Infectii ale cailor urinare

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Infectii ale cailor urinare

 

Nevoia frecventa de a urina si durerile arzatoare la urinare sunt cateva simptome tipice ale inflamatiei vezicii urinare. Majoritatea femeilor  se intalnesc cel putin o data in viata cu aceasta problema, deorece uretra feminina, la cei aproximativ 3 cm ai sai, fiind foarte scurta, germenii pot avansa relativ usor pana la vezica, provocand acolo o infectie. Barbatii sufera de infectii ale tractului urinar mai ales la varste mai inaintate, cand prostata marita impiedica eliminarea normala a urinei.

Ce sunt infectiile cailor urinare?

Infectiile urinare sunt inflamatii ale cailor urinare inferioare. Trebuie sa facem aici diferenta intre infectiile cailor urinare inferioare, precum inflamatii ale uretrei si ale vezicii si infectiile mai rare ale canalelor colectoare.

[ad#articol]

Inflamatia vezicii (cistita) este o inflamatie a membranei mucoase a vezicii. Bacteria Escherichia coli, provenind din intestine, ajunsa in vezica prin uretra, este de obicei cauza infectiilor cailor urinare. Daca o inflamatie a vezicii ramane netratata mult timp, poate avansa prin uretere, provocand o foarte dureroasa inflamatie a bazinelor colectoare ale rinichilor.

Tipuri de infectii urinare

Dupa localizarea acestor infectii se disting trei tipuri de infectii urinare:

Uretrita

Uretrita este o inflamatie ce se manifesta la nivelul uretrei si se transmite sexual, fiind deci o BTS (boala cu transmitere sexuala). La barbati diferiti agenti infectiosi pot fi implicati, in special chlamydia si gonococul (uretrita gonococica sau blenoragia).

Simptomatologia specifica

Uretrite:

  • Dureri si senzatie de arsura in timpul mictiunii (urinarii)
  • Secretie uretrala la barbati

Cauzele uretritei: Bacteriile pot proveni din zona anala, vaginala sau in urma unui act sexual cand partenerul a fost infectat (BTS), ori acestea aprovin din infectii inalte ale tractului urinar. La barbati majoritatea uretritelor provin prin transmitere sexuala, cele mai implicate fiind N. gonorrheae si de chlamydia.

Cistita

Aceasta este o inflamatie a vezicii urinare, fiind cea mai frecventa forma de infectie urinara. Aceasta afectiune se manifesta aproape in totalitate la femei, datorita lungimii mici a uretrei, astfel agentii patogeni au un drum foarte scurt de la patrunderea in uretra la vezica urinara. Cel mai adesea cistita este determinata de bacterii provenite din zona anala, in special E. Coli. Cistita este in general asociata cu uretrita (infectia uretrei), dar atunci cand a fost infectata secundar unei infectii renale inalte se va asocia cu aceste infectii.

Cistite:

  • Urinari frecvente si dureroase
  • Senzatie de presiune la nivelul abdomenului inferior
  • Mirosul intepator al urinii

Cauzele cistitei: aceasta poate proveni daorita unui act sexual spre exemplu, microorganismele avand provenienta vaginala, ori la femeile inactive, bacteriile intestinale pot patrunde in uretra si de aici sa ajunga la nivelul vezicii urinare.

Pielonefrita

Aceasta este o infectie a bazinetului (zona de prelungire a rinichiului cu ureterele) si a rinichilor rezultata cel mai adesea in urma unor infectii bacteriene. Activitatea rinichiului este strans legata de mentinerea in parametri normali a metabolismului prin eliminarea “deseurilor” rezultate in urma activitatilor celulare si totodata rinichiul este un important organ reglator al tensiunii arteriale. Deci afectarea rinichilor nu este deloc de neglijat. Pielonefrita acuta fac adesea gravidele.

Pielonefrite:

  • Varsaturi
  • Febra si frisoane
  • Dureri lombare (de spate, insuportabile si care nu trec indiferent de pozitia in care se aseaza bolnavul, insa sunt ameliorate de baile fierbinti si de punerea unor sticle cu apa calda in spate)

Cum recunoastem o infectie a cailor urinare?

Daca observati o nevoie frecventa de urinare, sau daca aceasta este insotita de dureri sub forma de arsuri, iar cantitatea de urina este mica si miroase intepator, aceste aspecte indica o infectie a cailor urinare.

Ce poate face medicina alopata?

In cazul unei inflamatii de lunga durata sau foarte dureroasa a vezicii, medicul va folosi un antibiotic de spectru larg pentru a preveni raspandirea infectiei la nivelul cailor urinare superioare. O inflamatie a bazinelor colectoare ale rinichilor este intotdeauna vindecata cu un tratament cu antibiotice.

Un stil de viata sanatos

Deoarece infectiile cailor urinare sunt provocate de imigrarea de bacterii dinspre exterior, ar trebui sa fiti foarte atenti la igiena in timpul mersului la toaleta si in timpul actului sexual. In cazul infectiilor care reapar e posibil ca ambii parteneri sa fie tratati corespunzator, pentru a impiedica reinfectarea reciproca. Este de asemenea important sa consumati multe lichide. Vezica infectata trebuie clatita bine, astfel incat germenii sa fie eliminati prin fluxul puternic de lichid.Puteti preveni infectiile cailor urinare daca purtati haine care sa va acopere talia si sa tina cat de cat caldura. Si picioarele ar trebui mentinute calde- acest lucru intareste capacitatea de aparare a rinichilor.

Sursa de inspiratie : dictionar de medicina, Hiria Ottimo

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.