul combate infectia prin crearea unei secretii dense, care determina cresterea presiunii in urechea medie si conduce la dureri puternice. Prin depunerea secretiei in spatele timpanului se ajunge des la dificultati ale auzului si, rar, la spargerea timpanului.

Cum recunoastem o otita medie?

O otita medie se manifesta prin dureri puternici, cu pulsatii si dificultati auditive. Din cauza presiunii mari pe care o exercita, acumularea de secretii purulente poate duce la spargerea timpanului. Aceasta va provoca o scurgere de lichid in canalul auditiv. Dupa perforarea timpanului, durerile auriculare scad brusc.

In cazul unei predispozitii anatomice, otitele medii nevindecate pot deveni cronice. In acest caz, canalul lui Eustachio este permanent infundat, iar urechea medie se umple cu un lichid dens, lipicios, din cauza caruia capacitatea auditiva scade considerabil.

Cum sa duci o viata sanatoasa?

Ca in cazul tuturor infectiilor si in aceasta trebuie sa beti multe lichide.

In cazul unui timpan deschis, urechea trebuie pastrata curata.

Trebuie sa mai asteptati pana sa faceti baie in piscina, dupa vindecarea ranii.

In cazul unei infectii acute febrile este importanta odihna in pat.

Remedii naturiste

Daca boala decurge fara complicatii, otita medie se poate trata bine cu mijloace terapeutice naturale. Acestea alina durerile si accelereaza vindecarea.

Puteti alina durerile urechii, turnand in mod repetat ulei de susan in canalul auditiv.

Sucul proaspat de la un catel de usturoi imbibat intr-un somoiog de vata, pe care il introducem in urechea externa, are efect local antibacterian (nu si in cazul timpanului perforat).

Un efect asemanator il au si uleiurile de musetel, lumanarica, galbasoara, echinaceea si rozeta, pe care le imbibati tot pe un somoiog de vata.

In cazul in care timpanul este itact, lichidul de frunze de coada soricelului, racit la temperatura corpului, poate fi picurat in canalul auditiv fara vata. Acest lichid inhiba imediat inflamatia.

Puse pe ureche, saculetele cu ceapa calde, inca fierbinti (ceapa calita, pusa intr-o batista), provoaca miracole!

O hrana bogata in vitamina C, cu multe fructe si legume proaspete, fortifica sistemul imunitar. Uneori incompatibilitatile alimentare conduc la o umflare a canalului lui Eustache si inlesnesc o inflamatie in urechea medie. In acest caz, se recomanda incetarea consumului acelor alimente.

In perioada administrarii antibioticelor ar trebui sa consumati zilnic bacterii de acid lactic, sub forma unui iaurt probiotic sau a unor capsule, pentru a va sprijini flora intestinala.

Terapii de stimulare si reglare

Terapia neurala ajuta in cazul instalarii unei otite cronice cu dureri suparatoare.

Cu ajutorul unor tehnici speciale de injectare si a utilizarii anestezicelor locale, se normalizeaza fluxurile perturbate din organism.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.