Tratament pentru acnee

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Tratament pentru acnee

 

Acneea afecteaza mai ales fata, toracele si spatele si este provocata de inflamatia glandelor sebacee de la nivelul pielii.Exista o forma de acnee care persista si la varsta adulta.

Ce este acneea?

Pielea noastra contine glande sebacee care secreta o substanta grasa (sebum) care mentine hidratarea si supletea pielii. Daca orificiile de iesire ale acestor glande se blocheaza, sebum ajunge la straturile profunde ale tenului. Rezultatul este acela al aparitiei de pustule si de papule sensibile, rosii, tipice pentru acnee. Cand acestea se vindeca, pot lasa in urma cicatrice si semne. In cazuri mai grave se pot forma si chisturi inflamante si dureroase sau abcese in piele.

[ad#articol]

Pe langa factorii genetici si hormonali, ca posibili declansatori ai acneei, intra in discutie atat bacteriile, cat si anumite medicamente si cosmetice. Acneea ,apare preponderent in perioada de pubertate,dar si in perioada de maturitate, mai ales atunci cand corpul formeaza prea mult testosteron- un hormon barbatesc, care stimuleaza productia de sebum.

Care sunt cauzele acneei?

  • Cum am spus si mai sus hormonii masculini ar fi una din cauzele aparitiei acneei, valabili atat pentru baieti, cat si pentru fete. Sub influenta acestor hormoni (androgeni), celulele de la iesirea glandelor sebacee cresc excesiv si le blocheaza.
  • Multe femei sufera de o forma usoara de acnee chiar inainte de menstruatie, atunci cand nivelul de estrogen este scazut.
  • Persoanele care iau steroizi pot suferi de puncte acneice.
  • Bacteriile aflate la nivelul tenului sunt importante in formarea acneii. Dupa perioada pubertatii, tenul si pielea trunchiului superior, cu sau fara acnee, contin o cantitate importanta de bacterii. Cele mai importante bacterii in cazul acneei se numesc Propionibacterium acnes. Acestea patrund in canalele glandelor sebacee, acolo produc substante chimice care reusesc sa ajunga in zonele profunde ale tenului si sa provoace mai multa inflamatie. Aceasta nu inseqamna ca acneea este infectioasa: nu este. Nici nu tine de igiena. Spalatul sau lipsa spalatului nu duc la acnee.

Factori care influenteaza acneea

  • Acneea pare sa fie ereditara
  • Le femei, inainte de perioada ciclului menstrual, un puseu de acnee este obisnuit
  • Sarcina nu influenteaza acneea
  • Soarele poate ajuta in cazul acneei, dar expunerea la ultraviolete (solar), nu pare sa dea randament
  • Dieta nu joaca nici un rol important in cazul acneei
  • Igiena persoanala deficitara nu inrautateste lucrurile
  • Stoarcerea pustulelor de obicei agraveaza problema
  • Stresul poate inrautati problema
  • Curatarea excesiva sau folosirea produselor care contin substante abrazive inrautatesc acneea, deoarece elibereaza bacteriile din glandele sebacee catre piele si produc mai multe pustule.

Ce poate face medicina alopata?

Tratamentul acneei necesita mult timp si rabdare. Mai intai, doctorul dermatolog trateaza productia inmultita de sebum si deschizaturile ingustate ale glandelor sebacee. Pentru aceasta, el prescrie solutii antiseptice, creme sau lotiuni de spalare. Odata cu acestea, se recomanda si antibiotice. Este posibila si recurgerea la un tratament hormonal, in cadrul careia femeii  i se prescrie anticonceptionale, care sa contracareze hormonul barbatesc, dar care, in acelasi timp, da peste cap echilibrul hormonal natural. In cazul acneei foarte sever, deseori se efectueaza o terapie externa cu derivate de  Vitamina A- acizi. Din cauza acestui tratament agresiv, pielea se cojeste. Si tratamentele cu UV sunt adesea recomandate. Daca dupa vindecarea acneei raman cicatrice, medicul poate efectua o slefuire a stratului superior de piele. Aceasta va avea loc fie prin abraziune, fie prin intermediul laserului.

Etichete populare:

acneepieleatratament acnee

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.