Totul despre cancerul osos

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Totul despre cancerul osos

 

Exista doua tipuri  de boli canceroase care apar la oase: cancerul primar osos, care apare chiar in interiorul osului si este foarte rar, si cancerul secundar osos, care apare din cauza cancerului localizat in alte parti ale organismului si care s-a raspandit in os prin intermediul sangelui.

Cancerele secundare, numite metastaze, sunt mult mai frecvente decat cancerele osoase primare.

Cancerul primar osos

Cancerul primar osos este o tumoare canceroasa care isi are originea in os si este extrem de rar. Cancerele primare osoase sunt boli  mult mai frecvente in copilarie si adolescenta si uneori ii afecteaza pe membrii aceleiasi familii.

Tratament cancer primar osos

In majoritatea cazurilor, tumoarea este indepartata pe cale chirurgicala. Radioterapia poate ajuta la reducerea dimensiunii tumorii. Chimioterapia aplicata post-operator ajuta la distrugerea oricaror celule canceroase ramase. Osul excizat este inlocuit cu o proteza metalica sau cu os luat din alta parte a organismului ori de la un donator.

Majoritatea persoanelor care urmeaza un tratament pentru cancer osos au sanse foarte mici de recidiva in primii cinci ani. Dupa trecerea acestui interval, revenirea bolii este destul de putin probabila.

Cancerul secundar osos

Cancerul secundar osos este o tumoare canceroasa din os care s-a raspandit de la alte celule canceroase din alte parti ale organismului. Cancerele care se raspandesc cu predilectie la oase includ cancerul la san, cancerul la plamani, cancerul de prostata si cancerul ovarian si sunt numite adesea “secundare”.

Metastazele se dezvolta cel mai adesea in coaste, pelvis, craniu si coloana vertebrala. Afectiunea este mult mai frecventa decat cancerul primar osos, in special la persoanele in varsta, care sunt mult mai predispuse la cancer in alte parti ale organismului.

Simptome cancer

Metastazele osoase pot cauza urmatoarele simptome, pe langa cele ale cancerului in sine:

  • Durere chinuitoare in os, care poate deveni mai grava in timpul noptii.
  • Umflatura zonei afectate.
  • Sensibilitate deasupra zonei afectate.
  • Tendinta oaselor afectate de a se rupe cu usurinta, adesea dupa raniri minore.

Tratament cancer secundar osos

Daca aveti deja cancer in alta parte a organismului, puteti beneficia de scanari cu raze X sau nuclid radioactiv pentru a verifica daca acesta s-a raspandit sau nu la oase. Daca localizarea cancerului primar este necunoscuta, s-ar putea sa aveti nevoie de teste ulterioare pentru a descoperi de unde provine metastaza. De exemplu, femeile pot face mamografii pentru a cauta semne de cancer la san.

[ad#articol]

Medicul va directiona, probabil, tratamentul pentru cancer.Ca sfaturi medicale, este posibil ca medicul sa va faciliteze urmarea unui tratament de chimioterapie, radioterapie sau trapie hormonala pentru a ameliora durerea din os.

Pronosticul pentru persoanele cu metastaze osoase depinde, de obicei, de localizarea cancerului initial si de cat de eficient poate fi tratat. Cu toate acestea, cel mai bun lucru care se poate obtine cand este vorba de metastaze osoase este o perioada de atenuare si reducere a durerii.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.