Cancerul

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute


Cancerul este o boala care are ca mecanism o proliferare celulara anarhica, necontrolata si neintrerupta.

Diverse tipuri de cancer

Se mentioneaza, in Europa si in America de Nord, predominanta cancerului pulmonar, atribuibile in proportie de 90% tabagismului, a cancerului de col, legate, probabil, in parte de alimentatie, si a cancerului de san, cu cauze inca putin clare.

Cancer colorectal

Cancerul de vezica urinara

Cancerul osos

Cancerul la stomac

Cancerul tiroidian

Cancerul de piele

Cancerul hepatic

Cancerul de plamani

Cancerul ovarian

Cancerul de col uterin

Cancerul de prostata

Cancerul de san

Cancerul testicular

Leucemia

 

Ce este cancerul?

Cancerul este caracterizat ca fiind modificarea celulelor corpului nostru care in prezent este un fenomen cotidian si care face uneori ca schimbarile respective sa le faca sa devina potential maligne (cancer).

Cancerul este cauzat de expunerea la virusuri, la substante naturale sau chimice, la radiatii. Aceasta are ca efect inducerea de mutatii sau de exprimari neadecvate ale diferitelor gene numite oncogene, implicate in proliferarea celulelor, in diferentierea lor si in reglarea acestor fenomene. Oncogenele se afla in mod normal sub controlul genelor inhibitoare, antioncogenele, care pot fi pierdute sau pot suferi ele insele o mutatie sub actunea agentilor mai sus enumerati, functia lor fiind in acest caz redusa. Dar aceste antioncogene pot lipsi in mod ereditar, ceea ce explica, in parte, existenta predispozitiilor familiale la aceasta boala.

Un sistem de aparare imunitara sanatos, identifica pericolul si scoate din circulatie celulele modificate, inainte ca acestea sa faca vreun rau. Daca acest lucru este irealizabil, deoarece aceste celule modificate s-au ascuns cu o mare abilitate sau din cauza ca sistemul imunitar este mult prea slabit, celulele modificate incep sa se multiplice si, astfel, apare tumoarea.

Tumorile sunt de 2 feluri: tumori benigne si tumori maligne. Tumoarea benigna se mareste, fara a afecta tesutul care le inconjoara, in schimb , tumoarea maligna se inmulteste foarte rapid, distruge in acest proces tesutul sanatos si afecteaza organele invecinate. Se raspandeste prin sange si sistemul limfatic si formeaza in alte locuri tumori-fiice, asa numitele metastaze.

O terapie individuala impotriva cancerului

In general, cu cat tumoarea este mai mica si mai repede indentificata ca atare, cu atat mai reala este perspectiva unei vindecari complete. De aceea sunt atat de importante investigatiile de depistare precoce a cancerului. Tratamentul pentru cancer se abordeaza in mod individualizat, in functie de caracteristicile tumorii si de factorii adiacenti. De aceea, trebuie sa discutati in mod deschis cu medicul dumneavoastra curant, cu privire la abordarea terapeutica ca trebuie urmata.

[ad#articol]

Cancerul reprezinta o situatie de exceptie, atat din punct de vedere fizic cat si psihic. Incepand de la diagnostic, continuand cu faza stresanta a tratamentului si pana la ingrijirea de dupa vindecare, aveti nevoie de o vointa de fier pentru a putea controla cu succes etapele prin care treceti. Reguli care ar trebui sa fie respectate atat pentru prevenirea cancerului cat si pentru ajutorarea  oricarui tip de terapie/ tratament: evitarea tuturor produselor din tutun (ajuta la prevenirea cauzelor majore a cancerului de plamani sau ale oricarui tip de cancer), limitarea expunerii la soare,cancerul ovarian ( si  mai ales in cazul copiilor ( previne melanomul malign); reducerea consumului de alimente bogate in fibre( ajuta la reducerea aparitiei cancerului de colon); evitarea consumului de alcool; controale medicale cat mai dese; examinarea frecventa a testiculelor ( in cazul barbatilor); examinarea, palparea frecventa a sanilor ( in cazul femeilor).

Un sistem imunitar stabil si puternic, echilibrul interior, o alimentatie si un mod de viata sanatos reprezinta cea mai buna baza pentru sanatate definitiva.

Sanatatea inainte de toate”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.