Cancerul ovarian

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Cancerul ovarian

 

Cancerul ovarian este o tumoare maligna care se poate dezvolta la unul sau la ambele ovare si apare mai ales la femeile care au intrat la menopauza, dar mai este intalnit si la femeile tinere care  au folosit timp indelungat anticonceptionale sau care nu au fost niciodata insarcinate. Cauzele cancerului ovarian sunt inca neclare.

Cancerul ovarian este denumit deseori si “ucigasul tacut” pentru ca de multe ori simptomele lui nu se manifesta decat atunci cand boala este intr-un stadiu avansat. In carcinomul ovarian, tumoarea maligna provine din celule ovariene. De regula, acest tip de cancer afecteaza femeile trecute de jumatatea a doua a vietii. Intr-un stadiu avansat al bolii, tumoarea nu este limitata la ovar, ci pot exista metastaze in toata cavitatea abdominala, pe pielea abdomenului si pe intestin.

Cauzele cancerului ovarian

Exista o multime de teorii referitoare la cauzele aparitiei cancerului ovarian. Cancerul ovarian este rar intalnit la femeile la care menstruatia a fost precoce sau care au intrat devreme la menopauza. Conform altor teorii, in timpul sarcinii, cand ovulatia este oprita, ovarele sunt in repaus. Un efect asemanator il au si contraceptivele orale, care deasemenea opresc ovulatia. Factorii ereditari sunt si ei foarte importanti- uneori cancerul ovarian apare in familii in care exista cazuri de cancer mamar si  cancer intestinal.

[ad#articol]

Simptomele cancerului ovarian

Simtome de cancer ovarian, cele primare, cum ar fi:

  • dureri in partea inferioara a abdomenului
  • constipatie
  • senzatie de presiune si durere
  • sangerari vaginale in afara menstruatiei
  • actul sexual este dureros
  • urinari frecvente datorita compresiunii pe vezica urinara
  • umflarea abdomenului, din cauza tumorii, care devine palpabila

Ce se poate face?

Unele familii poarta gena BRCAI care mareste riscul de aparitie a cancerului ovarian si a cancerului de san. Cu toate acestea, nu exista teste genetice care sa aratte existenta acestei gene la femeile purtatoare. Tratamentul actual pentru cancerul ovarian are la baza asocierea interventiei chirurgicale cu chimioterapia,la care se adauga uneori si radioterapia.

  • Medicul chirurg va incerca sa extirpe intreaga tumoare impreuna cu tesuturile afectate din jur. Durata operatiei depinde de dimensiunile tumorii.
  • Operatia chirurgicala consta in ablatia tumorii si a organelor genitale;cele doua ovare, trompele si uterul (histerectomie totala)
  • Daca boala s-a extins si la alte organe, vor fi necesare si alte interventii chirurgicale. Poate fi necesara extirparea unor portiuni din vezica urinara si intestin.
  • Efectuata sistematic dupa interventia chirurgicala, chimioterapia permite eliminarea celuleor canceroase din organism. Gratie noilor tehnici de administrare si substantelor active contra greturilor, medicamentele sunt mai bine tolerate si au o oarecare eficienta
  • In cazurile de recidiva, este posibil sa fie nevoie de o noua interventie chirurgicala.

Perspective

Perspectivele pe termen lung depind de tipul de celule maligne care sunt prezente in ovar sau de stadiul in care se afla boala.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.