Micul dejun,cea mai sanatoasa masa din zi

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 5 minute

Micul dejun,cea mai sanatoasa masa din zi

 

In ziua de azi, din cauza stresului si a vietii cotidiene agitate, multi dintre noi uita sa acorde atentia necesara micului dejun, masa care dupa parerea specialistilor si a medicilor nutritionisti, este cea mai importanta dintre cele 3 mese pe zi care ar trebui sa le ia un adult.

Servirea micului dejun este atat de importanta intrucat oricine ia aceasta masa are garantata o zi cu o dieta mai sanatoasa. Unul din studiile realizate pana in prezent precizeaza ca cei care servesc micul dejun sunt cu 12,3 % mai sanatosi decat oamenii care sar peste aceasta masa.

Mancand la prima ora ne poate ajuta sa controlam nivelul de insulina din organism. Insulina este hormonul responsabil cu transformarea zaharului din organism in energie. Atunci cand mancam prea multe alimente bogate in zahar, organismul nostru produce foarte multa insulina si o va procesa foarte repede. Acest lucru poate conduce la o prabusire a nivelului de zahar din sange, facandu-te sa tanjesti dupa si mai multa mancare pentru a-ti creste nivelul de zahar din sange din nou.
Echilibrand nivelul de insulina printr-un mic dejun adecvat, te va ajuta sa-ti controlezi nivelul de zahar din sange, determinandu-te sa nu mai rontai tot felul de alimente grase sau dulci dupa amiaza.

Cu ajutorul studiului recent realizat  pe 7,68 milioane de insemnari despre mancare, din peste 50 de tari, putem invata cum sa ne hranim mai sanatos fara a ajunge sa avem kilograme in plus nedorite. Cea mai buna si sanatoasa sursa de mancare este cea gatita acasa, de propriile maini, astfel puteti  evita grasimile si alimentele care va afecteaza sanatatea.

Mancand la micul dejun in fiecare zi este cheia unei vieti lungi si sanatoase, potrivit ultimelor cercetari. Acestea au demonstrat faptul ca un mic dejunregulat reduce semnificativ riscul de a deveni obezi, diabetici sau sa fim predispusi infarctului.Un alt  studiu realizat de o echipa de la “Harvad Medical School” pe un grup de 3000 de persoane a aratat ca obezitatea si tulburarea pre-diabetica sunt cu 50% mai scazute la persoanele care iau micul dejun in fiecare zi, comparativ cu cele care sar peste acesta.

Alimentele pe care le-au consumat voluntarii la micul dejun in timpul studiului au fost, de asemenea, importante. Studiul a aratat ca persoanele care au consumat cereale dimineata in fiecare zi si-au redus cu 15% riscul aparitiei tulburarii pre-diabetice. Adevaratele beneficii ale efectului pe care il are micul dejun asupra organismului raman inca neclare.
[ad#articol]
Rezultatele in urma studiilor facute arata ca micul dejun ar trebui sa fie cea mai importanta masa a zilei. Se pare ca acesta poate juca un rol important in reducerea riscului de imbolnavire cu doua tipuri de diabet si cu bolicardio-vasculare. Cercetatorii cred ca mancarea de dimineata ne poate ajuta sa ne controlam foamea si ca in felul acesta vom fi mai putin tentati sa rontaim tot felul de maruntisuri sau sa mancam exagerat la masa de pranz.Mancand la prima ora ne poate ajuta sa controlam nivelul de insulina din organism. Insulina este hormonul responsabil cu transformarea zaharului din organism in energie. Atunci cand mancam prea multe alimente bogate in zahar, organismul nostru produce foarte multa insulina si o va procesa foarte repede. Acest lucru poate conduce la o prabusire a nivelului de zahar din sange, facandu-te sa tanjesti dupa si mai multa mancare pentru a-ti creste nivelul de zahar din sange din nou.Echilibrand nivelul de insulina printr-un mic dejun adecvat, te va ajuta sa-ti controlezi nivelul de zahar din sange, determinandu-te sa nu mai rontai tot felul de alimente grase sau dulci dupa amiaza.

Alimentele pe care le-au consumat voluntarii la micul dejun in timpul studiului au fost, de asemenea, importante. Studiul a aratat ca persoanele care au consumat cereale dimineata in fiecare zi si-au redus cu 15% riscul aparitiei tulburarii pre-diabetice. Adevaratele beneficii ale efectului pe care il are micul dejun asupra organismului raman inca neclare.

Exemple de un mic dejun sanatos:
– trei linguri de tarate cu trei curmale taiate, un mar taiat, trei sferturi de cana cu lapte si o lingura de iaurt dietetic.

“British Nutrition Foundation” ne informeaza ca toate cerealele sunt bogate in carbohidrati si contin putine grasimi oferindu-ne foarte multa energie de-a lungul intregii zile. Laptele si iaurtul contin proteine si ne pot oferi mai mult de jumatate din necesarul zilnic de calciu. Trebuie sa va formati obiceiul de a manca cel putin cinci fructe pe zi deoarecea acestea ne aprovizioneaza cu vitamine si minerale.- doua felii subtiri de paine integrala cu branza usoara, cu un continut mic de grasime sau unse cu putin gem sau cu putina drojdie de bere. Fibrele din cereale ajuta la mentinerea sanatatii organelor interne iar drojdia poate ajuta la o mai buna asimilare a fierului pe care il consumi – deficienta de fier fiind una din cele mai obisnuite tulburari ale organismului.

– o mica portie de iaurt dietetic amestecat cu felii de fructe sau de banane. Iaurtul contine calciu si toate vitaminele B, esentiale pentru mentinerea bunei circulatii a sangelui si a sanatatii pielii. Fructele asigura vitamine iar bananele suplinesc carbohidratii pentru producerea energiei. Capsunile sunt cele mai bune fructe deoarece sunt bogate in anti-oxidanti – compusi care ne pot ajuta sa reducem riscul aparitiei bolilor de inima si a cancerului.

– ceva dulce, preparat din felii de banana, capsuni proaspete si doua linguri de iaurt dietetic. Acesta iti poate asigura proteine, calciu, vitamine si minerale, si anti-oxidantii care pot lupta cu cancerul.

– biscuiti dietetici si o cana cu cafea cu lapte sau un pahar cu suc natural de portocale si o banana mare. Acestea sunt usor de mancat pe fuga si iti ofera un nivel echilibrat de carbohidrati, vitamine si proteine. Pachetele care contin mai multe cereale si sunt concepute special pentru micul dejun pot fi servite cu lapte degresat. Poti adauga si o banana si o lingura de iaurt dietetic pentru un mic dejun perfect echilibrat.

După micul dejun, feliaza un morcov, o ridiche sau un fruct si pune-le la pachetul pentru gustarile de la serviciu. Seara nu vei mai fi tentat sa mananci prea mult.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.