Greata si varsaturile

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Greata si varsaturile

 

Greata si varsaturile sunt mecanisme naturale de protectie a corpului nostru, anume pentru a se elibera de mancarurile neprielnice sau de toxine. Daca barierele de intrare, saliva bucala si sucul gastric nu ne-au putut proteja suficient, organismul ia masuri mai drastice. Cand nu reuseste, totusi, sa elimine agentii patogeni sau toxinele prin varsaturi, febra si diareea se pot dovedi utile.

Cum apar greata si varsaturile?

Centrul care provoaca varsaturile se afla pe trunchiul cerebral si dirijeaza  golirea stomacului prin varsaturi. Pentru declansarea lor, se trimit impulsuri catre musculatura stomacului si diafragma, prin care sunt provocate contractiile stomacale care duc la golirea stomacului.

De cele mai multe ori, greata si varsaturile sunt declansate de asimilarea toxinelor sau de infectii. In acest caz, varsaturile sunt masurile de protectie si curatare ale corpului si nu trebuie oprite.

Cateodata, varsaturile au alte cauze, spre exemplu schimbarile hormonale de la inceputul unei sarcini, foarte rar, apar varsaturi cauzate de imbolnaviri cerebrale (spre exemplu comotii cerebrale sau cresterea presiunii cerebrale). In acest caz trebuie sa chemati de urgenta un medic.

Cum recunoastem greata si varsaturile?

Daca la cateva ore dupa masa aveti dintr-odata dureri de stomac gen colici, iar dupa ce ati varsat spontan va simtiti foarte slabiti, dar totusi mai bine, inseamna ca sigur ati consumat ceva alterat. Chiar si dupa consumul excesiv de alcool, corpul se elibereaza deseori prin eliminarea de voma a toxinelor asimilate. In cele mai multe cazuri, aceste reactii ale corpului sunt sanatoase si nu trebuie sa va faceti griji. Dupa varsaturi continue, se poate ajunge la o carenta periculoasa de lichide si minerale – mai ales la copii si batrani. Primele semne sunt limba uscata si aspra, stare de slabiciune si scaderea tensiunii.

Ce poate face medicina alopata?

In general, dupa varsaturi puternice e necesara o alimentatie sanatoasa de lichide si minerale, la pacientii foarte slabiti aceasta alimentatie putandu-se face si intravenos.

Mijloacele antivomitive actioneaza asupra centrului din creier care comanda varsaturile, ele opresc nevoia de a varsa si sunt utilizate in caz de migrene, greturi puternice la gravide si datorate chimioterapiei, dar nu si in cazul infectiilor. Daca este nevoie, infectiile bacteriene grave sunt tratate cu antibiotice.

Sfatul medicului

In situatiile de mai jos ar trebui sa consultati medicul:

  • la varsaturi dupa consumul de ciuperci (posibila otravire cu ciuperci)
  • la varsaturi dupa consumul alimentelor din conserve, mai ales daca aveau capacul umflat (suspect de botulism, o boala infectioasa foarte grava)
  • la aparitia simultana a varsaturilor si diareei puternice, mai ales dupa calatorii (posibila infectie a stomacului si intestinului)
  • la culoarea rosie sau neagra a varsaturilor (posibile sangerari ale tractului digestiv)
  • dupa o lovitura puternica la cap (posibila comotie cerebrala)
  • la varsaturi care dureaza de mai mult de doua zile (la copii si batrani)

Terapii naturiste

In majoritatea cazurilor, puteti trata persoanal greata si varsaturile, cu medicamente naturale.

Un mijloc vechi anti-greata este radacina proaspata de ghimbir, pe care o puteti mesteca bucata cu bucata.

Chiar si 1 pana la 2 picaturi de ulei de menta picurate pe limba si lasate sa se topeasca usor, v-ar putea ajuta impotriva senzatiei de greata.

[ad#articol]

In caz de greata se mai pot recomanda si substante amare, care se lasa combinate cu plante calmante cum ar fi :roinita, musetelul sau semintele de  finic, pelinul, iberis amara si radacina de lumanarica pamantului.

Ceva mai blande sunt papadia, rostopasca si portocalul amar.

O reteta pentru un ceai garantat util in caz de greata : 20 g pelin, 40 g flori de musetel, 40 g frunze de roinita.

Terapia nutritionala

In caz de greturi acute ar trebui sa beti, cel putin timp de o zi, doar ceai, sa mancati doar paine prajita si mucilagiu de ovaz.

Daca simptomele incep sa treaca, puteti mari planul alimentar. Dar evitati pentru o perioada de timp alcoolul, cafeaua, mancarurile crude, mancarurile grase si condimentele picante.

In cazul varsaturilor, ar trebui sa fiti atenti la consumul de lichide. Beti cel putin 2 pana la 3 litri de lichide pe zi.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.