Combaterea stresului

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Combaterea stresului

 

Stresul a fost denumit “boala secolulului XXI”, pentru ca din ce in ce mai multe persoane acuza ca sunt victime ale stresului, ca s-au confruntat la un moment dat cu aceasta problema sau ca sanatatea le-a fost afectata in mod iremediabil.

Dati la o parte grijile

Aceasta inseamna sa nu va mai ganditi la lucrurile care va ingrijoreaza. Incercati sa va pastrati cumpatul cat mai mult timp posibil- acest lucru va va ajuta sa eliminati tensiunea care impinge corpul sa se pregateasca pentru unul din scenariile de supravietuire: lupta sau fugi, care declanseaza in organism secretia de adrenalina si alti hormoni de stres, responsabili pentru starile de anxietate si atacurile de panica.

Distrati-va!

Bucurati-va de viata: iesiti la cina cu prietenii sau luati-va liber dupa-amiaza pentru a merge la cumparaturi, sau evadati la tara intr-un weekend. Faptul de a va fi bucurat de asemenea clipe va va schimba perspectiva asupra greutatilor din viata de zi cu zi. facandu-le sa isi piarda din importanta.

[ad#articol]

Faceti sport!

Nu exista un tratament impotriva stresului, mai bun decat sportul.Eliberati-va de stres prin orice fel de exercitiu fizic care va place si pe care va simtiti capabil sa il faceti. Activitatea fizica de orice fel contracareaza efectele stresului si ne creeaza o stare de relaxare care ne face sa privim in mod mai rational problemele.

Sfatuiti-va cu alte persoane

Majoritatea problemelor care ne par coplesitoare si unice nu sunt deloc neobisnuite. A primi sfaturi din partea unei persoane care a trecut printr-o situatie similara si are m ai multa experienta va poate ajuta sa vedeti lucrurile intr-o lumina noua.

Gestionati-va corect timpul

Stresul este adesea provocat de o proasta gestionare a timpului disponibil pentru atingerea telurilor profesionale si personale. acest lucru poate fi evitat prin stabilirea exacta a prioritatilor. Tinerea unei evidente scrise a activitatilor cotidiene pe care le-ati desfasurat de lungul ultimelor zile, de pilda, cu mentionarea relevantei acestora pentru solutionarea problemelor cu care v-ati confruntat in intervalul respectiv si a rezultatelor astfel obtinute pentru a va permite sa urmariti modul in care v-ati folosit timpul.

Stabiliti-va obiective realiste

Recunoasteti-va limitele si asumati-va soar lucrurile pe care le puteti duce la bun sfarsit in timpul pe care vi l-ati propus. Trebuie sa admiteti ca nu este posibil sa controlati total lumea din jurul dumneavoastra. Stresul poate fi atenuat prin stabilirea unor teluri realiste, in timp ce esecul datorat imposibilitatii de a va ridica la inaltimea unor asteptari nerealiste nu face decat sa-l potenteze.

Retrageti-va

O alternativa mai radicala este de a va rupe cu totul de situatia care va provoaca stres. Retragerea insa implica un efort sustinut. De multe ori, a face un pas inapoi este singura solutie pe care o mai avem la indemana daca vrem sa iesim dintr-o situatie pe care nu o mai putem suporta. Daca, de pilda, nu va mai puteti intelege cu seful dumneavoastra, s-ar putea sa fiti nevoit sa va cautati alt loc de munca, iar daca ajungeti sa urati locuinta in care traiti, probabil ca in cele din urma va trebui sa va cautati alta, situata intr-o alta zona, mai pe placul dumneavoastra.

Printre alimentele care reduc stresul se numara semintele de floarea soarelui. Acestea sunt o sursa bogata de potasiu, zinc si vitamina B.

Varza contine vitamine antioxidante A, C, seleniu mineral si beta-caroten si este buna pentru combaterea stresului. La fel de bun este si usturoiul, avocado, ovazul si polenul.

Printre alimentele care accentueaza stresul se numara alimentele grase, ca de exemplu produsele lactate si alimentele prajite supun sistemul cardiovascular la stres.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.