Boala Lyme

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Boala Lyme

 

Boala Lyme este o infectie transmisa prin intermediul capuselor, care provoaca aparitia unei eruptii si unor simptome asemanatoare racelii. Numita dupa Old Lyme, orasul din Connecticut , SUA, unde boala a fost recunoascuta oficial prima data, boala Lyme este cauzata de o bacterie numita Borrelia Burgdorferi.

Daca o persoana este muscata de o capusa infectata care ramane prinsa in piele, bacteria poate patrunde in sange raspandindu-se apoi in intregul organism.

Cele mai multe rapoarte despre boala Lyme au fost inregistrate in statele de pe coasta nord-estica a SUA, dar poate fi contractata in orice loc unde prospera capusele, fiind destul de des intalnita in sud-vestul Frantei. Boala Lyme apare, de asemenea, in statele din nordul si vestul SUA, in Europa si Asia Centrala. Persoanele care campeaza sau se plimba prin zonele impadurite in timpul lunilor de vara sunt cele mai expuse riscului de a fi muscate de o capusa purtatoare de bacteria bolii Lyme.

Care sunt simptomele?

O muscatura a unei capuse infestate produce de obicei o papula rosie ca o coaja pe piele, cu toate ca este posibil ca unele persoane care au fost muscate sa nu observe acest semn primordial. In decursul unei perioade cuprinse intre 2 zile si 4 saptamani de la muscatura pot aparea urmatoarele simptome:

  • Eruptie rosie care se intinde la locul muscaturii, care este posibil sa nu fie rosie la mijloc
  • Oboseala
  • Frisoane asemanatoare celor provocate de raceala si febra
  • Dureri de cap si  la nivelul articulatiilor

Daca infectia este lasata netratata, aceste simptome pot persista mai multe saptamani. La unele persoane care sufera de boala Lyme pot aparea complicatii periculoase intro perioada de maxim 2 ani, care pot afecta inima, sistemul nervos si articulatiile.

Ce se poate face?

  • Medicul dumneavoastra ar putea deduce din simptomele pe care le prezentati ca aveti boala Lyme si s-ar putea sa stabileasca, de asemenea, efectuarea unui test de sange pentru a confirma diagnosticul
  • Veti primi tratament imediat cu antibiotice – majoritatea persoanelor se refac complet
  • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot ajuta la reducerea durerilor din articulatii

In prezent sunt disponibile vaccinuri care ofera o protectie in proportie de 70% impotriva acestei boli. Pentru protectie continua, vaccinarea trebuie repetata la fiecare 2 doi ani.

In regiunile cunoscute ca fiind infestate cu capuse veninoase, ar trebui sa va acoperiti bratele si picioarele pentru a reduce riscul muscaturilor si sa indepartati cu promptitudine orice capusa pe care o gasiti pe pielea dumneavoastra.

Complicatiile sunt extrem de rare.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.