Boala Meniere

Boala Meniere

Boala Meniere se manifesta prin cresterea secretiei lichide din urechea interna, care duce la crearea unei presiuni crescute la nivelul acesteia, ce afecteaza organele auzului si echilibrului, cauzand aparitia brusca a unor simptome precum tiuitul – in urechi (tinitus intermitent) si ameteala

Simptomele apar brusc si pot dura de la cateva minute pana la cateva zile. incetand treptat.

Care sunt simptomele?

Acestea pot fi:

 • ameteala brusca foarte puternica si pierdere a echilibrului- vertij;
 • senzatie de greata si voma;
 • miscari anormale, spasmodice ale ochilor;
 • tiuit in urechi- tinitus;
 • slabirea auzului, mai ales din cauza sunetelor prea joase;
 • presiune ridicata in interiorul urechii.

In cazul acestei boli, crizele pot surveni la intervale variind intre cateva zile sau cativa ani. Tiuitul se instaleaza numai in timpul crizelor specifice bolii Meniere sau sa se manifeste permanent. In perioada dintre crize simptomele de greata, ameteala si slabire a auzului se pot ameliora.

Cum se diagnosticheaza?

Ca sfaturi medicale primite din partea doctorului dvs ar fi sa se faca niste teste auditive care sa puna in evidenta afectarea auzului. In astfel de cazuri sunt folosite, de asemena,teste cum ar fi tomografia computerizata sau rezonanta magnetica.

Care este tratamentul?

 • Pentru ameliorarea sindromului Meniere  vi se pot prescrie medicamente antiemetice, pentru disparitia senzatiei de voma;
 • Anhistaminicele pot avea efecte pozitive in ceea ce priveste starea de ameteala si voma;
 • Vi se pot prescrie si sedative cum ar fi diazepamul pentru ameliorarea starii de vertij sau diuretice pentru preintampinarea aparitiei unor noi crize.

Ajutati-va singuri!

 • In timpul crizelor stati intins, cu ochii inchisi, in liniste, eventual folosind niste casti.
 • Intre crize evitati pe cat posibil stresul.
 • Tehnicile de relaxare pot fi remedii naturale de folos.
 • Consumati cat mai putina sare. Nu puneti sare in mancare si evitati alimentele sarate cuma r fi pestele afumat sau carnatii.

In cazul persoanelor la care senzatia de vertij persista, creand disconfort, se poate recurge , ca o ultima solutie, la o interventie chirurgicala pentru taierea nivelului de legatura dintre urechea interna si creier. Operatia are drept efect disparitia senzatiei de vertij si astfel se poate preintampina pierderea auzului.

Care sunt concluziile?

Simptomele bolii Meniere se amelioreaza de obicei in urma tratamentului medicamentos.

Frecventa si acuitatea crizelor scad odata cu trecerea anilor.

Cu cat crizele sunt mai dese, cu atat auzul este mai afectat, putandu-se ajunge,pana la urma, chiar la pierderea totala a auzului.

Pe masura ce surditatea se accentueaza, celelalte simptome de obicei dispar.

 

” Sanatatea inainte de toate”

Nu sunt comentarii momentan. Fii primul care comenteaza.

Lasati un comentariu


Acest site este oferit doar cu titlu informativ. Informatiile gasite aici NU sunt un substitut pentru o ingrijire medicala profesionala a unui medic calificat.

INTOTDEAUNA sa discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti preocupari cu privire la starea dumneavoastra de sanatate sau pentru un tratament ce trebuie administrat in scopul insanatosirii. AcademiaPacientului.ro nu este responsabila sau raspunzatoare, direct sau indirect, pentru orice forma de daune care rezulta din utilizarea (sau abuzul) informatiilor continute in acest site.