Dementa

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Dementa

Dementa incepe sa apara frecvent dupa varsta de 65 de ani. Din cauza sperantei de viata din ce in ce mai mari, tot mai multi oameni sunt afectati de dementa senila, din cauza careia ajung, mai devreme sau mai tarziu, sa aiba nevoie de ingrijire. In timp ce odinioara “batranii” traiau sub acelasi acoperis cu generatiile mai tinere si erau ingrijiti, azi ei trebuie sa mearga in aziluri de batrani sau sunt ingrijiti ca pacienti in ambulatorii.

Ce este dementa?

Prin dementa se intelege conditia organica in cadrul careia se produce o pierdere accentuata a abilitatilor mentale ca memoria, capacitatea de rationare, limbajul si capacitatea de miscare.

Se pot diferentia mai multe forme de dementa, dintre care cea mai frecventa este dementa Alzheimer. In cadrul acestei boli, proteinele (beta-amiloide) sunt depozitate sub forma de placi in creier, iar acetilcolina, o importanta substanta mesager, este produsa in cantitati prea mici.

Pe parcursul bolii se produce si o reducere continua a lichidului cefalorahidian. Cauzele bolii Alzheimer sunt deocamdata necunoscute.

Dementa vasculara , numita si dementa multinfarct, apare din cauza aterosclerozei. Ea este consecinta mai multor infarcturi slabe succesive.

De cativa ani, se cunoaste o noua forma de dementa, dementa cu corpusculi Lewy, care prezinta atat simptome Alzheimer, cat si de Parkinson.

Conform noilor studii, aceasta se afla pe locul doi ca frecventa de cazuri.

Cum recunoastem dementa?

Uitarea este una dintre caracteristicile clare ale dementei, dar aceasta poate aparea si din alte cauze.

Daca insa exista insa semnale clare ca nu va mai terminati actiunile incepute, ca va lipsesc din ce in ce mai des cuvintele sau ca ati pus fierul de calcat in frigider, ar trebui sa discutati neaparat cu doctorul dumneavoastra.

O examinare interna poate clarifica daca intr-adevar suferiti de dementa in stadiu incipient sau lipsa dumneavoastra de atentie se datoreaza unor perturbari metabolice (ca de exemplu unor boli ale glandei tiroide sau lipsei de vitamina B12).

Dementa vasculara poate fi diagnosticata fara echivoc inca din stadiu incipient. Cu ajutorul examinarilor imagistice ca biorezonanta magnetica, se pot observa zonele din creier slab irigate. Pentru boala Alzheimer este dificila stabilirea unui dignostic sigur, de aceea, in cazul unei suspiciuni de Alzheimer, doctorul este nevoit sa elimine celelalte cauze posibile. Astfel, de exemplu, pierderea partenerului poate cauza o depresie insotita de simptomele unei demente incipiente.

Un stil de viata sanatos

O varianta buna pentru a va mentine in forma si la varste inaintate este reprezentata de exercitiile zilnice. Rezolvati cuvinte incrucisate sau practicati alte jocuri mentale, incercati sa recitati poezii vechi sau cititi regulat.

[ad#articol]

Terapii naturiste

Celulele nervoase din creier deja distruse nu se mai regenereaza. De aceea, utilizarea metodelor preventive pentru prevenirea aparitiei dementei este foarte importanta.

Homeopatia

Unele produse homeopate precum barium carbonicum si helleborus (in cazul dementeleor in general), impreuna cu plumbum metallicum si alsenicum album (in cazul dementei vasculare) pot fi de ajutor.

Fitoterapia

Daca aveti probleme cu memoria, un preparat concentrat de ginko va poate ajuta. Ginko stabilizeaza vasele sanguine si imbunatateste fluenta sangelui, astfel fiind imbunatatita si circulatia in creier. Starile depresive care apar la inceputul unei demente pot fi sigur diminuate cu ajutorul unui preparat din sunatoare in doza mare.

Terapia nutritionala

Incercati sa aveti o nutritie sanatoasa- bogata in vitamine si minerale. De asemenea, consumati suficient de multe lichide. Multi batrani mananca putin si, din motive practice, consuma mancare depozitata sau conservata mai mult timp.

Adeseori, alimentatia nu furnizeaza necesarul de vitamine cerut de varsta. Mai ales la batranete ar trebui consumate ca suplimente alimentare vitamina C si E, dar si seleniu si zinc.

Alte studii au aratat ca progresul dementelor poate fi clar incetinit daca se administreaza zilnic intre 1,5 si 3 g de Acetyl-L-Carnitina.

Specialistii considera ca factorii care favorizeaza ateroscleroza cresc si riscul dementei vasculare si al bolii Alzheimer. Din acest motiv, ei recomanda administrarea de vitamina B6, B12, acid folic si acizi grasi Omega-3.

Conform unor studii recente, vinul rosu contine o substanta (resveratrol) care ar trebui sa previna formarea placilor de beta-amiloid. Astfel, un paharel zilnic (0,1l) de vin rosu reprezinta o buna masura profilactica.

Etichete populare:

boli psihice

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.