Prolapsul uterin

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Prolapsul uterin

Prolapsul uterin se datoreaza relaxarii sau slabirii muschilor si a tesutului fibros al perineului determinand coborarea uterului in vagin.

Prolapsul poate afecta oricare din organele genitale – uterul, vezica, rectul, sau uretra care aluneca din pozitia anatomica normala si fie patrund in vagin, fie apasa pe peretele vaginului.

Prolapsul uterin este insa cel mai frecvent intalnit, cele mai expuse fiind femeile de varsta a treia. In cazurile grave de prolaps uterin, colul uterin ajunge sa iasa prin vulva. Cazurile de prolaps uterin sunt destul de rare la femeile care nu au avut copii. Desi muschii pelvieni pot slabi odata cu inaintarea in varsta, prolapsul este aproape intotdeauna cauzat de o leziune a planseului pelvin survenita in timpul travaliului. Acest lucru se intampla indeosebi atunci cand nasterea este prea rapida sau prea lenta, ori atunci cand avem de-a face cu nasterea unui copil prea mare.

Care sunt simptomele?

  • dureri la nivelul coloanei vertebrale
  • senzatie de presiune la nivelul pelvisului sau al vaginului, introducerea si scoaterea cu greutate a tampoanelor vaginale absorbante
  • incontinenta urinara de stres, sau scapari de urina care apar la ridicarea unor obiecte grele, cand tusiti sau stranutati
  • in cazul prolapsului uterin poate aparea si o senzatie de presiune pelvina in jos, ca si cand totul ar vrea sa iasa prin vulva
  • in cazurile de uretrocel (prolapsul (alunecarea) mucoasei uretrale) pot aparea tulburari urinale – senzatia de a urina frecvent sau dificultati de mictiune
  • in cazurile de prolaps rectal – rectocel pot aparea simptome de incontinenta fecala.

Nu asteptati ca simptomele sa devina foarte suparatoare – adresati-va medicului cat mai curand posibil.

Ce va face medicul?

  • Examinarea pelvina, efectuata de ginecolog, va identifica semnele prolapsului uterin, si-i va permite medicului sa evalueze gradul prolapsului uterin.
  • Medicul va pune intrebari legate de antecedentele medicale, despre numarul sarcinilor si al nasterilor vaginale. Veti fi intrebata daca nasterea a fost dificila, daca ati nasct copii de dimensiuni mari, daca travaliul a fost lung si daca la nastere s-a folosit forcepsul.
  • Intrucat greutatea excesiva agraveaza problemele create de prolapsul uterin, medicul le poate recomanda pacientelor supraponderale sau obeze unele metode de a atinge o greutate sanatoasa si de a o mentine.
  • Femeilor cu prolaps uterin in grad avansat li se va recomanda efectuarea unor interventii chirurgicale. Interventia consta in refacerea muschilor planseului pelvin, prin grefarea de tesut, astfel incat sa se intareasca sustinerea organelor pelviene. Operatia va va ajuta sa scapati de incontinenta urinara, iar refacerea musculaturii pelviene va avea efecte benefice asupra vietii dumneavoastra sexuale. Tipul de interventie chirugicala depinde de gradul de prolaps si de varsta pacientei.
  • De obicei operatia decurge sub anestezie generala, cazurile efectuate sub analiza epidurala sau locala fiind destul de rare. Operatia se efectueaza prin vagin.

Ajutati-va singure

  • Daca suferiti de dureri de spate, incercati sa evitati sa stati in picioare timp indelungat. Purtarea unei centuri pelviene va va ajuta sa contracarati senzatia de presiune pelvina.
  • Daca prolapsul uterin va creeaza probleme cand aveti raporturi sexuale, incercati sa gasiti, impreuna cu partenerul, modalitati de a va oferi unul altuia placere fara penetrare.
  • Daca suferiti de incontinenta de stres, folositi absorbante igienice. Daca scaparile de urina devin suparatoare, consultati medicul.
  • Cel mai important lucru este sa deveniti constiente de importanta exercitiilor de intarire a muschilor planseului pelvin, care trebuie efectuate zilnic atat in timpul perioadei de graviditate, cat si dupa nasterea copilului dumneavoastra.
  • Va recomandam sa efectuati exercitiile de intarire a muschilor planseului pelvin de-a lungul intregii dumneavoastra vieti, de circa 5-6 ori pe zi.
  • Incontinenta usoara va disparea dupa numai cateva saptamani de la efectuarea regulata a exercitiilor de intarire a musculaturii planseului pelvin.

 

Etichete populare:

prolapsuter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.