Diareea

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Diareea

Diareea insoteste multe boli infectioase, dar poate fi si un simptom al unei boli cronice. Cea mai inofensiva varianta e diareea provocata de stres, care apare, de obicei, cu putin inaintea examenelor sau a altor evenimente importante si dispare apoi de la sine. Pe de alta parte, diareea puternica, de durata, poate chiar sa puna in pericol viata bolnavului.

Ce este diareea?

In mod normal, lichidele si sarurile sunt absorbite din bolul alimentar la trecerea acestuia prin intestin, astfel incat in final rezulta un scaun compact. Daca aceasta functie a intestinului este perturbata, aparea diareea. Acum corpul pierde lichide si saruri pe care in mod normal le-ar retine.

Cauzele aparitiei acesteia pot fi bolile cronice ca boala Crohn, dar si factori psihici (sindromul colonului iritabil) sau un abuz de laxative. De asemenea, intoleranta la unele alimente sau medicamentele care afecteaza flora intestinala (flora intestinala perturbata), pot duce la diaree. Cele mai frecvente cauze ale diareii acute sunt infectiile bacteriene sau virale.

Salmonelele, stafilococii sau rotavirusii produc o inflamare a membranei intestinale mucoase, insotita de diaree. Astfel de infectii apar frecvent pe parcursul calatoriilor in tarile calde, deoarece sistemul dumneavoastra imunitar nu este familiarizat cu germenii patogeni de acolo. La aceasta se adauga si o igiena defectuoasa a alimentelor, care mareste cantitatea de germeni.

Cum recunoastem diareea?

Se poate vorbi de diaree daca aveti cel putin de trei ori pe zi scaun inconsistent sau sub forma de lichid subtire. In cazul diareii de lunga durata sau a celei puternice, apare pericolul carentelor de apa si saruri. Primele simptome ale acestora sunt starea de slabiciune, o limba uscata, scortoasa si scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, testul cutei poate arata daca exista lipsa de lichid :trageti pielea de pe spatele palmei cu doua degete. Daca pielea ramane cutata, trebuie sa consumati urgent lichide.

[ad#articol]

Diareea la bebelusi

La sugari ar putea fi vorba de :

  • o calatorie intr-o tara straina, expunerea la bacterii noi, nu neparat periculoase,asa cum am spus si mai sus, poate provoca diareea la bebelusi. Sunati medicul pediatru de urgenta.
  • o infectie virala (gastroenterita); sunati medicul pediatru
  • intoxicatie alimentara; consultati medicul
  • boala celiaca; urmariti sfaturile medicale
  • intoleranta la lactoza (uneori apare dupa gastroenterita si este doar temporara); consultati medicul.

Diareea – tratament

De obicei , diareea se trateaza cu preparate din loperamida, care incetineste peristaltica intestinala. In caz de supradoza, aceste medicamente produc o constipatie puternica. Medicul dumneavoastra prescrie o solutie de saruri, care este administrata fie sub forma de bautura sau, in cazul pacientilor foarte slabiti, sub forma de infuzie, pentru a evita pierderile de lichid si saruri care ar pune viata in pericol. In cazul unor infectii bacteriene, medicul va prescrie un antibiotic.

Deoarece diareea este privita in medicina naturista, in principal, ca o activitate de decontaminare a corpului, exista multe remedii naturale care ajuta aceasta functie de decontaminare. Cand vine vorba de terapii naturale, ayuverda, fitoterapia si homeopatia sunt doar cateva dintre ele care va pot ajuta cand aveti diaree.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.