Terapia Kneipp

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Terapia Kneipp

Metodele preotului Kneipp apartin categoriei celor mai cunoscute procedee naturiste de vindecare. In aceste metode nu se folosesc numai fortele binefacatoare ale apei, miscarii si plantelor medicinale. Hrana si stilul de viata au de asemenea un rol important. Curele Kneipp stimuleaza forta de aparare a organismului si au un puternic efect regularizator asupra corpului si psihicului. Ele nu servesc numai la preintampinarea bolilor si nu conduc doar la o stare de bine, ci sunt utile si atunci cand pacientul face terapie ca urmare a unor afectiuni fizice si psihice.

Originile terapiei Kneipp

Fondatorul terapiei Kneipp este preotul Sebastian Kneipp (1821-1897). In timpul studentiei, aacesta s-a imbolnavit atat de grav de tuberculoza, incat medicii nu mai sperau intr-o insanatosire. Cu toate acestea, Kneipp si-a activat forta de aparare a organismului prin bai reci, spalari, dusuri si frictionari. Asa a reusit sa-si revina dupa greaua boala de plamani. De-a lungul timpului, Kneipp a dezvoltat conceptul unui tratament unitar, incununat de succes, care pe langa procedeele cu apa cuprinde si remedii pe baza de plante, terapie prin miscare, hrana si un mod de viata sanatos.

Pe la 1880 s-a infiintat Institutul Kneipp, unde “doctorul in apa” isi tinea orele de consultatie impreuna cu alti medici.

Zece ani mai tarziu, au fost intemeiate primele asociatii Kneipp. Astazi procedeele lui Sebastian Kneipp se afla la temelia fizioterapiei europene. Intregul concept se bucura de recunoastere si din partea medicinii traditionale.

Ce este terapia Kneipp?

Terapia Kneipp este cunoscuta in principal datorita procedeelor cu apa. De fapt, este vorba despre un intreg concept de tratament, care are multe alte aspecte. Terapia Kneipp se bazeaza pe urmatoarele:

  • procedee cu apa (hidroterapie si balneoterapie)
  • terapia prin miscare
  • terapie naturista
  • terapie nutritionista
  • un mod de viata sanatos

Procedeele cu apa

Printre cele mai cunoscute procedee cu apa se numara baile totale si baile partiale, dusurile, spalarile, masajele ce utilizeaza presiunea apei, compresele, cataplasmele si impachetarile. infuziile, mersul prin apa, tratamentele cu apa calda si apa rece, cele care folosesc presiunea apei si in care temperatura aerului stimuleaza termic corpul. Acestea provoaca dilatarea respectiv contractarea vaselor de sange, stimuleaza sistemul nervos vegetativ, reduc pulsul inimii, regleaza metabolismul si aduc relaxarea musculaturii.

[ad#articol]

Productia de hormoni si sitemul imunitar sunt stimulate. Aceste procedee au efect benefic si in cazul durerilor sau al inflamatiilor.

Terapia prin miscare

La procedeele cu apa se adauga exercitii fizice, intrucat activitatea fizica moderata – pe cat se poate in aer liber – intareste corpul si contribuie la starea de bine.

Fitoterapia

Terapia prin plante Kneipp se bazeaza in cea mai mare parte pe stiinta medicala din manastirile Evului Mediu. In gradinile din interiorul manastirilor se cultivau cunoscutele plante medicinale si calugarii relatau despre efectele lor. Toate plantele medicinale descrise de Kneipp au pe de o parte scopul de a preintampina, iar pe de alta parte servesc la vindecarea afectiunilor usoare. Multe dintre ele, cum ar fi: arnica, valeriana, musetelul sau filimica, nu sunt numai leacuri utilizate acasa, ele chiar sunt cercetate stiintific.

Terapia nutritionala

Descoperirile stiintifice moderne in materie de hrana corespund in mare masura cu principiile terapiei prin hrana a lui Sebastian Kneipp. El considera ca hrana trebuie sa fie integrala, variata si ponderata. In afara de aceasta, mesele sunt fixate corespunzator pe parcursul zilei.

Terapia ordinii

Omul are nevoie de un raport echilibrat intre tensiune si relaxare. De la aceasta idee porneste terapia ordinii. Somnul suficient, activitatea fizica dar si psihica, miscarea in aer curat si hrana sanatoasa sunt necesare unui ritm de viata care inaltura stresul si stimuleaza echilibrul psihic.

La ce sa va asteptati?

Inainte de orice terapie Kneipp are loc o consultatie la medic. Starea psihica si afectiunile fizice ale pacientului sunt decisive in alegerea procedeelor terapeutice.

La hidroterapie se adauga apa fierbinte, calda, temperata si apa minerala rece. Toate procedeele cu apa rece nu trebuie facute decat pe corpul bine incalzit.

Cateva exemple:

  • Un dus rece care dureaza in jur de 30 de secunde, la distanta mica de corp, temperatura intre 10 si 15 grade Celsius
  • Un dus cald are o temperatura incepand de la 36 de grade pana la 38 de grade Celsius
  • Tipice sunt procedeele alternative: se incepe cu apa calda pentru 2 minute, apoi se continua cu 20 pana la 60 de secunde de apa rece.
  • Exista bai cu jeturi de apa aplicate la genunchi, sold, in zona lombara, brate, piept, ceafa, fata, dar si bai totale.
  • Baile si spalarile se aplica in functie de nevoie, partial sau total.

Cui ii este recomandata terapia Kneipp?

O cura Kneipp clasica dureaza intre 3 si 4 saptamani si este efectuata in centre speciale Kneipp.

Actiunea blanda a terapiei Kneipp se recomanda in special copiilor, femeilor gravide si varstnicilor.

In cazul bolilor severe terapia Kneipp nu se recomanda.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.