Boli neurologice

Cum este structurat sistemul nervos?

Sistemul nervos poate fi divizat in 2 parti:

  • sistemul nervos central– format din creier si sira spinarii
  • sistemul nervos periferic– care include toti ceilalti nervi.

Creierul si coloana vertebrala sunt inconjurate de lichid cefalorahidian (LCR), care este adesea examinat pentru a diagnostica afectiunile neurologice.┬áSistemul nervos (latina┬áSystema nervosum ) al unui animal (incluz├ónd omul) coordoneaz─â activitatea muschilor, monitorizeaz─â organele, prime┼čte ┼či prelucreaz─â informa┼úiile primite prin organele de simt┬á┼či ini┼úiaz─â ac┼úiuni. Cu alte cuvinte sistemul nervos este responsabil pentru men┼úinerea homeostaziei┬á(echilibrul intern al corpului).Elementele principale ale sistemului nervos sunt neuronii┬á┼či celulele gliale (cu rol de sus┼úinere ┼či de protec┼úie).

Axonul, care este o prelungire a celulei nervoase, transmite comenzi dinspre creier spre organul efector ( in cazul nervilor motori) sau transmite informatii de la periferie spre creier ( nervii senzoriali).

Cum functioneaza nervii?

Informatia este transmisa prin celulele nervoase sub forma unui scurt impuls electric, la fel ca in cazul computerelor. Astfel, un mesaj poate ajunge de la degetul mic al piciorului pana la creier intr-o sutime de secunda. In zonele de contact, dintre nervi dar si intre nervi si organele efectoare, se afla sinapsele.

Semnalul trece de la o celula la alta cu ajutorul unor materiale-mesager chimice si anume serotonina, glutamatul, acetilcolina si adrenalina sunt doar cateva dintre ele.

Boli ale sistemului nervos

Neurologia este o ramur─â special─â a medicinii┬ácare se ocup─â cu diagnosticul┬á┼či tratamentul bolilor┬á┬áorganice care afecteaz─â sistemul nervos┬ácentral┬ásau periferic, in timp ce psihiatria se concentreaza mai mult asupra perturbarilor mentale. Deoarece limitele celor doua domenii sunt foarte neclare, specialistii sunt instruiti in ambele domenii.

Bolile neurologice sunt de foarte multe feluri. Tumorile si inflamatiile pot provoca distrugerea si pierderea functiei tesuturilor( de ex scleroza multipla)

Exista si boli in care este perturbata formarea substantelor mesager( de ex boala Parkinson) dar sunt posibile si infectii bacteriene si virale( meningita, encefalita). Deoarece cauzele bolilor neurologice si bolile psihice(schizofrenia) nu sunt inca indeajuns de clarificate, adesea terapiile medicinii traditionale acopera doar simptomele, iar multe boli neurologice sunt considerate incurabile. Medicamentele utilizate pentru tratarea problemelor trebuie administrate adesea pe o perioada de timp mai lunga si acest fapt duce la efecte secundare ale tratamentului pentru bolile psihice. Din aceasta cauza, toti mai multi oameni care sufera de boli neurologice, incearca sa reduca cantitatea de medicatie  pe cat pot, cautand alternative cu mai putine efecte secundare.

Abcesul cerebral

Atacul cerebral

Boala Alzeihmer

Boala Creutzfeldt-Jakob

Bolile neuronului motor

Boala scafandrilor (de cheson)

Boala Huntington

Boala Parkinson

Boala Pick

Crizele de ischemie cerebrala tranzitorie

Dementa

Durereri de cap – Cefaleea

Encefalita

Epilepsia

Hemoragia subarahnoida

Insomnia

Migrena

Nevralgia de trigemen

Paralizia faciala

Polineuropatia

Scleroza multipla

Starea vegetativa persistenta

Vertijul

 

“Sanatatea inainte de toate”

 

Nu sunt comentarii momentan. Fii primul care comenteaza.

Lasati un comentariu


Calculator ovulatie. Perioada fertila.

Selecteaza prima zi a ultimului ciclu menstrual:

  /  
  /  

Durata ciclului menstrual este de:
zile

Calculati BMI (Body Mass Index)Check your Body Mass Index »

Articole recente

Acest site este oferit doar cu titlu informativ. Informatiile gasite aici NU sunt un substitut pentru o ingrijire medicala profesionala a unui medic calificat.

INTOTDEAUNA sa discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti preocupari cu privire la starea dumneavoastra de sanatate sau pentru un tratament ce trebuie administrat in scopul insanatosirii. AcademiaPacientului.ro nu este responsabila sau raspunzatoare, direct sau indirect, pentru orice forma de daune care rezulta din utilizarea (sau abuzul) informatiilor continute in acest site.