Ovulatia si sexualitatea

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 4 minute

Ovulatia si sexualitatea

 

Subiectul acesta despre ovulatie este atat de complex, incat nici nu stiu de unde sa incep. Perioada de timp luata in considerare este varsta reproductiva, de fapt un interval mai extins, incepand de la momentul aparitiei primei menstruatii, in jurul varstei de 10 ani si pana la sfarsitul vietii, in ceea ce priveste sexualitatea.

Desi importanta si frecventa activitatii sexuale se pot diminua pe masura ce imbatranim, iar performantele pot scadea, cu toate acestea sexul ramane cea mai mare sursa de satisfactie si apropiere dintre doua persoane, de care ne putem bucura pana la sfarsitul vietii. Intr-adevar- despre sex,numai de bine. dintr-un studiu american a rezultat ca femeile de 80 de ani continua sa simta dorinta de a face sex. Ceea ce le lipseste este un partener potrivit.

O data cu intrarea in noul mileniu, cercetarile dermografice au dezvaluit un lucru foarte interesant si anume ca 1 din 6 fete ciclu menstrual inainte de varsta de 8 ani si ca la aceeasi varsta, 1 din 14 baieti produce sperma.

Imi amintesc ca atunci cand media de varsta a primei menstruatii ajunsese la 11,5 ani mi-am spus ca nu poate scadea mai mult de atat, dar iata ca acest lucru s-a intamplat- iar acest fapt are o serie de implicatii atat pentru societate in general, cat si pentru profesori si parinti in particular.

Daca fiica dumneavoastra este feritila la varsta de 8 ani, cand trebuie sa incepeti educatia sexuala? Daca poate fi activa sexual la 9 sau 10 ani, cand trebuie sa ii dati sfaturi despre mijloacele de contraceptie? Copiii care sunt fertili la 8 ani pot deveni parinti de la 10 ani sau chiar mai devreme. Aceasta posibilitate ne obliga sa schimbam modul de abordare a sexualitatii in fata copiilor nostri.

Cum actioneaza hormonii?

Odata cu pubertatea, apare faza fertilitatii in viata unei femei- corpul dobandeste capacitatea de a concepe un copil, de a purta sarcina, de a naste si alapta. In aceasta perioada, corpul femeiesc se supune ciclului lunar cu ovulatie si menstrutia ce urmeaza acesteia.Stim despre ciclul menstrual ca incepe in fiecare luna in prima zi a menstruatiei si dureaza intre 28 si 32 de zile (depinde in functie de fiecare persoana, unele avand perioade mai scurte ori mai lungi). Ovulatia poate fi calculata incepand cu ultima zi a menstrei sau calculand 12-16 zile pana la urmatoarea menstra. Majoritatea femeilor au ovulatia intre a 11-a si a 21-a zi de ciclu menstrual, prima zi fiind prima zi de menstra. Aceasta este perioada cea mai fertila, deci contactele sexuale din aceasta perioada cresc sansele unei sarcini.
Totusi, este bine de stiut ca ovulatia poate avea loc in zile diferite in timpul ciclurilor menstruale lunare. Este important sa iti determini perioada ciclului menstrual si vei stii cum sa te protejezi pe viitor sau cand este perioada optima pentru a ramane insarcinata.

Ce este ovulatia?

La varsta de 9 sau 12 ani, iar la unele fete chiar si mai tarziu, hipotalamusul, sistemul de ghidare hormonal din creier, incepe sa produca un anumit hormon, care stimuleaza glanda pituitara (hipofiza) sa produca hormoni- de exemplu, hormonul de stimulare foliculara (HSF). Sub influenta HSF si a hormonului luteinizat ( HL), produs de asemenea de hipofiza, in ovare este declansata ovulatia: la fiecare ciclu, se maturizeaza cate un ovul si este eliberat in oviduct, pentru a se indrepta spre uter. Restul foliculei (carapacea), care ramane in ovare, se transforma sub influenta LH in corpus luteum. Acesta produce acum progesteron, care asigura ca membrana mucoasa a uterului sa fie pregatita pentru receptia ovulului fecundat. In acelasi timp, scade productia de estrogen. Daca ovulul nu este fecundat, atunci corpul luteal descreste in urmatoarele 10 zile si inceteaza sa mai produca progesteron. Mucoasa uterului, care nu mai este necesara, este eliminata odata cu menstruatia lunara- si apoi ciclul isi va relua activitatea.

Ovulatia apare cu aproximativ doua saptamani inainte de ciclul menstrual, insa poate aparea mai devreme sau mai tarziu, in functie de lungimea fazei luteale si de aceea unele femei cunosc cand se produce ovulatia, datorita unor modificari care apar in organism si a unor simptome pe care le resimt.

10 lucruri pe care ar trebui sa le stim despre ovulatie

  • Un ovul “traieste” intre 12-14 ore de la eliberarea lui din ovar
  •  In mod normal, un singur ovul este eliberat in timpul ovulatiei
  •   Ovulatia poate fi afectata de stres, boli ori de evenimente neasteptate ce intrerup rutina
  •  Unele femei sangereaza putin in timpul ovulatiei
  •  Migrarea in uter a unui ovul fertilizat dureaza intre 6 si 12 zile de la ovulatie
  •   Fiecare femeie se naste cu milioane de ovule nedezvoltate care asteapta ovulatia
  •   Un ciclu menstrual are loc chiar daca ovulatia nu are loc
  • Ovulatia poate avea loc chiar daca ciclul menstrual nu a avut loc
  •   Unele femei pot simti o usoara durere in zona ovarelor atunci cand are loc ovulatia
  •  Atunci cand ovulul nu este fertilizat el este dezintegrat si absorbit de mucoasa ingrosata a uterulu

“Un calendar – CALENDARUL FERTILITATII –  este cea mai buna si probabil cea mai veche metoda pentru a stabili cand are loc ovulatia”

 

Etichete populare:

fertilitateovulatiasexualitate

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.