Sportul poate calma pofta de tigara

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Sportul poate calma pofta de tigara

 

Persoanele fumatoare care isi doresc sa reduca rapid numarul de tigari consumate zilnic sau cele care vor sa renunte definitiv la acest viciu, avem pentru ele o veste buna. Exercitiile fizice pot ajuta la calmarea poftei de fumat.

Cercetatorii britanici au analizat indeaproape rezultatele a 19 studii clinice anterioare si au descoperit ca sportul poate potoli pofta de nicotina la cei care vor sa se lase de fumat.

Insa, noul studiu, care a fost publicat in Addiction, nu a stabilit inca daca acest lucru este echivalent cu o sansa mare de a renunta la fumat.

Coordonatorul acestui studiu, Adrian Taylor, profesor de sport si de psihologie la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, ne-a declarat : ” In mod sigur, sportul are beneficii temporare si din acest punct de vedere este foarte recomandat”.

Pentru studiile clinice, voluntarii au fost rugati sa faca miscare – si anume plimbari usoare pe jos sau pe bicicleta – sau activitati “pasive” -ca de exemplu privitul la televizor.

Insa la nivel general, voluntarii au simtit mai putin nevoia de a fuma dupa ce au facut miscare, decat in mod obisnuit.

Este posibil ca sportul sa ajute la distragerea atentiei si la cresterea nivelului starii de bine, astfel incat oamenii sa nu simta atat de mult nevoia sa fumeze, spune Taylor.

Niciunul dintre participantii la studiu nu era inclus intr-un program care sa-i ajute sa renunte la fumat si nici nu foloseau inlocuitori cu nicotina. Intrucat inlocuitorii cu nicotina calmeaza pofta de fumat, este posibil ca sportul sa nu aiba un atat de mare efect la persoanele care le folosesc.

Exercitiul fizic regulat te ajuta sa previi multe boli precum diabetul, presiunea arteriala ridicata, bolile de inima si obezitatea.

Putina lume stie insa ca sportul practicat zilnic iti poate ridica si buna dispozitie, si poate creste increderea in sine.

Exercitiul fizic este un inamic puternic al depresiei si stresului. Acesta stimuleaza eliberarea de endorfine, chimicale naturale care reduc perceptia de durere, intaresc imunitatea, si te ajuta sa te relaxezi. Nivelul bunei tale dispozitii va creste, vei deveni mai optimist si mai satisfacut. In acelasi timp, sportul reduce activitatea si ajuta la controlarea hormonilor precum adrenalina si cortizolul, care sustin starile de anxietate si tensiune. Nu doar ca te poate convinge sa te lasi de fumat, dar sportul poate deveni un inlocuitor complet al tigarilor.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.