Tulburari ale tractului urogenital

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Pentru ca organismul sa poata realiza in conditii optime procesul de decontaminare, el are nevoie de rinichi functionali. Puteti ajuta rinichii, respectand doua “reguli de aur”: beti suficient lichid si mentineti rinichii, vezica urinara si picioarele calde. Cu aceste masuri simple puteti preveni multe dintre bolile sectiunii urogenitale.

Cum functioneaza rinichii?

Rinichii sunt organe pereche, de forma unor boabe de fasole, lungi cam de 11 cm si o latime de 6 cm, fiecare cantarind circa 150 de gr, asezate la stanga si la dreapta coloanei vertebrale, sub nivelul diafragmei.Ei indeplinesc un rol extrem de important, cel de filtrare a sangelui, caci prin urina pe care o elaboreaza elimina deseurile si apa in exces. Aceste organe au si alte functii vitale: mentin constant volumul de apa in corp, echilibreaza concentratia sanguina in substante chimice precum potasiul si sodiul, regleaza tensiunea arteriala prin secretia de renina, cu ajutorul eritropoietinei controleaza formarea globulelor rosii, intervin in procesul de absorbtie a calciului, secreta anumiti hormoni care sunt implicati in activitati importante in organism. Datorita faptului ca presiunea sanguina trebuie sa ramana constanta in interiorul rinichilor, acestia au la dispoztiei un sistem de control independent. Daca presiunea in rinichi scade, acestia secreta un hormon care determina cresterea presiunii sangelui si implicit revenirea acesteia la valori normale in interiorul lor. Din acest motiv, o presiune ridicata a sangelui poate indica si o boala de rinichi.

Din ce este compusa vezica urinara?

Urina concentrata este colectata in bazinul rinichilor si este trimisa in vezica urinara, in care, prin intermediul ureterelor, se pot aduna pana la 800 ml de lichid.

Peretele interior al vezicii este acoperit cu o membrana mucoasa relativ susceptibila la inflamatii bacteriene. In partea de jos incepe uretra, la femeie, uretra are doua segmente:
• segment situat in pelvis, anterior de rect si inapoia vaginului
• segment perineal – strabate perineul si se deschide in vulva.

La barbat, uretra are un lumen mai ingust si serveste si pentru ejaculare.
Uretra la barbat are 3 segmente:
• Uretra prostatica – situata in interiorul prostatei, are pe peretele posterior o proeminenta numita colicul seminal, unde se deschid canalele prostatice si canalele ejaculatoare. La nivelul uretrei prostatice, sub vezica urinara se afla sfincterul intern, ce are contractie involuntara.
• Uretra membranoasa – traverseaza perineul si prezinta un sfincter extern cu contractie voluntara
• Uretra peniana – prezinta glandele ureterale si se deschide la exterior prin meatul urinar.

Deoarece urina contine multi produsi ai metabolismului, ea este un foarte bun instrument de diagnosticare.

[ad#articol]

Bolile tractului urogenital sunt adesea un subiect tabu. Din acest motiv multor persoane le este teama sa mearga la medic  si sa ceara ajutor.

Pentru barbati, incontinenta, impotenta si problemele de prostata sunt o povara psihica. Tehnicile de relaxare pot obtine aici bune rezultate.

Bolile tractului urogenital

Infectii ale cailor urinare
Impotenta
Incontinenta urinara
Pielonefrita
Pietre la rinichi
Glomerulonefrita
Cistita
Insuficienta renala acuta

 

“Sanatatea inainte de toate”

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.