Dopurile de ceara

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Dopurile de ceara

 

Dopurile de ceara apar atunci cand trompa lui Eustache si urechea mijlocie sunt pline de lichid, deseori rezultat a unei infectii in gat.

Trompa lui Eustache, care leaga gatul de ureche, produce cantitati mari de lichid ca raspuns la infectii cronice, cum ar fi sinuzita, amigdalita,sau,de cele mai multe ori, la infectii a urechii mijlocii. Daca trompa dintr-o ureche este blocata, lichidul nu potae fi eliminat si capata consistenta lipiciului, impiedicand vibratia eficienta a sunetului si ducand astfel la scaderea acuitatii auditive.

Dopurile de ceara ar trebui tratate cu seriozitate pentru ca pot duce la pierderea permanenta a auzului la urechea respectiva si pot cauza difilcutati de vorbire si de invatare.

Simptome

  • senzatie ca urechea este plina
  • pierderea partiala sau totala a auzului la o ureche sau la ambele.

Sa ma adresez medicului?

Adresati-va medicului cat mai repede posibil.

[ad#articol]

Tratamente pentru dopurile de ceara

  • Medicul va examina urechea copilului/adultului cu un instrument special numit otoscop
  • In cazuri mai usoare,doctorul va prescrie antibiotice pentru a vindeca infectia si de asemenea medicamente vasoconstrictoare pentru a drena si a reduce transpiratia in trompa lui Eustache.
  • In cazurile grave si care reapar frecvent,copilul va fi trimis la un specialist ORL,pentru un test de auz. Ar putea fi oprit laspital pentru a i se drena ceara sub anestezie generala si pentru a-i fi introdus un tub mic de plastic care sa permita mucusului sa se scurga. Dopurile de ceara pot  cadea cateva luni mai tarziu, cand urechea se insanatoseste, sau pot fi scoase de un specialist. Daca dopurile de ceara sunt rezultatul unei infectii repetate sau al polipilor mariti, aceste probleme vor trebui de asemenea tratate pentru a preveni reaparitia dopurilor de ceara in viitor.

Ce pot face?

Daca s-au introdus tuburi de plastic, copilul nu are voie sa inoate sau sa faca scufundari timp de 2 saptamani. Incercati sa mentineti urechea cat mai uscata cu putinta.

Etichete populare:

dopuri cearaureche

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.