Tehnica Alexander

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Tehnica Alexander

 

Va purtati geanta pe aceeasi parte? In caz de stres scrasniti din dinti asa puternic incat dupa aceea va dor maxilarele? Iata cazuri in care metoda Alexander va poate veni in ajutor. Modele de pozitii, de posturi si de miscare care sunt utilizate in viata de zi cu zi, din obisnuinta, sunt observate, puse sub semnul intrebarii si modificate usor, in masura in care nu va sunt benefice. Astfel se pot corecta tensiunile, pozitiile gresite si defectele de tinuta.

Originea tehnicii Alexander

Australianul Frederick Matthias Alexander (1869-1955) suferea de dificultati de respiratie, care il complexau foarte puternic in profesia de actor. Tratamentele medicale si medicamentele nu il ajutau. In cele din urma, Alexander si-a cautat singur cauza respectivei afectiuni.

Luni in sir si-a supravegheat tinuta fizica si succesiunile de miscari tipice din timpul vorbirii, precum si din cadrul aparitilor sale scenice. Cu aceasta ocazie, el a constatat ca, de exemplu, in timpul vorbirii isi tragea umerii in sus, ceea ce conducea la ingustarea toracelui si exercita o presiune asupra laringelui. Cu ajutorul oglinzilor, el a corectat acest defect de tinuta si de pozitie a corpului si astfel si-a imbunatatit respiratia si pronuntia.

Stimulat de succes, a cercetat mai departe si a concluzionat ca multe probleme ale aparatului locomotor, dar si multe afectiuni sunt cauzate de pozitiile defectuoase ale tinutei.

Deorece, intre timp, tot mai multi colegi veneau la el din cauza problemelor lor cu respiratia si cu vocea, el a inceput sa predea tehnica lui si altora. Printre elevii sai s-au numarat, printre altii, scritorii Aldous Huxley si George Bernard Show, precum si multi muzicieni si politicieni.

Ce este tehnica Alexander?

In cadrul tehnicii Alexander este vorba de modificari ale modelelor, ale obiceiurilor de miscari obisnuite, care nu sunt benefice corpului nostru.

Tehnica Alexander construieste un proces de invatare constient, in care fiecare se observa, se supravegheaza, isi recunoaste obiceiurile si, in final, le modifica.

In acest proces, un rol deosebit revine raportului echilibrat dintre cap, gat si spate, ca fiind asa-numitul control primar. Succesiunile cotidiene ale miscarilor precum mersul, ridicarea bratelor, scularea de la masa sau din pat, dar si sederea din timpul scrierii sau cantatului sunt supuse unei atente observatii.

Obiecctivul este de a modifica modelele de miscare care consuma inutil forta sau care conduc la pozitii gresite ale tinutei in miscari mai economicoase, care-i redau corpului libertatea naturala.

[ad#articol]

In timpul predarii, profesorul isi sustine instructiunile verbale prin atingerea cu mainile. Elevul i se arata cum ar trebui sa arate tinuta naturala si cum trebuie perceputa aceasta. In acest fel, se poate forma treptat o noua senzatie, o noua perceptie a corpului. Reinvatarea unor moduri de comportare intrate in obisnuinta deja necesita rabdare si exercitiu, dar succesele obtinute merita osteneala.

La ce sa va asteptati?

Deoarece succesiunile, procesele miscarilor umane sunt, in principiu, individuale, tehnica Alexander se practica, de regula, sub forma instruirii individuale.

  • La antrenament este oportuna purtarea de imbracaminte comoda, insa mai curand a uneia mulate. In felul acesta, coloana vertebrala este observabila si poate fi mai bine corectata.
  • Profesorul tatoneaza, pipaie locurile incordate si va ajuta sa detectati pozitiile gresite ale posturii.
  • Unii terapeuti ofera pe langa orele individuale si lucrul pe grupe. In procesul de observare reciproca va dezvoltati o intuitie de a recunoaste pozitii defectuoase al tinutei.

Orientativ se poate porni cu 30 de ore de studiu individual, cu o durata de 30 pana la 60 de minute, pana ce veti invata in asa masura tehnica incat s-o puteti introduce eficient in viata dumneavoastra de zi cu zi.

Cui ii este indicata tehnica Alexander?

Tehnica Alexander nu este indicata numai acelora care sufera deja de afectiuni ale aparatului locomotor si de urmarile acestora, cum sunt durerile de spate, intinderile, convulsiile, durerile de cap si tulburarile cardiovasculare.

Aceasta tehnica este utila tuturor acelora care doresc sa invinga mai bine si mai eficient greutatile vietii cotidiene. Persoanele angajate care presteaza activitati cu munca fizica extenuanta, de exemplu personalul de intretinere a bolnavilor, invata sa controleze si sa reduca suprasolicitarile fizice.

Pentru oamenii care isi suprasolicita corpul, precum dansatorii, muzicienii, actorii si sportivii, tehnica Alexander este benefica. Ea ofera solutii tuturor grupelor profesionale pentru care o aparitie sigura, cu o buna pozitie a cospului si o voce sustinuta sunt deosebit de importante, cum este cazul managerilor si al profesorilor.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.